Μπλοκαρισμένο στη Μεσόγειο διασωστικό πλοίο

Μπλοκαρισμένο στη Μεσόγειο διασωστικό πλοίο

Screen Shot 2017-08-08 at 6.32.23 PMΦωτογραφία αρχείου | AP Photo/Emilio Morenatti

Πλοίο ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, που διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο, έχει μπλοκαριστεί στα διεθνή ύδατα μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να δεχθούν τρεις Λίβυους που επιβαίνουν σε αυτό.

Το συμβάν απεικονίζει την κατάσταση σύγχυσης που επικρατεί, μετά την εφαρμογή εδώ και μία εβδομάδα του αμφιλεγόμενου «κώδικα συμπεριφοράς» της Ρώμης για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ανάμεσα στη Σικελία και τη Λιβύη.

Το Golfo Azzuro, που έχει ναυλωθεί από την οργάνωση Proactiva Open Arms, την Κυριακή διέσωσε τρεις Λίβυους, οι οποίοι επέβαιναν σε μικρή βάρκα και βρίσκονταν σε απόσταση 100 μιλίων από τις λιβυκές ακτές, σε μία επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε όπως συνηθίζεται υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής.

Όταν όμως το πλοίο, πλησίασε στο νησί της Λαμπεντούζα για να αποβιβάσει τους τρεις Λίβυους, οι ιταλικές αρχές αρνήθηκαν να τους δεχθούν διότι δεν είχε γίνει σεβαστός ο «κώδικας συμπεριφοράς».

Ωστόσο, η Proactiva Open Arms περιλαμβάνεται στις λίγες μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν κάνει δεκτό τον επίμαχο κανονισμό, που προβλέπει κυρίως την επιβολή παρουσίας ένοπλων αστυνομικών στα σκάφη τους, υπό την απειλή απαγόρευσης πρόσβασης στα ιταλικά λιμάνια.

Το Golfo Azzuro συνέχισε τον δρόμο του για τη Μάλτα, τον τόπο ελλιμενισμού του, για τροφοδοσία και αλλαγή πληρώματος. Όμως οι αρχές της Μάλτας αρνήθηκαν να το δεχθούν με το επιχείρημα ότι οι τρεις Λίβυοι, οι οποίοι διασώθηκαν πιο κοντά στη Λαμπεντούζα παρά στη Μάλτα, πρέπει να αναφερθούν στις ιταλικές αρχές.

Σήμερα το πρωί το διασωστικό βρισκόταν ανάμεσα στη Μάλτα και τη Σικελία, περιμένοντας λύση, ενώ δύο εκπρόσωποι της μη κυβερνητικής οργάνωσης είχαν ραντεβού στο υπουργείο Εσωτερικών στη Ρώμη για να υπογράψουν τον κώδικα.

Αντίθετα, οι ιταλικές αρχές παραδόξως έκαναν δεκτούς το Σάββατο 127 πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν από το πλοίο Prudence των Γιατρών χωρίς Σύνορα, οι οποίοι έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τον κώδικα.

Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι έχει σκληρύνει τη στάση της με την εφαρμογή του κώδικα, παρά την κατακραυγή από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σώζουν ανθρώπους στον φονικό διάδρομο της κεντρικής Μεσογείου.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

70

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση