ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΕΡΑ: Μπλόκο στους χρυσαυγίτες στο ΕΚΑ, μπλόκο στο διαχειριστικό – παλαιού τύπου συνδικαλισμό

ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΕΡΑ: Μπλόκο στους χρυσαυγίτες στο ΕΚΑ, μπλόκο στο διαχειριστικό – παλαιού τύπου συνδικαλισμό

1Aναδημοσίευση από http://ergasianet.gr/2

Το Πρωτοδικείο Αθηνών, με μια ακόμη παρέμβασή του στις συνδικαλιστικές διαδικασίες (σ.σ.: μετά την ακύρωση του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ) αποφάσισε την Τρίτη 31/1 υπέρ της συμμετοχής των αντιπροσώπων του λεγόμενου «Κλαδικού Σωματείου Υπαλλήλων Ασφάλειας» στις εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο πραγματοποιείται την Κυριακή 5 Φλεβάρη 2017.

Το συ­γκε­κρι­μέ­νο σω­μα­τείο είχε απο­κλει­στεί από το προη­γού­με­νο συ­νέ­δριο του ΕΚΑ, με πο­λι­τι­κή από­φα­ση. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό της σχέ­σης του με τη να­ζι­στι­κή ορ­γά­νω­ση της Χρυ­σής Αυγής είναι και το γε­γο­νός πως με­τα­ξύ των ιδρυ­ρι­κών μελών του σω­μα­τεί­ου και της ανά­λο­γης ομο­σπον­δί­ας, πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται γνω­στοί χρυ­σαυ­γί­τες, όπως, για πα­ρά­δειγ­μα, ο Πε­ρι­κλής Μου­λια­νά­κης, ένας από τους κα­τη­γο­ρού­με­νους στην εξε­λισ­σό­με­νη δίκη της να­ζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής ορ­γά­νω­σης. Να ση­μειω­θεί επί­σης ότι η αντί­στοι­χη ομο­σπον­δία, που ιδρύ­θη­κε με πρω­το­βου­λία του σω­μα­τεί­ου και στε­γά­ζε­ται στα ίδια γρα­φεία με αυτό, είχε απο­κλει­στεί από το συ­νέ­δριο της ΓΣΕΕ και η προ­σφυ­γή της σε ασφα­λι­στι­κά μέτρα είχε απορ­ρι­φθεί.

Πλέον, οι αντι­πρό­σω­ποι που είχαν απο­κλει­στεί, μπαί­νουν στο Συ­νέ­δριο του ΕΚΑ από την… πίσω πόρτα, των ασφα­λι­στι­κών μέ­τρων και της δι­κα­στι­κής από­φα­σης του Πρω­το­δι­κεί­ου Αθη­νών, που «δια­τάσ­σει να συ­μπε­ρι­λη­φθούν οι αντι­πρό­σω­ποι του Σω­μα­τεί­ου» και τους «επι­τρέ­πει» να υπο­βά­λουν υπο­ψη­φιό­τη­τες στις αρ­χαι­ρε­σί­ες του Ερ­γα­τι­κού Κέ­ντρου. Ετσι, πέρα από το γε­γο­νός ότι τα αστι­κά δι­κα­στή­ρια προ­σθέ­τουν έναν ακόμα κρίκο στην αλυ­σί­δα των πα­ρεμ­βά­σε­ών τους στη λει­τουρ­γία του ερ­γα­τι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα υπε­ρα­σπί­ζο­νται το «δι­καί­ω­μα» των φα­σι­στών της Χρυ­σής Αυγής να συμ­με­τέ­χουν στις δια­δι­κα­σί­ες του ερ­γα­τι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος και να εκ­προ­σω­πού­νται στα όρ­γα­νά του.

Μι­λώ­ντας στην εκ­πο­μπή «Στη δου­λειά & στον αγώνα», που με­τα­δί­δε­ται από το ρα­διό­φω­νο της ΕΡ­Τopen, εκ μέ­ρους του ΡΕ­ΣΑΛ­ΤΟ ΣΤΗ ΓΑ­ΛΕ­ΡΑ, ο Γιάννος Γιαν­νό­που­λος υπο­γραμ­μί­ζει ότι η πα­ρά­τα­ξη θα προ­σπα­θή­σει να εμπο­δί­σει τη συμ­με­το­χή του συ­γκε­κρι­μέ­νου χρυ­σαυ­γί­τι­κου σω­μα­τεί­ου, που έχει και κα­θα­ρά ερ­γο­δο­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, στις συ­νε­δρια­κές και εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες του ΕΚΑ. «Θε­ω­ρού­με πως το ΕΚΑ θα πρέ­πει να παί­ξει πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο στην πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση του να­ζι­στι­κού φαι­νο­μέ­νου», ση­μειώ­νει και το­νί­ζει: «το συ­γκε­κρι­μέ­νο χρυ­σαυ­γι­τι­κό “σω­μα­τείο” είναι πλή­ρως ερ­γο­δο­τι­κό, οι ερ­γο­δό­τες κα­θο­ρί­ζουν τις εκλο­γι­κές του δια­δι­κα­σί­ες. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ένα ασκέ­ρι φα­σι­στών κάνει κου­μά­ντο και το ΡΕ­ΣΑΛ­ΤΟ ΣΤΗ ΓΑ­ΛΕ­ΡΑ, όπως και στην προη­γού­με­νη φορά, θα επι­διώ­ξει να απο­κλει­στεί το συ­γκε­κρι­μέ­νο “σω­μα­τείο”».

Πέραν αυτού, όπως ση­μειώ­νει ο Γιάν­νος Γιαν­νό­που­λος για τη λει­τουρ­γία και το ρόλο του ΕΚΑ, το Ερ­γα­τι­κό Κέ­ντρο της Αθή­νας «θέλει πάρα πολύ δρόμο και αγώνα για να στα­θεί ξανά στα πόδια του. Αυτός ο αγώ­νας δεν έχει να κάνει μόνον με τον πο­λι­τι­κό συ­σχε­τι­σμό, αλλά κυ­ρί­ως ότι θα πρέ­πει να ασχο­λη­θεί με το να κα­λύ­ψει τους επι­σφα­λώς ερ­γα­ζο­μέ­νους και τους ασυν­δι­κά­λι­στους ερ­γα­ζο­μέ­νους στην Αθήνα. Επί­σης, με το να συν­δε­θεί με τα κι­νή­μα­τα που αφο­ρούν ευ­ρύ­τε­ρα λαϊκά στρώ­μα­τα και όχι μόνον τους ερ­γα­ζο­μέ­νους, όπως, για πα­ρά­δειγ­μα, την υπε­ρά­σπι­ση της λαϊ­κής κα­τοι­κί­ας. Θα έπρε­πε κατά τη γνώμη μας το ΕΚΑ να πρω­τα­γω­νι­στεί στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις κατά των πλει­στη­ρια­σμών».

ΤΟ ΡΕ­ΣΑΛ­ΤΟ ΣΤΗ ΓΑ­ΛΕ­ΡΑ, επι­ση­μαί­νει ο Γ. Γιαν­νό­που­λος, «κάνει μια προ­σπά­θεια για συ­νεν­νό­η­ση με δυ­νά­μεις τις ευ­ρύ­τε­ρης Αρι­στε­ράς, που έχουν αντί­στοι­χες πρα­κτι­κές όσον αφορά στη διεκ­δί­κη­ση των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των και δεν είναι μόνον κατ’ όνομα αρι­στε­ρές, προ­κει­μέ­νου να συ­μπρά­ξουν προς την κα­τεύ­θυν­ση της ανα­συ­γκρό­τη­σης και του διεκ­δι­κη­τι­κού προ­σα­να­το­λι­σμου του ΕΚΑ».

«Εκτι­μού­με», κα­τα­λή­γει, «ότι το ΡΕ­ΣΑΛ­ΤΟ θα κα­τέ­βει μαζί με άλ­λους σε ένα ευ­ρύ­τε­ρο ψη­φο­δέλ­τιο αυτή τη φορά, ώστε να κα­τα­γρά­ψει και μια με­γα­λύ­τε­ρη δύ­να­μη στο τώρα. Αυτό ίσως να μην αλ­λά­ξει τα πράγ­μα­τα, ωστό­σο, θα απο­τυ­πώ­σει μια δυ­να­μι­κή, καθώς υπάρ­χουν πλέον πάρα πολ­λοί ερ­γα­ζό­με­νοι που κα­τα­λα­βαί­νουν ότι με δια­χει­ρι­στι­κό τρόπο, με πα­λαιού τύπου συν­δι­κα­λι­σμό, χωρίς μα­χη­τι­κό επί του πρα­κτέ­ου συν­δι­κα­λι­σμό που να εμπλέ­κει τους ερ­γα­ζο­μέ­νους στις μάχες, δεν μπο­ρούν να προ­χω­ρή­σουν τα πράγ­μα­τα. Νο­μί­ζου­με ότι θα τα κα­τα­φέ­ρου­με αυτή τη φορά σε με­γα­λύ­τε­ρο βαθμό και θα βά­λου­με τις βά­σεις για μια τέ­τοια εξέ­λι­ξη από το 30ό Συ­νέ­δριο του ΕΚΑ και πέρα».

Ακού­στε το από­σπα­σμα από την εκ­πο­μπή «Στη δου­λειά & στον αγώνα» με τις δη­λώ­σεις του Γιάν­νου Γιαν­νό­που­λου, που με­τα­δό­θη­κε από το ρα­διό­φω­νο της ΕΡ­Τopen στις 04-02-17.

 

 

163

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση