Παρίσι: Εκατό εργαζόμενοι μετανάστες χωρίς χαρτιά σε απεργία

Παρίσι: Εκατό εργαζόμενοι μετανάστες χωρίς χαρτιά σε απεργία

SOCIAL-IMMIGRATION-TRAVAIL-EMPLOI-SYNDICATS-GOUVERNEMENTΚαταγγέλλουν ότι ο νέος νόμος «για το άσυλο και τη μετανάστευση» θα ποινικοποιήσει  την εργασία τους και ζητάνε την νομιμοποίηση τους.  

Η εξέγερση των «αοράτων». Μια εκατοστή εργαζόμενων  μεταναστών χωρίς χαρτιά σε  έξι επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού, αποφάσισαν να ακουστεί η φωνή τους, την περασμένη  Δευτέρα 12 Φλεβάρη. Έχοντας την συμπαράσταση του  συνδικάτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT) , ξεκίνησαν μια απεργία απαιτώντας την νομιμοποίηση τους, ενώ το νομοσχέδιο « περί ασύλου και μετανάστευσης» κάνει πιο σκληρούς τους  κανόνες του παιχνιδιού.   «Αφού σήμερα η κυβέρνηση θέλει να ξανανοίξει την συζήτηση για τα κεκτημένα που κατακτήθηκαν από το 2006-07 και  που αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά  μισθοδοσίας  τους ως προϋπόθεση για την νομιμοποίηση τους,  οι εργαζόμενοι παράτυποι μετανάστες   αυτών των έξι επιχειρήσεων δεν έχουν άλλη επιλογή από το να   κατέβουν σε απεργία απαιτώντας την άμεση νομιμοποίηση τους» έγραψε το συνδικάτο της  CGT σε προκήρυξη του.

Εγκατεστημένοι εδώ και αρκετά χρόνια στην Γαλλία, αυτοί οι  μετανάστες χωρίς χαρτιά εργάζονται στην πλειοψηφία τους  ως  προσωρινά απασχολούμενοι, είτε στον τομέα της διανομής φακέλων  σε εταιρείες courier,  είτε σε αυτόν των συγκοινωνιών, την βιομηχανία τροφίμων ή ακόμα  σε αυτόν των κατασκευών. Αποφάσισαν να απεργήσουν για να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για τις συνθήκες εργασίας τους.  

Είναι η περίπτωση των εργαζομένων  της Chronopost, στο εργοστασίο της πόλης του Chilly-Mazarin. «Ζούμε και εργαζόμαστε  εδώ, θα μείνουμε εδώ»,  είναι το σύνθημα των είκοσι εργαζόμενων  μεταναστών χωρίς χαρτιά που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα ανάπαυσης.

Για να εργαστούν στη Γαλλία, δανείστηκαν συχνά χαρτιά από ένα φίλο ή γνωστό τους που  μένει ήδη στη χώρα. Μετά από δύο χρόνια εργασίας θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν χάρη στην τροπολογία του πρώην πρωθυπουργού Manuel Valls, για τους μετανάστες εργαζόμενους, στην περίπτωση που  οι εργοδότες έδιναν τα απαραίτητα πιστοποιητικά μισθοδοσίας τους.

Απέναντι στην νέα κατάσταση που φέρνει ο  νέος νόμος «για το άσυλο και την μετανάστευση »  το συνδικάτο της CGT, κάλεσε  τον υπουργό εργασίας Muriel Pénicaud να τοποθετηθεί για την τύχη που ο περιμένει τους  μετανάστες. Ενώ  ο υπουργός Εσωτερικών  Gérard Collomb, δεξί χέρι του Emmanuel Macron,  στη διάρκεια  τηλεοπτικής εκπομπής δήλωσε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να υποδεχτεί ανεξαίρετα όλους  τους μετανάστες  όπως θα επιθυμούσαν κάποιοι.

Μετάφραση: Νικόλας Καλλίας

Πηγή: http://www.rtl.fr

84

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση