Χώρα trafficking η Ελλάδα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Χώρα trafficking η Ελλάδα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

human_trafficking-1024x682Η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και προορισμού εμπορίας ανθρώπων (Trafficking), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως επισημαίνεται, στην Ελλάδα είναι θύματα της σωματεμπορίας γυναίκες από την Αλβανία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Νιγηρία, και ορισμένες χώρες της Ασίας.

Όσον αφορά τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα, κυρίως παιδιά και άνδρες, είναι από την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία, και όλο και περισσότερο αγόρια από το Αφγανιστάν. Τα θύματα υπόκεινται στη δουλεία κυρίως στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.
Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,αναφέρεται επίσης οτι εκατοντάδες παιδιά, κυρίως Ρομά από την Αλβανία και τη Ρουμανία, υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία στην Ελλάδα και πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές.
Eπίσης, γυναίκες από τη Νιγηρία που μεταφέρονται στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, μετά υποβάλλονται σε σωματεμπορία στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Όπως τονίζεται στην έκθεση, η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν συμμορφώνεται πλήρως με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη της σωματεμπορίας, ωστόσο, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων. Επίσης υπάρχει συνεργασία αστυνομικών αρχών με ΜΚΟ, για τη διαλεύκανση υποθέσεων σωματεμπορίας, αλλά και στην χορήγηση καταλύματος και στην προσφορά φιλοξενίας σε θύματα τέτοιων υποθέσεων.
Οι ελληνικές αρχές, αναφέρεται, προχώρησαν μέσα στο 2012 σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονική περίοδο και έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, σε ζητήματα της εμπορίας ανθρώπων, αλλά δεν υπήρξε καμία σύλληψη, ούτε και δίωξη αξιωματούχων που καταγγέλλεται ότι συμμετείχαν σε κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, αν και υπήρξαν συγκεκριμένες αναφορές για χαμηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής αστυνομίας.

πηγή: koutipandoras.gr

37

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση