Δύο βάρκες με 116 πρόσφυγες έφτασαν από το πρωί στη Λέσβο

Δύο βάρκες με 116 πρόσφυγες έφτασαν από το πρωί στη Λέσβο

Screen Shot 2016-07-23 at 10.57.53 PMΔυο βάρκες με περίπου 116 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι Αφρικανοί, έφτασαν από το πρωί στη Λέσβο. Οι επιβαίνοντες περισυλλέχθηκαν από σκάφη της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας Frontex μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, νοτιοανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Από το ίδιο σημείο χθες, Παρασκευή, περισυλλέχτηκαν άλλες δυο βάρκες με 108 επιβαίνοντες. Συνολικά, δηλαδή, σε 30 ώρες, από χτες το πρωί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, στη Λέσβο πέρασαν 224 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, στη Λέσβο πέρασαν 476 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στη Λέσβο, μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στο νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαρμαρίδας αυξημένοι είναι οι έλεγχοι από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή, προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.

Όπως όλοι σημειώνουν πάντως, στην περιοχή απέναντι από τη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα, οι έλεγχοι έχουν ατονήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν για την επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης στην Τουρκική Ακτοφυλακή, ακόμα και για πολλές συλλήψεις στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών.

Πηγή:  left.gr

 

88