Νεόπτωχοι οι Βρετανοί ντελιβεράδες

Νεόπτωχοι οι Βρετανοί ντελιβεράδες

Tρέχουν να προφτάσουν παραβιάζοντας τα όρια ταχύτητας, ενώ αρκετοί δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε για… τουαλέτα.

Ο λόγος για τους Βρετανούς «ντελιβεράδες» του αμερικανικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon που -όταν έχουν δουλειά- βιώνουν απίστευτες συνθήκες πίεσης και εξαθλίωσης.

Οπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του BBC, οδηγοί ιδιωτικών βρετανικών γραφείων απασχόλησης που είναι συμβεβλημένα με την Amazon υποχρεούνται κάποιες ημέρες να παραδίδουν έως και 200 πακέτα την ημέρα.

Κάποιοι εκ των οδηγών συχνά-πυκνά έχουν ατυχήματα στον δρόμο με τα δίκυκλά τους στη βιασύνη τους να προλάβουν τις παραγγελίες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των οδηγών αμείβεται χαμηλότερα του βασικού ωρομισθίου των 7,20 λιρών στη Βρετανία λόγω των πολλών ωρών που καταναλώνουν για να παραδώσουν όλα τα πακέτα που τους έχουν αναθέσει.

Mυστικός ρεπόρτερ του BBC εργάστηκε στην AHC Services, ένα από τα ιδιωτικά γραφεία απασχόλησης που προμηθεύει τις αποθήκες της Amazon με οδηγούς για διανομές δεμάτων.

Ο δημοσιογράφος εργάστηκε συνολικά δύο εβδομάδες στο Μπρίστολ και όπως δηλώνει, αναγκάστηκε να δουλέψει περισσότερες από 11 ώρες την ημέρα προκειμένου να διανείμει στους αποδέκτες όλα τα πακέτα που του είχε αναθέσει η εταιρεία.

Κάτι που είναι παράνομο με βάση το βρετανικό δίκαιο. O δημοσιογράφος είπε επίσης ότι την πρώτη εβδομάδα πληρώθηκε για δουλειά τριών ημερών με 93,47 λίρες, μετά την αφαίρεση εξόδων όπως η προαιρετική ενοικίαση βαν και η ασφάλιση.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αμοιβή μόλις 2,59 λιρών την ώρα.

Τη δεύτερη εβδομάδα που εργάστηκε 4 ημέρες ο δημοσιογράφος τα πήγε καλύτερα αφού το ωρομίσθιό του ανέβηκε στις 4,76 λίρες.

Και πάλι όμως το ποσό που έλαβε ήταν πολύ χαμηλότερο από το βασικό ωρομίσθιο.

Η Amazon -που όπως αρκετές ακόμη εταιρείες αξιοποιεί στο μέγιστο τη νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, την εξάπλωση της προσωρινής απασχόλησης, των συμβάσεων εργασίας μηδενικών ωρών και την πατέντα της gig economy- απαίτησε από τους οδηγούς των γραφείων απασχόλησης να δηλώνουν αυτοαπασχολούμενοι.

Ετσι τους απέκλεισε από το δικαίωμα του κατώτατου υποχρεωτικού ωρομισθίου και των επιδομάτων ασθένειας και άδειας.

Η Amazon, που στο ρεπορτάζ δηλώνει άλλα αντ’ άλλων, δεν είναι βέβαια η μόνη που βγάζει σήμερα τα κέρδη της από τις σύγχρονες στυγνές μορφές εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας προσφέροντα επισφαλείς θέσεις, όπως αυτές του ψευδο-αυτοαπασχολούμενου ντελιβερά και του αποθηκάριου που τρέχει και δεν φτάνει.

Στη Βρετανία ο ένας στους πέντε εργαζομένους, συνολικά 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι, εργάζεται σήμερα σε τέτοιου είδους δουλειές υπό καθεστώς επισφαλούς απασχόλησης.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά περίπου 2 εκατομμύρια μεγαλύτερος σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Το καθεστώς επισφαλούς απασχόλησης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειαστεί καν να ειδοποιηθούν από τον εργοδότη τους.

Οι περισσότεροι αυτών εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι – ακριβώς σαν τους παραπάνω οδηγούς της Amazon.

Οι μισοί εξ αυτών είναι χαμηλόμισθοι και βάζουν καθαρά στην τσέπη τους λιγότερα από τα 2/3 των μέσων αμοιβών.

Συνολικά δύο εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι αμείβονται σήμερα στη Βρετανία με ωρομίσθιο χαμηλότερο των 8 λιρών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι κερδίζουν συνήθως περίπου τα μισά του μηνιαίου μισθού που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σταθερής απασχόλησης.

Οι συμβασιούχοι των μηδενικών ωρών απασχόλησης κερδίζουν περίπου το 40%, ενώ οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι των ιδιωτικών γραφείων απασχόλησης τα 2/3.

Οι μοντέρνες μορφές εκμετάλλευσης της εργασίας και οι μισθοί πείνας που προσφέρουν δημιουργούν τους σημερινούς νεόπτωχους του δυτικού κόσμου.

Και βέβαια περισσότερο απ’ όλους χτυπούν τους νέους.

Το ποσοστό των Βρετανών εργαζόμενων νέων ηλικίας 16-20 ετών που είναι χαμηλόμισθοι έφτασε πέρυσι το 77% από 58% το 1990, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των νέων ηλικίας 21-25 ετών το 40% από 22%.

Σαν να μην τους έφταναν η φτώχεια και η αβεβαιότητα του βίου τους, «τρώνε στη μάπα» και τα νούμερα των «επίσημων στατιστικών».

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μετά βαΐων και κλάδων ότι το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 4,8%, το χαμηλότερο των τελευταίων 11 ετών.

Ελληνιστί… «πάρε κουβέντα, βάρα μπουζούκι»!

Πηγή:http://www.efsyn.gr

 

83

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση