Η UNRWA αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα

Η UNRWA αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα

H υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανέστειλε τη διανομή τροφίμων στη Ράφα, επικαλούμενη τις ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη και την έλλειψη προμηθειών.

Παράλληλα, σε δήλωση στο X ανέφερε ότι μόνο επτά από τα 24 κέντρα υγείας της είναι λειτουργικά.

Ανέφερε επίσης ότι δεν είχε λάβει ιατρικές προμήθειες τις τελευταίες 10 ημέρες λόγω «κλεισίματος/διαταραχών» στα περάσματα Ράφα και Καρμ Αμπού Σαλέμ (Κερέμ Σαλόμ) προς τη Γάζα.

Ο Abeer Etefa, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι «οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα βρίσκονται κοντά σε κατάρρευση». Εάν τα τρόφιμα και άλλες προμήθειες δεν συνεχίσουν να εισέρχονται στη Γάζα «σε τεράστιες ποσότητες, θα εξαπλωθούν οι συνθήκες πείνας», είπε.

Ο Etefeh είπε ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταμάτησε τη διανομή στη Ράφα μετά την εξάντληση των αποθεμάτων της. Συνεχίζει να διανέμει ζεστά γεύματα στην κεντρική Γάζα και «περιορισμένες διανομές» συσκευασιών τροφίμων εκεί, αλλά «τα αποθέματα δεμάτων τροφίμων θα εξαντληθούν εντός των ημερών», είπε.

Το Ισραήλ προχώρησε βαθύτερα στην κεντρική Γάζα, βομβαρδίζοντας πόλεις στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα και λέγοντας ότι σκόπευε να διευρύνει τις επιχειρήσεις στη Ράφα παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ κι άλλων χωρών της Δύσης για τον κίνδυνο μαζικών απωλειών.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας επιβεβαίωσε ότι τέσσερα πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Γάζα, τονίζοντας ότι οι παραδόσεις είναι «σε καλό δρόμο».

Οι αποστολές, που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, θα εκφορτωθούν σε μια πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της πόλης της Γάζας.

Δραματική έκκληση ΠΟΥ

Σε μια ενημέρωση, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε ότι η βοήθεια μειώνεται γρήγορα στη Γάζα. «Χωρίς περισσότερη βοήθεια προς τη Γάζα, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη σωτήρια στήριξή μας στα νοσοκομεία και τον πληθυσμό», είπε.

«Ο ΠΟΥ και οι εταίροι κατάφεραν να παραδώσουν μικρές ποσότητες καυσίμων στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό υπολείπεται κατά πολύ από τα 50 έως 60 χιλιάδες λίτρα καυσίμου που χρειάζονται καθημερινά για επεμβάσεις υγείας», συνέχισε. «Χωρίς καύσιμα, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να φτάσουν στους ασθενείς και οι υπηρεσίες που σώζουν ζωές όπως η αιμοκάθαρση δεν μπορούν να συνεχιστούν».

Τα μεγάλα περάσματα στη Γάζα έχουν κλείσει από τις αρχές αυτού του μήνα, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και έκλεισε το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

Ο Τέντρος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το μόνο που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Πηγή: efsyn.gr

20

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση