Ένα απόγευμα στο Κρατητήριο

Ένα απόγευμα στο Κρατητήριο

Picture2

«Πέρασα το απόγευμα μου σε φορτηγό της αστυνομίας», αναφέρει η Κάτια Λίτενβαλνερ. 

Πέρασα το απόγευμα Σαββάτου σε φορτηγό της αστυνομίας, μεταξύ άλλων.

Η φίλη μου και εγώ, επισκεφτήκαμε το κρατητήριο Αμυγδαλέζα, έξω από την Αθήνα. Δύο χρόνια είχαν περάσει από την τελευταία μου επίσκεψη στο απαίσιο κρατητήριο. Γύρισα απογοητευμένη αλλά πιο πολύ απελπισμένη,

Μας πήρε σχεδόν δύο ώρες να φτάσουμε με την δημόσια συγκοινωνία. Έπρεπε να περιμένουμε μία ολόκληρη ώρα πίσω από τη πύλη μέσα στη σκόνη και τη ζέστη για να έρθουν οι αστυνομικοί για να μας συνοδέψουν μέσα στο κρατητήριο..

Ο Έλληνας πέρασε δίπλα μας και φώναξε όση ώρα περιμέναμε: ‘Θα σας καθαρίσουμε όλους Άραβες!’ (Οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν από το Πακιστάν).

Μας μετέφεραν με ένα βρώμικο φορτηγό, 14 άτομα. Οι συνθήκες… απάνθρωπες.

1

Μετανάστες σε κλουβιά, αστυνομικοί αλαζόνες, φώναζαν και μας κακομεταχειρίστηκαν. ‘Φύγετε από το φράκτη!’ μόλις πλησιάζαμε τους μετανάστες. Μιλούσαν άσχημα ειδικά στα αγόρια από το Πακιστάν και τη Συρία που ήταν ανάμεσα στους επισκέπτες.

Μπορέσαμε να δούμε τους κρατούμενους για λιγότερο από 10 λεπτά. ‘Το ελληνικό συμβούλιο για τους μετανάστες λέει ψέματα! Στην Ελλάδα κρατάνε πολύ καιρό τους μετανάστες,’ φώναξε ένας από τους κρατούμενους.

2

Η σκηνή μέσα στην Αμυγδαλέζα είναι άσχημη: Μετανάστες σε απάνθρωπες συνθήκες, απομονωμένοι, χωρίς νομική εκπροσώπηση, δεν έχουν ιδέα τί θα τους συμβεί και πολλοί από αυτούς κρατούνται για περισσότερο από 6 μήνες.

Μια από τις φωτογραφίες είναι από πέρσι, καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Και αναφέρω σχόλιο του Γιάννη Πανούση: ‘Κρατητήρια – Τελειώσαμε με αυτά,’ Φεβρουάριος 2015.
Η Κάτια Λίτενβαλνερ είναι δημοσιογράφος και ερευνήτρια στην Αθήνα. Ακολουθήστε την στο: Twitter: @Lihtenvalner

Μετάφραση: Κατερίνα Ράιλυ

Πηγή: katja.lihtenvalner/posts

 

150

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση