#11giorth Συναυλιακό Πρόγραμμα 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής – Σάββατο 23/9 Σκηνή 2

#11giorth Συναυλιακό Πρόγραμμα 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής – Σάββατο 23/9 Σκηνή 2

Σκηνή 2


Δημήτρης Μυστακίδης

1

 

 Δεν θα ήταν υπερβολή αν, κάθε φορά που αναφερόμασταν στον Δημήτρη Μυστακίδη, βάζαμε τον επεξηγηματικό υπότιτλο «λαϊκή κιθάρα»! Παίζει λαϊκή κιθάρα, ερευνά τη λαϊκή κιθάρα, διδάσκει λαϊκή κιθάρα, γράφει βιβλία για τη λαϊκή κιθάρα, εκδίδει δίσκους για αυτήν. Και με αφορμή αυτήν. Προκειμένου να την αποκαταστήσει στη συνείδηση του κόσμου, να αναδείξει τη σημαντικότητά της και τον πλούσιο χαρακτήρα της. Να μας κάνει να τη γνωρίσουμε ή να τη ξαναθυμηθούμε. Και να την αγαπήσουμε, όπως την αγαπάει και ο ίδιος. Σ’ αυτή τη διαδικασία, παίρνει τη λαϊκή κιθάρα από τον συνοδευτικό της ρόλο και την κάνει λαμπερή πρωταγωνίστρια, αναδεικνύοντας όλες τις εκφραστικές της δυνατότητες.

Παρεμβαίνει στο ρεμπέτικο ρεπερτόριο, όχι μόνο ενορχηστρώνοντάς το αποκλειστικά για κιθάρα, αλλά παράλληλα βάζοντας τον δικό του εσωτερικό πλούτο, ορμή και ευαισθησία, δίνοντάς μας απλόχερα την ευκαιρία να ξανακούσουμε και να τραγουδήσουμε τα παλιά αγαπημένα τραγούδια μέσα από μια σύγχρονη, φρέσκια και άκρως ενδιαφέρουσα οπτική, έχοντας ενσωματώσει τη βαθιά γνώση του οργάνου και του ρεπερτορίου με τις επιρροές του από άλλα μουσικά είδη.

 

Το βιογραφικό του Δημήτρη Μυστακίδη, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πλούσιο:

Τριάντα χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τη μουσική. Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους, πολυοργανίστες μουσικούς της ελληνικής σκηνής. Σε αυτή την πορεία έχει συνεργαστεί με την πλειοψηφία των Ελλήνων καλλιτεχνών (συνθέτες, μουσικούς, ερμηνευτές) και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων.

Από το 1994 ως το 2004 συμμετείχε στη μπάντα «Λοξή Φάλαγγα» του Νίκου Παπάζογλου παίζοντας κιθάρα και λαούτο, ενώ από το 2002 έως σήμερα συνεργάζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Ο τελευταίος του δίσκος «Amerika» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2017. Περιλαμβάνει τραγούδια της πρώιμης περιόδου του ρεμπέτικου που γράφτηκαν από Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και είναι όλα διασκευασμένα με τεχνική σαφώς επηρεασμένη από την fingerpicking τεχνική των Αφροαμερικάνων μουσικών των Blues. Τα τραγούδια αυτά είναι γνωστά από τις εκτελέσεις των Γιώργου Κατσαρού, Πιπεράκη, Αχιλλέα Πούλου κλπ., όμως τα «πειράζει», κυρίως με τον τρόπο παιξίματος του. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.

Εδώ έχουμε αληθινές διασκευές, που υπόκεινται και σ’ ένα σκεπτικό: να αναδειχθούν οι μελωδίες, οι λαϊκοί δρόμοι κι οι στίχοι μέσω των ιδιαιτέρων κάθε φορά κουρδισμάτων και του finger-picking. Έτσι τα ρεμπέτικα των «Αμερικάνων» ακούγονται πολύ κοντά στα μαύρα blues ή τη λευκή country. Στην Αμερική των 20ς και ’30ς ήταν πολλές φορές δύσκολο να τα ξεχωρίσεις απ’τά αντιδάνεια.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως όταν οι διαφορετικές κουλτούρες μπερδεύονται, αλληλεπιδρούν και συνομιλούν χωρίς στεγανά, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον. Στην περίπτωση του Δημήτρη είναι από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες του ’17…

 

https://www.dimitrismystakidis.gr

https://www.facebook.com/DimitrisMystakidisOfficial/

 

Ακούστε κάποιες από τις ηχογραφήσεις από το τελευταίο άλμπουμ του:


Αλέξανδρος Κτιστάκης

1

Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης είναι βασικός συνεργάτης του Θανάση Παπακωνσταντίνου τα τελευταία χρόνια (φωνή και κιθάρα). Η εμφάνισή του θα είναι πλούσια σε εκτελέσεις από γνωστά τραγούδια και συνθέσεις που όλοι αγαπήσαμε και αγαπάμε!

 

Ακολουθεί ρεμπέτικο – λαϊκό γλέντι με τους:

Ρεμπέτικο γλέντι με τους Παναγιώτη Διαμάντη: μπουζούκι / φωνή Σωτήρη Λέτσιο: κιθάρα / φωνή Χαρούλα Τσαλπαρά: ακορτνεόν / φωνή

 
του Μάριου Αυγουστάτου

402

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση