Επιδημία ψευδών ειδήσεων

Επιδημία ψευδών ειδήσεων

Picture3

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Η. Σιώρας μιλώντας στην «Εφ.Συν.» διέψευσε ότι κατά την επικοινωνία του με τον ΣΚΑΪ ανέφερε τους Ρομά ως βασικούς υπεύθυνους των πρόσφατων κρουσμάτων. | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Λάθος, αντιεπιστημονική και ρατσιστική η τηλεοπτική προσέγγιση της επίρριψης της ευθύνης για την έξαρση της ιλαράς -που είναι γνωστό ότι είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο- σε μία συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα στη χώρα μας, τους Ρομά.

Και τέτοια, που ανεβάζει σε άλλο επίπεδο τα fake news της συντονισμένης προσπάθειας απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας.

Η μετάδοση της είδησης από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, χθες το πρωί, και συγκεκριμένα την εκπομπή «Τώρα» της Αννας Μπουσδούκου, ότι η εξάπλωση της «ξεχασμένης» αυτής ασθένειας με τα περισσότερα από χίλια κρούσματα που μετράει η χώρα μας από τις αρχές Σεπτεμβρίου οφείλεται στους Ελληνες Ρομά ήταν η αιτία για την αντίδραση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ».

Αλλά και της πολιτείας, μέσω του προέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ ο οποίος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», κάνει λόγο για επιδημία που αποκαλύπτει το βαθιά ταξικό περιεχόμενο της κοινωνίας μας.

Εξηγεί ότι οι Ρομά από τη μία έχουν αφεθεί διαχρονικά από την πολιτεία στο έλεος της τύχης τους χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, αν και είναι γνωστό ότι έχουν δαπανηθεί πολυποίκιλα προγράμματα από πολυποίκιλους φορείς στους ανθρώπους αυτούς που συνεχίζουν να διαβιούν σε μια ευρωπαϊκή χώρα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Και από την άλλη, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με τα πρόσφατα κρούσματα που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, ανθρώπους που για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν φρόντισαν μια αυτονόητη υποχρέωσή τους να εμβολιαστούν, κάποιοι επιρρίπτουν τώρα τις ευθύνες σε αυτούς τους πληθυσμούς.

«Παρόμοιες πρακτικές εγείρουν πολύ σοβαρό ηθικό και πρακτικό ζήτημα, καθώς δημιουργείται στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι οι Ρομά αποτελούν τους υπεύθυνους για παραλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις οποίες δεν σχετίζονται καθόλου», τονίζεται στην ανακοίνωσή της «Ελλάν Πασέ».

Επιπλέον, επισημαίνεται, «συνειρμικά και υποσυνείδητα δημιουργούν στην κοινή γνώμη την εντύπωση του «παρία» για τους Ρομά πληθυσμούς και τις κοινότητές τους, συμβάλλοντας περαιτέρω στον διαχωρισμό και πολλαπλό αποκλεισμό τους σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, στοχοποιώντας και δυσχεραίνοντας την κοινωνική τους ένταξη στην ελληνική κοινωνία, εντείνοντας την αθιγγανοφοβία και τον ρατσισμό, τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν αναρίθμητες και πολύπλευρες δυσκολίες στις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων των Ρομά κοινοτήτων στη χώρα, καθώς και στην προσπάθεια αναβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου».

Το ρεπορτάζ του καναλιού αναφέρθηκε και στη μετάδοση της ιλαράς στο προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και ειδικότερα στον «Ευαγγελισμό» με κύριο υπεύθυνο τους Ρομά, ενώ επικαλέστηκε ως πηγή τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, καρδιολόγο Ηλία Σιώρα.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Η. Σιώρας διέψευσε ότι κατά την επικοινωνία του με τον ΣΚΑΪ ανέφερε τους Ρομά ως βασικούς υπεύθυνους των πρόσφατων κρουσμάτων.

«Είναι λάθος να πιστεύει ο κόσμος ότι ευθύνεται συγκεκριμένος πληθυσμός και κρύβει έναν κοινωνικό ρατσισμό», μας είπε, προσθέτοντας ότι η έξαρση οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR).

Την είδηση για τα κρούσματα ιλαράς στον «Ευαγγελισμό» ξεκίνησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με ανακοίνωσή της στις 16 Ιανουαρίου, η οποία έφερε τον τίτλο «Η ιλαρά θερίζει και στους εργαζόμενους. Νέα κρούσματα στον Ευαγγελισμό. Τα νοσοκομεία δεν έχουν κονδύλια να προμηθευτούν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων». 

Η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, σύμφωνα με τον Η. Σιώρα, τις τελευταίες εβδομάδες μέτρησε πέντε κρούσματα ιλαράς σε εργαζόμενούς της, ένας από τους οποίους νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με επιπλοκή πνευμονίας. Κρούσματα που, εξηγεί, ανήκουν στην ομάδα των ενηλίκων γεννημένων μετά το 1970 που είτε είναι παντελώς ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση.

Οσο για την εξέταση προσδιορισμού τίτλου αντισωμάτων ιλαράς, που η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι είναι σε έλλειψη, ο ίδιος δηλώνει «δεν είναι πανάκεια» και προσθέτει ότι οι λοιμωξιολόγοι δεν θεωρούν την εξέταση τόσο κρίσιμη όσο τον εμβολιασμό.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σε εξέλιξη πανευρωπαϊκή επιδημία ιλαράς

H πανευρωπαϊκή επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μετρά 1.068 κρούσματα στη χώρα μας, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα και στην πλειονότητα σε άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς.

Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας και ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο είχαν η Ρουμανία (8.274) και η Ιταλία (4.885), ενώ συνολικά σημειώθηκαν 49 θάνατοι.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

112

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση