Ξυλαδαρμοί, εξευτελισμοί και κακοποίηση: πώς είναι να είσαι τρανς άνθρωπος στη Ρωσία;.

Ξυλαδαρμοί, εξευτελισμοί και κακοποίηση: πώς είναι να είσαι τρανς άνθρωπος στη Ρωσία;.

Screenshot_1

Η Ρωσία έχει μια από τις πιο σκληρές ατζέντες κατά των LGBTI ανθρώπων στον κόσμο, χωρίς να παρέχει καμία νομική προστασία για την LGBTI κοινότητα σε ζητήματα διακρίσεων.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο η διάδοση «γκέι προπαγάνδας», απαγορεύεται ενώ μάλιστα σε κάποιες περιοχές τα LGBTI άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρές διώξεις ακόμα και τον θάνατο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Τσετσενία.

Η Μάγια Ντεμίντοβα, τρανς γυναίκα που ζει στην Μόσχα αφηγήθηκε στο Attitude την εμπειρία της ως τρανς γυναίκα στην Ρωσία.

Η 28χρονη ξεκίνησε την μετάβασή της πριν δέκα χρόνια, αλλά αυτή δεν ήταν εύκολη. Η μητέρα της, ο πατέρας της και η γιαγιά της πέθαναν πριν το coming-out της ως τρανς, αλλά ο παππούς της ήταν ακόμα εν ζωή.

Μέχρι τότε ζούσε μαζί του, αλλά αντέδρασε βίαια στο coming-out της, χτυπώντας την, εξευτελίζοντάς την, κακοποιώντας της και προσβάλλοντάς την μέχρι που εκείνη εξαναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι.

«Άρχισε να πίνει υπερβολικά πολύ αλκοόλ. Με χτυπούσε και με δάγκωσε μερικές φορές. Με εξανάγκασε να φύγω από το σπίτι μου και με πέταξε στον δρόμο», εξηγεί η ίδια.

Η σχέση τους επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια και η Ντεμίντοβα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει καθώς η κατάθλιψή της κορυφώθηκε.

Τα τελευταία χρόνια οι δύο τους έχουν αρχίσει να έρχονται πάλι κοντά και τώρα, παρόλο που εκείνος δεν καταλαβαίνει πώς είναι να είσαι τρανς, αποκαλεί την Ντεμίντοβα με το όνομά της και αποδέχεται την γυναικεία ταυτότητά της.

Οι διακρίσεις, ωστόσο, δεν προέρχονταν μόνο από την οικογένειά της, καθώς όλα τα φιλικά της πρόσωπα την εγκατέλειψαν και άγνωστοι στον δρόμο άρχισαν να την παρενοχλούν και να της επιτίθονται.

«Την πρώτη φορά που βγήκα στον δρόμο, τρεις μεγαλόσωμοι τύποι με πλησίασαν και με χτύπησαν στο κεφάλι, ρίχνοντάς με στο έδαφος, κλωτσώντας με στην συνέχεια στο κεφάλι», δήλωσε.

Παρόλα αυτά μια άλλη φορά που της επιτέθηκαν, είπε ότι τα άτομα γύρω της ήταν με το πλευρό της. Ήταν στο μετρό όταν ένας άνδρας την πλησίασε και την ρώτησε εάν ήταν άνδρας ή γυναίκα. Εκείνη του απάντησε ότι θα μπορούσε να ‘είναι αγόρι’ εάν αυτός το επιθυμούσε και εκείνος την χτύπησε στο πρόσωπο. Εκείνη του ανταπέδωσε το χτύπημα και ‘εκείνος κατέληξε σε χειρότερη κατάσταση.’

«Οι άνθρωποι τριγύρω μας ήταν με το μέρος μου. Καθώς όλα μου τα πράγματα έπεσαν από την τσάντα μου με βοήθησαν μαζεύοντάς τα. Μας χώρισαν και εγώ συγκινήθηκα με αποτέλεσμα να αρχίσω να κλαίω. Τρεις γυναίκες προσπαθούσαν να με ηρεμήσουν», πρόσθεσε η Ντεμίντοβα.

Ένα από τα πιο βίαια περιστατικά που έχει βιώσει η ίδια συνέβη πριν περίπου δύο μήνες, όταν ένας άνδρας, τον οποίο είχε συναντήσει σε ένα κλαμπ, την μαχαίρωσε, την χτύπησε και την βίασε. Τώρα φοβούμενη μήπως ο άνδρας της μετέδωσε HIV βρίσκεται στην διαδικασία του να κάνει τεστ για HIV.

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να πάει στην αστυνομία καθώς θα την «κοροϊδέψουν κατάμουτρα». «Η αστυνομία μισεί ανθρώπους σαν εμένα», δήλωσε. «Πιστεύουν ότι εάν με βιάσουν είναι δικό μου λάθος».

Πέρα από τις βίαιες διακρίσεις, η Ντεμίντοβα δεν έχει πρόσβαση στην αναγκαία ιατρική φροντίδα, όπως οι ορμόνες και επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, παρόλο που τούτο είναι νόμιμο από το 1997.

Παράλληλα παίρνει μόνη της ορμόνες χωρίς συνταγογράφηση και παρόλο που επιθυμεί μια χειρουργική επέμβαση φοβάται ότι η αναζήτηση αυτής εντός της χώρας θα έχει καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας της «χαμηλής ποιότητας».

Η ίδια εξηγεί πως «υπάρχουν μερικές ειδικές κλινικές που προσφέρουν αιδοιοπλαστικές σε χαμηλό κόστος με σκοπό να βοηθήσουν τρανς άτομα αλλά κατά την γνώμη μου η ποιότητα που προσφέρεται είναι πολύ χαμηλή».

«Γνωρίζω μερικές τρανς γυναίκες που υποβλήθηκαν σε αιδοιοπλαστική επέμβαση στην Μόσχα αλλά αδυνατούν να έχουν μια ολοκληρωμένη σεξουαλική ζωή επειδή η ποιότητα της επέμβασης είναι χείριστη. Το βάθος του αιδοίου είναι τόσο μικρό σε βαθμό που δεν υπάρχει τίποτα».

Η ακτιβίστρια, η οποία δουλεύει σε έναν από τους λίγους οργανισμούς που ειδικεύονται σε ζητήματα HIV για LGBTI άτομα στην χώρα, αναφέρει ότι η χώρα είναι «απάνθρωπη» και πως «εάν θέλεις να επιβιώσεις πρέπει να μπορείς να αντέξεις πάρα πολλά».

Η Ντεμίντοβα αναφέρει πως η κατάσταση για την LGBTI κοινότητα γίνεται «όλο και χειρότερη», σε τέτοιο βαθμό ώστε η μοναδική της ελπίδα είναι να μην σκοτωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οπότε και είναι οι επόμενες εκλογές.

Όπως δήλωσε, «η Τσετσενία είναι μόνο η αρχή και αν ο Πούτιν παραμείνει στο Κρεμλίνο, νομίζω πώς θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα».

Παρόλα αυτά δεν θέλει να αφήσει την Ρωσία γιατί θέλει να δει την μάχη για την ισότητα μέχρι το τέλος.

«Θέλω να αγωνιστώ για αυτό μέχρι το τέλος και με όλο μου το είναι. Θέλω να βοηθήσω όλα εκείνα τα άτομα που μένουν εδώ», πρόσθεσε.

πηγή:t-zine.gr

104

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση