ΗΠΑ: Δικαίωση αφροαμερικανού από το Ανώτατο Δικαστήριο που είχε καταδικαστεί σε θάνατο με ρατσιστικά κριτήρια

ΗΠΑ: Δικαίωση αφροαμερικανού από το Ανώτατο Δικαστήριο που είχε καταδικαστεί σε θάνατο με ρατσιστικά κριτήρια

Screen Shot 2016-05-24 at 7.06.46 AMΙστορικής σημασίας απόφαση εξέδωσε την Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαιώνοντας αφροαμερικανό, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1987, από σώμα 12 λευκών ενόρκων, επιλεγμένων με ρατσιστικά κριτήρια. Η απόφαση, ελήφθη με 7 ψήφους υπέρ εκ των συνολικά 8 δικαστών.

Ο Τίμοθι Φόστερ, που παραμένει έγκλειστος στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, είχε δικαστεί στην πολιτεία της Τζόρτζια, κατηγορούμενος για τον θάνατο μιας λευκής γυναίκας. Ο κατηγορούμενος, γεννηθείς το 1967 με νοητική υστέρηση, είχε ομόφωνα κριθεί ένοχος.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των δικηγόρων του κατηγορουμένου, αποκαλύπτεται ότι στον κατάλογο των υποψηφίων που είχαν κληθεί στο δικαστήριο και από τους οποίους θα επιλέγονταν οι ένορκοι, δίπλα στα ονόματα των μαύρων κάποιος είχε γράψει το γράμμα «Β», το αρχικό της λέξης «Black».

Οι συγκεκριμένοι αποκλείστηκαν από την διαδικασία της επιλογής ενόρκων που επιτρέπει στον εισαγγελέα και στους συνηγόρους των κατηγορουμένων να ζητούν την εξαίρεση ορισμένων.

«Σε αυτόν τον κατάλογο των «μη απολύτων», οι πέντε πρώτοι ήταν μαύροι, ο έκτος είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι διαφωνεί με τη θανατική ποινή, είχε εξηγήσει ο Στίβεν Μπράιτ, συνήγορος του Φόστερ.

Στην απόφαση που εκδόθηκε, την οποία συνέταξε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, η ανώτατα δικαστική Αρχή των ΗΠΑ συμπεραίνει ότι «οι εισαγγελείς (που άσκησαν τις διώξεις στον Φόστερ) ενήργησαν εν μέρει με ρατσιστικά κίνητρα όταν εξαίρεσαν» ορισμένους ενόρκους.

Αυτή η απόφαση δίνει την ευκαιρία στον Φόστερ να διεκδικήσει νέα δίκη, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη του.

Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Στίβεν Μπράιτ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν «είχε άλλη επιλογή» παρά να αποφανθεί υπέρ του θανατοποινίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αφροαμερικανοί αντιπροσωπεύουν το 42% των καταδικασθέντων σε θάνατο στις ΗΠΑ.

– See more at: http://left.gr/news/ipa-dikaiosi-afroamerikanoy-apo-anotato-dikastirio-poy-eihe-katadikastei-se-thanato-me?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+leftgr+%28left.gr%29#sthash.4FhNwU5L.dpuf

175

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση