Xoύντα…

Xoύντα…

Δρακόντειες διατάξεις που προβλέπουν απαγόρευση συμμετοχής στις διαδηλώσεις σε πρόσωπα που θεωρούνται κατά συρροήν ταραξίες μέχρι και πέντε έτη, απαγόρευση κατάληψης του οδοστρώματος από μικρές διαδηλώσεις και περιορισμό τους στο πεζοδρόμιο, ποινικοποίηση της χρήσης για τα μαντίλια, τα κράνη και τις μάσκες που φορούν διαδηλωτές, άμεσες απελάσεις αλλοδαπών σε περίπτωση που έχουν προκύψει ενδείξεις συμμετοχής τους σε πλημμελήματα κατά τη διάρκεια ποινικής προδικασίας, απαγόρευση εισόδου στη χώρα ξένων που δεν διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο και δραστικό περιορισμό των αδειών κρατουμένων από τις φυλακές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Με το νομοσχέδιο αυτό, που έχει ήδη αποσταλεί στο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκο, και τροποποιούνται σειρά διατάξεων του Ποινικού Κώδικα αλλά και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επέρχονται σαρωτικές αλλαγές:

1. Στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται στο μέλλον οι διαδηλώσεις σε πόλεις άνω των 100.000 κατοίκων.

2. Στην ποινική αξιολόγηση της συμπεριφοράς συνδικαλιστών όταν καταλαμβάνουν κτίρια δημοσίων υπηρεσιών. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ιδιώνυμο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα για τις βίαιες εισβολές, όπως λ.χ., στο Πεντάγωνο ή στο μηχανογραφικό της ΔΕΗ.

3. Στο καθεστώς της προσωρινής κράτησης τόσο για ενήλικους όσο και για ανήλικους, καθώς καταργείται η ειδική αιτιολογία που προέβλεπε νόμος του 1994 και δίνεται η δυνατότητα στις Αρχές να στέλνουν στη φυλακή δεκαπεντάχρονους, αν η πράξη για την οποία κατηγορούνται επισείει ποινή κάθειρξης δέκα ετών.

4. Στο καθεστώς απελάσεων αλλοδαπών είτε μετά από σύλληψη για διακεκριμένα αδικήματα είτε και μετά την έκτιση της ποινής τους σε φυλακές (για ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις).

Για τις διαδηλώσεις

«Οι συναθροίσεις πρέπει να διεξάγονται με τρόπο που να μην διαταράσσεται ή να διαταράσσεται στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία. Ειδικότερα, σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από μικρές συναθροίσεις. Η εκτίμηση του μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της στο πεζοδρόμιο ή σε μέρος του οδοστρώματος ανήκουν στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή», αναφέρει η νέα διάταξη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αυστηροποίηση ποινών «για όσους φέρουν όπλα, εκρηκτικές ή εύφλεκτες ύλες, μεταλλικές ή άλλες ράβδους και γενικά αντικείμενα πρόσφορα προς πρόκληση φθορών, καθώς και για όσους μετέχουν σε συναθροίσεις καλύπτοντας ή αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κράνη και κουκούλες».

Επιπλέον, σε ότι αφορά στις αντιασφυξιογόνες μάσκες «προτείνεται η απαγόρευση της χρήσης τους στις διαδηλώσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τις φορούν άτομα που συμμετέχουν σε επεισόδια προκειμένου να μην επηρεάζονται από τη χρήση χημικών μέσων και έτσι αποκτούν τακτικό πλεονέκτημα έναντι της Αστυνομίας». Μόνο άδεια να φορούν θα έχουν δημοσιογράφοι και φωτογράφοι.

Με τη νέα διάταξη θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή μη εξαγοράσιμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, όποιος συλλαμβάνεται σε διαδήλωση και α) φέρει όπλα κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2168/93 όπως πιστόλια κρότου, μηχανισμούς εκτόξευσης αντικειμένων, πυροτεχνήματα, εύφλεκτες ύλες, β) καλύπτει με οποιονδήποτε τρόπο το πρόσωπό του ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του «με κράνη, μάσκες, κουκούλες, μαντίλια, αντιασφυξιογόνες μάσκες».

Η νέα διάταξη έχει ως εξής: «Ειδικά για άτομα που αναζητούνται στο πλαίσιο ποινικής δίωξης ως υπαίτιοι πρόκλησης φθορών ή σωματικών βλαβών σε δημόσιες συναθροίσεις, δύναται να επιτραπεί η άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και της φωτογραφίας τους μετά από σχετική διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέως προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίας της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων».

Εκτός αυτών, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι «σε περίπτωση καταδίκης για παραβιάσεις του παρόντος νόμου το δικαστήριο με την ίδια απόφαση μπορεί να απαγορεύει στον υπαίτιο να συμμετέχει για χρονικό διάστημα ενός έτους μέχρι πέντε ετών σε δημόσιες συναθροίσεις που προσδιορίζονται με αποφάσεις του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Το δικαστήριο επιβάλλει προς τούτο για όσο διαρκεί η απαγόρευση την υποχρέωση να εμφανίζεται κατά την πραγματοποίηση της δημόσιας συνάθροισης στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του και να παραμένει εκεί καθ’ όλη τη διάρκειά της».

Ο νέος νόμος εντάσσει όσους δίνουν πληροφορίες για διαδηλωτές-ταραξίες στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων του αντιτρομοκρατικού νόμου 2928/2001 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Σταθόπουλου.

Με το νέο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χαλαρώνουν οι αυστηρές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έδεναν τα χέρια των Αρχών όταν ήθελαν να θέσουν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης υπόπτους ενώ, αντιθέτως, γίνονται αυστηρότατες οι προϋποθέσεις τόσο για την υπό όρους απόλυση όσο και για την παροχή αδειών σε κρατουμένους στις φυλακές.

Πηγη: epikaira.gr
35

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το λογικό είναι πως σε μια ιδανική Δημοκρατία η γνώμη διαφυλάσσεται και η κυβέρνηση κάνει το θέλημα του λαού, αφού ο λαός είναι το κράτος, για αυτό άλλωστε λέγεται το πολίτευμα και Δημοκρατία. Οπότε οι διαδηλώσεις οι καταλήψεις και οι απεργίες είναι περιττές αφού γίνεται το θέλημα του λαού (έτσι και αλλιώς) αφού έχει ήδη αγωνιστεί για να κυβερνά ο ίδιος τον εαυτό του και έχει κατορθώσει την Δημοκρατία. Στο σημερινό πολίτευμα της χώρας μας που κάθε άλλο παρά Δημοκρατία είναι, όχι μόνο γράφουν την θέληση του λαού, όχι μόνο πάνε ενάντια στην Δημοκρατία (με αυτόν τον τρόπο) όχι μόνο τα ματ τα οποία είναι όργανα του κράτους άρα υπηρέτες του λαού (αφού το κράτος είναι ο λαός) βαράνε τους ανθρώπους αλλά και τώρα θέλουν να καταργήσουν τις διαδηλώσεις. Δηλαδή δεν φτάνει που πρέπει να κατεβάζουν τον κόσμο σε πορείες για να ακουστούν τα αιτήματά του αλλά πλέον ούτε πορείες τους επιτρέπουν να κάνουν… και ποιος όλα αυτά το κράτος! Δηλαδή ο λαός απαγορεύει στον εαυτό του να πάει στην πορεία, μα αν δεν ήθελε τις πορείες ο λαός τότε δεν θα τις έκανε, άρα τις θέλει, αφού τις θέλει δεν θα τις απαγόρευε στον εαυτό του. Αλλά ποιος απαγορεύει τις διαδηλώσεις το κράτος, αλλά απο τα παραπάνω καταλήγουμε πως ο λαός δεν θα τις απαγόρευε, ΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;;;

Γράψτε μια απάντηση