Αναγνωρίστηκε πρόσφυγας ύστερα από 12 χρόνια

Αναγνωρίστηκε πρόσφυγας ύστερα από 12 χρόνια

9Ξένιος Δίας

Σημειώσεις ενός μετανάστη

Αναγνωρίστηκε πρόσφυγας ύστερα από 12 χρόνια

Xθες αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας ύστερα από 12 χρόνια στην Ελλάδα. Ηρθα στο Πεδίον του Αρεως, για να το γιορτάσω με τους φίλους μου που κοιμούνται εδώ.

Πριν από 6 μήνες ήμουν εξαρτημένος. Τώρα είμαι καθαρός και παρακολουθώ το πρόγραμμα απεξάρτησης του «18 Ανω».

Ολα ξεκίνησαν το 2004, όταν με συνέλαβαν αστυνομικοί από το Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ περπατούσα στο δρόμο στην πλατεία Αττικής. Στο Τμήμα ήταν κι άλλοι Αφγανοί, ακόμα και ανήλικοι.

Μας βασάνισαν για μία ολόκληρη μέρα, γιατί έψαχναν έναν συγκεκριμένο Αφγανό, και μετά μας έδιωξαν. Μου έδειχναν μια φωτογραφία και τους έλεγα «Δεν ξέρω ποιος είναι» και πραγματικά δεν κατάλαβα ποτέ ποιος ήταν αυτός. Μου έσπασαν τα πλευρά και το χέρι μου. Η είδηση αυτή βγήκε στην Ευρώπη.

Πέρασαν μέρες από το συμβάν κι εγώ πονούσα πάρα πολύ. Μέχρι τότε δεν κάπνιζα ούτε τσιγάρο. Ενας φίλος μου, που μέναμε μαζί, μου έδωσε λίγο όπιο για να ηρεμήσει ο πόνος μου. Οντως με ηρέμησε. Ετσι, για περίπου δυο μήνες, κάθε μέρα έπινα όπιο για να ηρεμήσω και σωματικά και ψυχολογικά γιατί είχα πάθει σοκ.

Μετά από δύο μήνες, δεν μπορούσα να βρω όπιο και είχα στερητικά. Μου είπανε ότι αυτό μου συμβαίνει επειδή το σώμα μου χρειάζεται το ναρκωτικό για να ηρεμήσει.

Δεν έβρισκα. Ξεκίνησα λοιπόν την ηρωίνη και έτσι έπινα καθημερινά. Υστερα τριγυρνούσα στους δρόμους, εξαρτημένος από την ηρωίνη και το κρακ, κι έχασα τα λεφτά που είχα μαζέψει με τόσο κόπο. Δυστυχώς, επειδή έκανα ενδοφλέβια χρήση, τώρα έχω πρόβλημα με το πόδι μου και δεν μπορώ ούτε να δουλέψω.

Πριν από έξι μήνες αποφάσισα να σταματήσω και ξεκίνησα να πηγαίνω στο πρόγραμμα του «18 Ανω». Με βοήθησαν και δύο ΜΚΟ να βρω ένα δωμάτιο. Κάθε πρωί φεύγω από το δωμάτιο και πηγαίνω στο δήμο και αλλού για να βρω ένα πιάτο φαγητό και το βράδυ φέρνω το φαΐ μου εδώ στο Πεδίον του Αρεως, δίνω λίγο και σε ένα γατάκι και κάνω παρέα με τους φίλους μου.

Μέχρι χθες δεν είχα τίποτα, τώρα όμως που έχω άσυλο, θέλω να βρω μια δουλειά, να τελειώσω το πρόγραμμα, να φτιάξω μια οικογένεια. Το σοκ από τα βασανιστήρια ακόμα δεν το έχω ξεπεράσει.

Η φωτογραφία του βασανισμένου Αχμάντ (το 2004) είχε δημοσιευτεί στο BBC.

* Επιμέλεια: Μοχαμάντ Βαχέντι και ο Χάλεντ Τάχερ.

Πηγη:efsyn.gr

40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση