Σε απεργία πείνας προχωρούν οι κρατούμενοι πανελλαδικά

Σε απεργία πείνας προχωρούν οι κρατούμενοι πανελλαδικά

Οι κρατούμενοι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις ασφυκτικές συνθήκες των φυλακών, την έλλειψη υγειονομικής φροντίδας και την τιμωρητική αντιμετώπισή τους.

Περιμένουν εδώ και μήνες μια επίσημη απάντηση για τα αιτήματά τους χωρίς καμία απολύτως ανταπόκριση. Σήμερα κλείνουν τη 15η μέρα αποχής από τα συσσίτια των φυλακών διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους και από χθες κατεβαίνουν μαζικά σε απεργία πείνας απαυδισμένοι από την αδιαφορία των αρμοδίων, που κωφεύουν στις αλλεπάλληλες κραυγές διαμαρτυρίας.

Εκατοντάδες κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών συμμετέχουν σε καθολική απεργία πείνας ως έσχατο μέσο διαμαρτυρίας. Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από χθες και κρατούμενοι των φυλακών της Λάρισας, των Χανίων, της Πάτρας και της Κέρκυρας, ενώ στις φυλακές Δομοκού, οι κρατούμενοι των οποίων διαμαρτύρονται εδώ και μήνες με επιστολές στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, επικρατούσε από χθες αναβρασμός: πάνω από 160 κρατούμενοι -συνολικά 4 πτέρυγες- συμμετείχαν στην απεργία πείνας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αδειάζοντας τα κελιά τους από τρόφιμα. Απεργία πείνας αναμένεται να ξεκινήσουν κρατούμενοι και σε άλλες φυλακές τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ ήδη εκατοντάδες κρατούμενοι σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες προχωρούν κλιμακωτά σε νέες κινητοποιήσεις.

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση της έναρξης της απεργίας πείνας στη διοίκηση των φυλακών Δομοκού, ενώ με νέα ανοιχτή επιστολή απευθύνονται προσωπικά στον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ, Γ. Οικονόμου, στην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Λαμίας, απαριθμώντας μια σειρά από αιτήματα που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και των δικαστικών αρχών.

Στις επιστολές που έχουν στείλει οι κρατούμενοι άλλωστε από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις ασφυκτικές συνθήκες των φυλακών, την έλλειψη υγειονομικής φροντίδας και την τιμωρητική αντιμετώπιση προς τους κρατούμενους που στερούνται συστηματικά τα δικαιώματα των αδειών και της αποφυλάκισης υπό όρους, με αποτέλεσμα να παραμένουν έγκλειστοι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το προβλεπόμενο.

Οπως καταγγέλλουν, τα συμβούλια των φυλακών απορρίπτουν τελετουργικά τα αιτήματα αδειών των κρατουμένων και σχεδόν ποτέ δεν κάνουν αποδεκτά αιτήματα αποφυλάκισης, όχι απλώς παραβλέποντας τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος, αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καν πειθαρχικά παραπτώματα. Οι αλλαγές του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, που αυστηροποιούν ακόμη περισσότερο το νομικό πλαίσιο, εντείνουν τις διαμαρτυρίες για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης.

Μεταξύ άλλων οι κρατούμενοι καταγγέλλουν και τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της Λαμίας, που θέτουν ως όριο αποφυλάκισης των πολυϊσοβιτών τα 25 χρόνια, «όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οι πολυϊσοβίτες αποφυλακίζονται στα 19 χρόνια».

Πηγή: efsyn.gr

50

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση