Η Χιλιανή αστυνομία συλλαμβάνει 16 άτομα σε πορεία διαμαρτυρίας των Μαπούτσε

Η Χιλιανή αστυνομία συλλαμβάνει 16 άτομα σε πορεία διαμαρτυρίας των Μαπούτσε

16/10/2012

by filistina

H Χιλιανή αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στο Σαντιάγο κατά τη διάρκεια της “Μεγάλης Πορείας για την Αξιοπρέπεια και την Αντίσταση”, που πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των Ινδιάνων Μαπούτσε.

Τη Δευτέρα, χιλιάδες Ινδιάνοι Mapuche, η μεγαλύτερη ομάδα ιθαγενών της Χιλής, συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε από ομάδες ιθαγενών της Χιλής, όποως ανέφερε τη Δευτέρα το AFP.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την αποκατάσταση των εδαφών των προγόνων τους και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων Μαπούτσε.

Τέσσερις κρατούμενοι Μαπούτσε είναι σε απεργία πείνας για περισσότερο από 50 ημέρες από τότε που κατηγορήθηκαν για απόπειρα δολοφονίας Χιλιανών αστυνομικών και κατοχή παράνομων όπλων.

Οι αξιωματικοί της αστυνομίας, δήλωσαν ότι δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν όταν ομάδες διαδηλωτών έσπασαν τα παράθυρα τράπεζας και γκρέμισαν φανάρια και πινακίδες.

Έξι αστυνομικοί υπέστησαν επίσης τραύματα στο συμβάν.

Η πορεία έγινε για να διαμαρτυρηθούν οι Μαπούτσε για την εθνική εορτή «Dia de La Raza”, κατά την οποία εορτάζεται η επέτειος της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερική, στις 12 Οκτ 1492.

“Σήμερα είναι μια ημέρα διαμαρτυρίας, όχι γιορτής, γιατί δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε,” είπε ο ηγέτης των Μαπούτσε Natividad Llanquileo στην κρατική τηλεόραση. “Εμείς θα επιμείνουμε στην ελευθερία του λαού των Mapuche.”

«Είμαστε εδώ, 520 χρόνια μετά την άφιξη των Ισπανών, για να πούμε στο κράτος της Χιλής, εδώ στην πρωτεύουσά του, ότι το έθνος των Μαπούτσε είναι ζωντανό, ικανό και βγαίνει στους δρόμους για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του που έχει σφετεριστεί η κυβέρνηση της Χιλής”, δήλωσε ο ηγέτης Μαπούτσε Manuel Calfiu.

Οι Ινδιάνοι Mapuche, συνθέτουν το έξι τοις εκατό των 16 εκατομμυρίων που αποτελούν τον πληθυσμό της Χιλής

Οι Mapuche, που σημαίνει «οι άνθρωποι της γης» στη μητρική τους γλώσσα, αντιστάθηκαν σθεναρά στην ισπανική κατάκτηση για 300 χρόνια και η επιθυμία τους για αυτονομία παραμένει ισχυρή. Ήταν περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, που ηττήθηκαν στρατιωτικά και εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην Araucania, νότια του ποταμού Bio Bio, περίπου 550 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Οι διαδηλώσεις των Μαπούτσε, που απαιτούν τα δικαιώματα της γης τους, έχουν φουντώσει τους τελευταίους μήνες στην Auracania. Φορτηγά έχουν καεί από άγνωστους δράστες νωρίτερα αυτό το χρόνο και μικρές ομάδες έχουν επιτεθεί περιοδικά στην αστυνομία. Αλλά και οι αστυνομικοί έχουν επίσης κατηγορηθεί για βίαιες παραβιάσεις των ιθαγενών κοινοτήτων.

Οι Mapuche κατηγορούνται για βίαιες πράξεις εναντίον αστυνομικών – ο Daniel Levinao και ο Paulino Levipan – καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλάκισης, ενώ τα ξαδέρφια Eric και Rodrigo Montoya περιμένουν δίκη.

Τα τέσσερα μέλη της κοινότητας Wente Winkul Mapu, μεταφέρθησαν από τη φυλακή στο νοσοκομείο για θεραπεία, αφού έχουν χάσει 8 με 13 κιλά κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, η οποία άρχισε στις 27 Αυγούστου.

Οι απεργοί διατηρούν τις αισθήσεις τους και τα ζωτικά σημεία τους, ο σφυγμός και η θερμοκρασία είναι φυσιολογικά, δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Bio Bio, ο Sergio Opazo, διευθυντής του νοσοκομείου Κονσεπσιόν, όπου κρατούνται,

Ηγέτες των Μαπούτσε ηγέτες λένε ότι θα πάνε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να διαμαρτυρηθούν για την προγραμματισμένη αναγκαστική σίτιση των απετγών πείνας. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι Μαπούτσε έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και να απορρίψουν την ιατρική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων.

Ο πρόεδρος Sebastian Pinera θα επισκεφθεί τις περιοχές όπου η αστυνομία και Mapuche συγκρούστηκαν την Τρίτη.

MN / GJH / HGL

Πηγη:http://filistina.wordpress.com/2012/10/16/%CE%B7-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-16-%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%BC/

116

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση