Cheddar Man: Έρευνα ανατρέπει όλα όσα ξέρατε για τους ξανθούς Βρετανούς

Cheddar Man: Έρευνα ανατρέπει όλα όσα ξέρατε για τους ξανθούς Βρετανούς

1Και όμως. Οι πρώτοι Βρετανοί ήταν μαύροι και γαλανομάτηδες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Το βρετανικό Channel 4 παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «The First Brit: Secrets of the 10,000 Year Old Man» που παρουσιάζει τα ευρήματα από την ανάλυση DNA στα οστά του λεγόμενου «Cheddar Man».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, οι «αρχαίοι Βρετανοί» είχαν μαύρο δέρμα, σκουρόχρωμα κατσαρά μαλλιά και καταγάλανα μάτια.

Η ανασυγκρότηση του προσώπου που απεικονίζεται στις φωτογραφίες, έγινε από την επιστημονική ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου η οποία χρησιμοποίησε καινοτόμες τεχνικές γενετικής στα οστά του αποκαλούμενου «Cheddar Man» που πέθανε πριν από 10.000 χρόνια.

 

 

Τα οστά του, που είχαν βρεθεί στο Σόμερσετ της Αγγλίας το 1903, είναι ο παλιότερος ολοκληρωμένος σκελετός που ανασύρθηκε ποτέ στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να πάνε τουλάχιστον 300 γενιές πίσω και να εξετάσουν τους ανθρώπους που ζούσαν τότε, στα εδάφη της σημερινής Μεγάλης Βρετανίας.

Στη μελέτη συμμετείχε επίσης και το University College London, οι επιστήμονες του οποίου πραγματοποίησαν τα γενετικά τεστ στα οστά.

 

 

Ο Δρ Tom Booth του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δηλώνει χαρακτηριστικά στο ντοκιμαντέρ: «Αν ένας άνθρωπος με αυτό το χρώμα δέρματος ζούσε σήμερα, θα τον αποκαλούσαμε μαύρο, σίγουρα περισσότερο σκουρόχρωμο απ’ ό,τι θα περιμέναμε για έναν Ευρωπαίο. Αυτό που πραγματικά δείχνει είναι ότι οι φυλετικές κατηγορίες που έχουμε σήμερα είναι πολύ μοντέρνες κατασκευές, ή κατασκευές που στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε όσα ίσχυαν για την περιοχή, στο παρελθόν».

Ο Δρ Rick Schulting, ακαδημαϊκός αρχαιολόγος της Οξφόρδης, δηλώνει από τη δική του μεριά: «Ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε κάποιες από τις πεποιθήσεις μας αναφορικά με το τι σημαίνει να είσαι Βρετανός, και πώς περιμένουμε να μοιάζει ένας άνθρωπος που έζησε στα εδάφη της σημερινής Βρετανίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ίαν Μπαρνς, επικεφαλής της έρευνας στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, «το πιο συναρπαστικό δεν είναι το χρώμα του δέρματος του άνδρα αλλά ο συνδυασμός χαρακτηριστικών που δεν απαντά σήμερα σχεδόν πουθενά στον κόσμο». «Δεν μιλάω απλά για το δέρμα και τα μάτια αλλά και για το σχήμα προσώπου. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί τον καθιστούν τελείως διαφορετικό από τα πρόσωπα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας».

Για να διεξάγουν την ανάλυση DNA, οι επιστήμονες του μουσείου άνοιξαν τρύπα διαμέτρου 2 χιλιοστών στο αρχαίο κρανίο για να αποσπάσουν μερικά χιλιοστά του γραμμαρίου σκόνης από το κόκκαλο.

Από αυτό, κατάφεραν να εξάγουν ένα πλήρες γονιδίωμα, το οποίο είχε στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση και τον τρόπο ζωής αυτού του αρχαίου «Βρετανού».

Τα αποτελέσματα μαρτυρούν προέλευση από τη Μέση Ανατολή για τον Cheddar Man, υποδηλώνοντας ότι οι πρόγονοί του θα είχαν εγκαταλείψει την Αφρική, μετακινήθηκαν στη Μέση Ανατολή και αργότερα κατευθύνθηκαν δυτικά στην Ευρώπη, πριν τελικά διασχίσουν την αρχαία γέφυρα που ονομάζεται Doggerland, η οποία συνέδεε τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα που παρουσίασε ο Guardian, σήμερα περίπου το 10% της λευκής βρετανικής καταγωγής μπορεί να συνδεθεί με αυτόν τον αρχαίο πληθυσμό. Σημειώνεται πως η Βρετανία κατοικείτο περιοδικά και μετά «εκκαθαρίστηκε» κατά τη διάρκεια των παγετώνων, μέχρι το τέλος της τελευταίας περιόδου των πάγων περίπου πριν από 11.700 χρόνια, από τότε που επανακατοικήθηκε μόνιμα.

Φωτογραφίες: NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON

Πηγή: news247.gr

816

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση