Στις 21 Φλεβάρη 1848 δημοσιεύεται το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

Στις 21 Φλεβάρη 1848 δημοσιεύεται το Κομμουνιστικό Μανιφέστο

«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»: Σαν σήμερα, 21 Φεβρουαρίου 1848, μετά από απόφαση της «Ένωσης των Κομμουνιστών», ο Μάρξ και ο Ένγκελς δημοσιεύουν στο Λονδίνο το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι του έργου, που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Το βιβλίο, που γράφτηκε εν τάχει (δεν έχουν βρεθεί προσχέδια) επανατυπώθηκε τρεις φορές σε λίγους μήνες αλλά στην πράξη εξαφανίστηκε μετά την ήττα των επαναστάσεων του 1848 και ουσιαστικά δεν κυκλοφορούσε.Όμως, περίπου 20 χρόνια μετά, η δημιουργία της Α’ Διεθνούς και η υπεράσπιση της Παρισινής Κομμούνας από τον Μαρξ έφεραν ξανά στο προσκήνιο το «Μανιφέστο» (και όλα τα έργα του).

Ο Ευρωπαικός Τύπος τον στοχοποίησε σαν επικίνδυνο ηγέτη ενός ανατρεπτικού κινήματος. Το 1872, στην δική των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στην Γερμανία, οι αρχές έβαλαν το Μανιφέστο στο κατηγορητήριο και έτσι-χωρίς να το καταλάβουν-έδωσαν την ευκαιρία να τυπωθεί/διανεμηθεί για πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα, σαν μέρος των πρακτικών της δίκης.

Η ίδρυση των εργατικών κομμάτων και οι κοινωνικοί αγώνες το διέδωσαν παντού και μέχρι το 1917 είχε γνωρίσει εκατοντάδες εκδόσεις σε τριάντα γλώσσες, οι 70(!) στα ρώσικα. Η φλόγα του «Μανιφέστου» δεν έσβησε ποτέ. Συνεχίζει να διαβάζεται μέχρι σήμερα.

Στην Ελλάδα οι πρώτες δημοσιεύσεις έγιναν στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου το 1908. Το 1919 κυκλοφόρησε από το ΣΕΚΕ, σε νέα έκδοση.

Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο έχει κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα πιο διαβασμένα βιβλία της ανθρωπότητας, Είναι σήμερα το δεύτερο «best seller» στον δυτικό κόσμο με 500 εκ.αντίτυπα.Η Βίβλος είναι πρώτη και το Κοράνι είναι τρίτο. Είναι και μια απο τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες της ιστορίας αν σκεφτεί κανείς ότι η Βίβλος και το Κoράνι, διαδίδονται από καθιερωμένους θεσμούς όπως η εκκλησία και το κράτος, ενώ το Μανιφέστο όχι μόνο δεν έτυχε -φυσικά-ίδιας υποστήριξης -πλην των κομμουνιστικών χωρών-αλλά συχνά ήταν απαγορευμένο. Έτσι εξηγείται το άγχος και μίσος που προκαλεί σε ακροδεξιούς και άλλους αντιδραστικούς και την διαχρονική προσπάθεια διαστρέβλωσης του από «προοδευτικούς» του συστήματος. 173 χρόνια μετά την δημοσίευση του, το Μανιφέστο, σαν «φάντασμα που πλανιέται»,στοιχειώνει ακόμα εκμεταλλευτές και τους υποστηρικτές τους.

@praxis_review

70

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση