Γιορτή-πρόκληση από χρυσαυγίτες

Γιορτή-πρόκληση από χρυσαυγίτες

Πολίτες της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται έντονα για την ανοχή των αρχών της πόλης απέναντι στα νεοναζιστικά μορφώματα που συνεχίζουν τον… «όμορφο αγώνα» τους.
Τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα δεν ήταν ικανά να φωτίσουν και να σκορπίσουν όλα τα… σκοτάδια της Θεσσαλονίκης. Τα μαύρα νεοφασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα έκαναν γιορτή παραμονές του νέου έτους με φωταψίες, πυρσούς και στοχάδια, δυνατή μουσική, ενώ πολίτες που κατήγγειλαν το γεγονός στην «Εφ.Συν.» αναρωτιούνταν σε ποιον άραγε να απευθυνθούν για να διαμαρτυρηθούν. Κι όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν, «δηλαδή τόσο πολύ έχουμε εξοικειωθεί με την παρουσία αυτών των ομάδων; Αποτελεί η παρουσία τους μέρος της κανονικότητας αυτής της πόλης και της χώρας; Τι λέει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικές αρχές, ο πολιτικός κόσμος, η δημοτική αρχή;».

Δίκαιος ο θυμός τους διότι έγιναν μάρτυρες της φωταψίας, των αναμμένων πυρσών και του πλήθους στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη (Καζαντζάκη 4) παραμονές Πρωτοχρονιάς (28 Δεκεμβρίου). Κι όλα αυτά απέναντι από τα δικαστήρια της πόλης, στην είσοδο της πόλης από τα δυτικά, απέναντι από τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Και με δεδομένο ότι η πινακίδα της Χρυσής Αυγής είχε κατεβεί, υποτίθεται, από τον Νοέμβριο του 2021!

Κι όμως, την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία αυτά έγινε γιορτή στην οποία, όπως έλεγε και η ανακοίνωση της νεολαίας της Χρυσής Αυγής (Μέτωπο Νεολαίας) στο διαδίκτυο, «ένα ακόμα επιτυχημένο αγωνιστικό έτος φτάνει στο τέλος του και, ως Μέτωπο Νεολαίας, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι με τη δράση και το έργο που καταφέραμε να προσφέρουμε, υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Ετσι, προσκαλούμε όλους τους φίλους της Χρυσής Αυγής, ανεξαρτήτως ηλικίας, στην εορταστική συνεστίαση που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στον πολυχώρο ΣΑΡΙΣΑ». Το συμβολικό ποσό των 5 ευρώ περιλαμβάνει γεύμα, ποτό επιλογής και συμμετοχή σε κλήρωση εθνικιστικών t-shirts, βιβλίων και άλλων αποκλειστικών δώρων! Στον χώρο θα διατίθεται, επίσης δωρεάν, υλικό δράσης φυσικά υπό τον ξεχωριστό ήχο της δικής μας μουσικής. Το μοναδικό Στέκι της Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του, τελευταία φορά μέσα στο 2023, για κάθε Ελληνα που στάθηκε ή θέλει να σταθεί στο εξής δίπλα μας σε αυτόν τον όμορφο αγώνα που δίνουμε»!

Ο… όμορφος αγώνας τους, για να συνεννοούμαστε, περιλαμβάνει ενέργειες όπως, για παράδειγμα, η έφοδος τον Απρίλη του 2023 σε έκθεση του Σεργκέι Αντρέεφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία στην Καλαμαριά, όταν είχαν υποχρεώσει τον καλλιτέχνη να κατεβάσει τα έργα του (για την ενέργεια είχαν ταυτοποιηθεί 5 ή 6 άτομα, αλλά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης). Σημειώνουμε ότι ο ένας από τους έξι, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της το βίντεο από την πράξη τους, ενώ στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί υπήρχαν κατηγορίες για παράνομη βία, έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, βιαιοπραγίες ή διχόνοια σε βάρος προσώπου με βάση τα χαρακτηριστικά της εθνικής καταγωγής δημόσια.

Από κοντά, πώς μπορούμε να ξεχάσουμε τα πλέον γνωστά επεισόδια με νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες που είχαν βεβηλώσει το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στο ΑΠΘ (όσο η αστυνομία φύλαγε υποτίθεται το ίδρυμα) ή τη βεβήλωση του γκράφιτι που είχε δημιουργήσει στον περίβολο του σιδηροδρομικού σταθμού (οδ. Μιχ. Καλού) η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» και ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος.

Με αυτά και μόνο τα δεδομένα, η πόλη και οι αρχές της δεν δικαιούνται να κάνουν τους ανήξερους, πόσο μάλλον τους έκπληκτους όταν γνωστοποιούνται ενέργειες αυτών των ομάδων.

Πηγή: efsyn.gr

221

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση