Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης #moria #lesvos

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης #moria #lesvos

1«Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει και πόλεμο». Με αυτή τη φράση περιέγραψε η ερευνήτρια της Human Rights Watch, Emina Cerimovic, χθες στη Βουλή τα όσα έζησε στο στρατόπεδο της Μόριας, εκπέμποντας SOS για την άμεση μεταφορά των προσφύγων από εκεί.
Μιλώντας στην υποεπιτροπή της επιτροπής ισότητας για θέματα ατόμων με αναπηρία, υποστήριξε ότι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας, σημαίνει ψυχικές νόσους, τονίζοντας ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης . Η κ. Τσερίμοβιτς, τόνισε χαρακτηριστικά, «τα στατιστικά του Σεπτεμβρίου για τη Λέσβο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτών ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ομάδες που πρέπει, να προστατεύονται όπως τα άτομα με αναπηρίες, τα θύματα βασανιστηρίων, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες μόνες, οι μονογονεϊκές οικογένειες. Ενώ θα έπρεπε, να προστατεύονται και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα σε κατάλληλες και ανθρώπινες δομές, περπατώντας στην Μόρια την τελευταία εβδομάδα αντικρίσαμε ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια, αντικρίσαμε γυναίκες μόνες, ηλικιωμένους και εκατοντάδες εάν όχι χιλιάδες παιδιά συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων παιδιών».
Η ίδια περιέγραψε με μελανότερα χρώματα τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο στρατόπεδο της Μόριας, κάνοντας λόγο για καθημερινούς καυγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα. Η ελληνίδα ερευνήτρια του Οργανισμού κ. Εύα Κοσσέ στην τοποθέτηση της μίλησε για ¨σιωπή¨ της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Μουζάλα αναφορικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.
«Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνησης», σημείωσε η κα Κοσσέ, ενώ η κα Τσερίμοβιτς κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να ενημερωθούν.
Τα όσα ανέφεραν οι δυο ερευνήτριες της οργάνωσης Human Rights Watch έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθυσμός των προσφύγων στο στρατόπεδο της Μόριας έχει αφεθεί στην τύχη του. Ο χειμώνας είναι μπροστά και κάποιοι προφανώς έχουν συνηθίσει όπως και πέρσι στο θάνατο.
Άσε που θα γίνουν και «σοφότεροι»!

Θράσος Αβραάμ

331

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση