Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, η ΕΛ.ΑΣ. και η Χρυσή Αυγή

Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, η ΕΛ.ΑΣ. και η Χρυσή Αυγή

dimotiki_astynomiaτου Θανάση Κούρκουλα

Το βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο οι Χρυσαυγίτες, δείχνει τις επευφημίες μερίδας δημοτικών αστυνομικών προς τους Κασιδιάρη και Παναγιώταρο, όταν οι νεοναζί τους επισκέφτηκαν σε πρόσφατη κινητοποίησή τους.

Το βίντεο αυτό συζητήθηκε αρκετά. Διάφοροι «έξυπνοι» της ΝΔ –όπως η Βούλτεψη– δήλωσαν σοκαρισμένοι από το γεγονός, αποφάνθηκαν πως οι Δημοτικοί Αστυνομικοί είναι Χρυσαυγίτες και κατέληξαν πως καλά θα κάνουν να μεταταγούν στην ΕΛ.ΑΣ., όπου θα «ελέγχονται» από την υπηρεσία.
Από την άλλη μεριά, σύντροφοι του κινήματος και της Αριστεράς δηλώνουν χαρούμενοι για τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας και εύχονται να απολυθούν όλοι οι φασίστες δολοφόνοι μεταναστών.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πάντως, του οποίου το σωματείο των δημοτικών αστυνομικών είναι μέλος, έκφρασε την «κατηγορηματική του αντίθεση στην παρουσία βουλευτών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας» και κάλεσε τους Συλλόγους-Μέλη της «να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές στους φασίστες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς είναι απολύτως ανεπιθύμητοι από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος».

Φασιστικοί θύλακες
Δεν είναι τυχαίο που οι Χρυσαυγίτες έγιναν δεκτοί στη συγκέντρωση των Δημοτικών Αστυνομικών στην Αθήνα, παρόλο που όσοι τους χειροκρότησαν δεν ήταν στην πλειοψηφία τους Δημοτικοί Αστυνομικοί, αλλά κουβαλητοί των νεοναζί.

Στις τελευταίες εκλογές του σωματείου των Δημοτικών Αστυνομικών της Αθήνας, η καμουφλαρισμένη φασιστική παράταξη ΔΑΔΑ πήρε δύο έδρες, που τις έκοψε από την πλειοψηφούσα ΔΑΚΕ. Επισήμως, η εν λόγω παράταξη αυτοπροσδιορίζεται «κομματικά ανεξάρτητη» και δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με μία προσεκτικότερη ματιά στις θέσεις της, αντιλαμβάνεται κανείς ποιος είναι ο πραγματικός προσανατολισμός της: Ζητά τη μετατροπή της Δημοτικής Αστυνομίας σε ένοπλο σώμα, την απόσχιση του σωματείου τους από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και μια μεγάλη ελληνική σημαία κυματίζει στο κτίριο της διοίκησης στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Είναι γνωστή επίσης η ύπαρξη της χρυσαυγίτικης ομάδας «Κ» στους κόλπους της Δημοτικής Αστυνομίας της Αθήνας. Η φασιστο-ομάδα που, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι άσχετη με το θάνατο του μικροπωλητή Μπαμπακάρ Ντιάε στο Θησείο, καταγγέλθηκε από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς, σε συνέλευση του σωματείου των δημοτικών αστυνομικών, 15 μέλη της «ομάδας Κ» τραμπούκισαν συνάδελφό τους, που καταφέρθηκε εναντίον τους:

«Είναι ομάδα που δραστηριοποιείται με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων, με ειδικά προνόμια και “ειδίκευση” στο παραεμπόριο και σε κοινές επιχειρήσεις με την Ελληνική Αστυνομία».

Κατασταλτικός μηχανισμός ή εργαζόμενοι υπό διωγμό;

Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Αστυνομία, κυρίως στην Αθήνα, μετατρέπεται σταδιακά σε κατασταλτικό μηχανισμό, με αιχμή τα κοινά πογκρόμ με την ΕΛ.ΑΣ. ενάντια σε μετανάστες μικροπωλητές. Παρ’ όλα αυτά η πλειονότητά της ασχολείται με πιο ήπιες δραστηριότητες, για να εξασφαλίζει τα διάφορα χαράτσια των Δήμων: κόβει πρόστιμα για την ελεγχόμενη στάθμευση και για παραβάσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες κλπ).

Παρ’ όλα αυτά, η ΔΑ δεν είναι τμήμα της ΕΛ.ΑΣ., δεν οπλοφορεί, έχει δικαίωμα στην απεργία και μεγάλη μερίδα των Δημοτικών Αστυνομικών αντιδρά στη μετάταξή τους, αλλά και στις κοινές επιχειρήσεις με την ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΚΕΔΑ π.χ., παράταξη της μειοψηφίας στο σωματείο της Δημοτικής Αστυνομίας, καταγγέλλει τους φασιστικούς θύλακες, αντιτίθεται στην οπλοφορία των Δημοτικών Αστυνομικών και τάσσεται υπέρ της απεμπλοκής της από τη «δίωξη του παραεμπορίου» και κατά της απόσχισης του σωματείου τους από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την οποία υποστηρίζουν οι ΔΑΚΕ και ΔΑΔΑ.

Εκτός της Αθήνας, σε πολλές πόλεις οι Δημοτικοί Αστυνομικοί καλύπτουν τις τρύπες που αφήνουν οι απολύσεις των συμβασιούχων των δήμων. Βοηθάνε υπερήλικους και ανήμπορους κατ’ οίκον, εξασφαλίζουν την ομαλή κυκλοφορία και την αποσυμφόρηση των δρόμων. Δεν έχουν κατασταλτικές αρμοδιότητες και ανάλογη συνείδηση.

Ούτε απολυμένοι ούτε μπάτσοι
Ο αγώνας των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία ενάντια στις απολύσεις και τις μετατάξεις χρειάζεται στήριξη και όχι καταγγελία εκ μέρους του κινήματος και της Αριστεράς. Αν περάσουν οι απολύσεις τους και οι μετατάξεις τους στην ΕΛ.ΑΣ., θα ακολουθήσουν μια σειρά άλλοι κλάδοι των δήμων, στο δρόμο των σχολικών φυλάκων.

Είμαστε αντίθετοι στη μετατροπή των Δημοτικών Αστυνομικών σε κατασταλτικό μηχανισμό, είτε εντός, είτε εκτός της ΕΛ.ΑΣ. Οι άνθρωποι που σήμερα υπηρετούν στη Δημοτική Αστυνομία, χρειάζεται να σταματήσουν να κυνηγούν μετανάστες και να κόβουν κλήσεις σε άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Από τη μεριά τους, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, που δεν νιώθουν κοινωνικά χρήσιμοι ως μηχανισμός καταστολής και ρατσισμού, χρειάζεται να απαιτήσουν από το σωματείο τους να πετάξει έξω τους Χρυσαυγίτες «συναδέλφους» τους και να στραφούν σε κοινωνικά χρήσιμες δραστηριότητες.

Είμαστε υπέρ του δικαιώματος στη δουλειά και καλούμε τους υπό απόλυση δημοτικούς αστυνόμους να διεκδικήσουν μαζί με κάθε άλλο εργαζόμενο το εργασιακό τους δικαίωμα σε υπηρεσίες προς όφελος της κοινωνίας. Αυτή η επιλογή είναι η μόνη που μπορεί να τους εξασφαλίσει και την αλληλεγγύη της κοινωνίας.

– See more at: http://www.dea.org.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE#sthash.QhlQZyDG.dpuf

156

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση