Το Δικαστήριο της Ε.Ε. άνοιξε δρόμο για απελάσεις μέσω «Δουβλίνου»

Το Δικαστήριο της Ε.Ε. άνοιξε δρόμο για απελάσεις μέσω «Δουβλίνου»

Screen Shot 2017-07-26 at 9.50.42 PMΜε απόφασή του, στην οποία ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη χώρα άφιξης και όχι στην τελική χώρα υποδοχής, το Δικαστήριο της Ε.Ε. έκανε δεκτή σχετική προσφυγή της Αυστρίας και της Σλοβενίας. Η απόφαση, που αναμένεται να επηρεάσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους λόγω δεδικασμένου, επί της ουσίας επικυρώνει τη διαδικασία του Δουβλίνου και η Αυστρία θα μπορεί να απελαύνει αιτούντες άσυλο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. επισημαίνει μάλιστα ότι αίτηση ασύλου θα πρέπει να γίνεται στη χώρα άφιξης, ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Την υπόθεση έφεραν στο Δικαστήριο η Αυστρία και η Σλοβενία και αφορά την αίτηση ασύλου δύο οικογενειών από το Αφγανιστάν και ενός πρόσφυγα από τη Συρία, οι οποίες εισήλθαν στις χώρες αυτές ακολουθώντας τις νόμιμες διαδρομές μέσω Κροατίας.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, υπεύθυνη να εξετάσει τα αιτήματα για παροχή ασύλου είναι η Κροατία, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που αναφέρει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση ασύλου στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εισέρχονται.

Ωστόσο, η Γερμανία έχει αναστείλει τον Κανονισμό για τους πρόσφυγες από τη Συρία σταματώντας τις απελάσεις προσφύγων στις χώρες πρώτης εισόδου.

Στην Αυστρία, μέσω Ουγγαρίας κυρίως, αλλά και μέσω Σλοβενίας έχουν φτάσει χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί με τελικό προορισμό τη Γερμανία, αλλά 90.000 άνθρωποι έκαναν αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

Μεταξύ αυτών είναι και δύο αδελφές από το Αφγανιστάν, η Καντίτζα και η Ζαϊνάμπ Τζαφάρι, μαζί με τα παιδιά τους που έφτασαν στην Αυστρία τον Φεβρουάριο του 2016.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, έφτασαν στην Αυστρία μέσω ΠΓΔΜ μέσω των νόμιμων οδών και τους επετράπη να εισέλθουν στη χώρα όταν εξήγησαν ότι ήθελαν να κάνουν αίτηση για άσυλο.

Ωστόσο, το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, οι αυστριακές αρχές θέλουν να τις απελάσουν στην Κροατία, όπου είναι η πρώτη χώρα εισόδου τους στο έδαφος της Ε.Ε.

Η υπόθεσή τους έφτασε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. μαζί με την ανάλογη υπόθεση ενός Σύρου πρόσφυγα που έκανε αίτηση για χορήγηση ασύλου στη Σλοβενία.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, παρανόμως πέρασαν τα σύνορα της Κροατίας και παρά το γεγονός ότι μία χώρα της Ε.Ε. επιτρέπει την είσοδο στο έδαφός της προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους, αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό δικηγόρο Κλέμενς Λάνερ, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο θα επηρεαστούν από αυτή την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

«Αυτοί οι περίπου 700 που βρίσκονται στην Κροατία η ιστορία έχει τελειώσει. Η Αυστρία δεν θα τους δεχθεί», εξήγησε.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

58

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση