Tι κέρδισαν οι δάσκαλοι στη Βιρτζίνια;

Tι κέρδισαν οι δάσκαλοι στη Βιρτζίνια;

Statewide Teachers Strike In West Virginia Continues For 7th DayΤην Τρίτη το απόγευμα, εγκρίθηκε από το νομοθετικό σώμα και υπογράφτηκε από τον κυβερνήτη μια συμφωνία να δοθεί σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια, αύξηση 5 τοις εκατό.
Ένας αγώνας που κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες εργατών, κέρδισε ευρεία στήριξη από το κοινό και ο οποίος καθοδηγούνταν από την βάση, έληξε με μια απτή νίκη. Εντούτοις, δημιουργήθηκε σύγχυση καθώς αναφορές ισχυρίζονταν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί της πολιτείας ήθελαν να αντισταθμίσουν την αύξηση με περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες. Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να το ισοφαρίσουν αυτό με τις περικοπές βασικών υπηρεσιών, το ίδιο το νομοσχέδιο δεν είναι συνδεδεμένο με καμία τέτοια περικοπή.
Για να αξιολογηθεί η αποπειρώμενη διευθέτηση της απεργίας, ο Eric Blanc του Jacobin κάθισε και μίλησε με την Emily Comer και τον Jay O’Neal — δασκάλους και συνδικαλιστές στο Τσάρλεστον, Δυτική Βιρτζίνια.
EB Jacobin
Πως μάθατε τα νέα για την συμφωνία;
EC
Με ξύπνησε ο πατέρας μου στο τηλέφωνο σήμερα το πρωί που είπε: «Έμιλυ, αυτό είναι πολύ μεγάλο. Άκουγα τον Hoppy Kercheval [έναν συντηρητικό παραγωγό ραδιοφώνου] πηγαίνοντας στη δουλειά το πρωί. Ο Hoppy είναι με το μέρος σας. Λέει ότι η Γερουσία πρέπει να υποχωρήσει έτσι ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Αν έχει αλλάξει γνώμη ο Hoppy, τότε θα αλλάξει γνώμη και η Γερουσία». Έτσι, ξύπνησα κι αισθανόμουν ενθουσιασμό και ελπίδα.
JO
Ήμουν στο Καπιτώλιο. Γύρω στις 9:45 το πρωί, άρχισα να λαμβάνω μηνύματα στο κινητό από ανθρώπους που έλεγα ότι είχαν ακούσει στο ραδιόφωνο ότι θα γινόταν συνέντευξη τύπου στις δέκα η ώρα και ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία. Βέβαια, στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός. Έπειτα μια εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων ήρθε και μου είπε: «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά γι’ αυτό. Και νομίζω ότι θα είσαι ικανοποιημένος». Αλλά δεν μου έλεγε στα πόσα συμφώνησαν. Είπα: «Ελπίζω να είμαστε ικανοποιημένοι».
Έτσι πήγα και μπλέχτηκα στο πλήθος, μπροστά από την Γερουσία για να ρωτήσω τους ανθρώπους τι γινόταν. Και ξαφνικά, παίρνω ένα μήνυμα από έναν δάσκαλο στο σχολείο μου που έγραφε «5 τοις εκατό για όλους!». Ξαφνικά, άκουσα ζητωκραυγές. Κοιτάζω και βλέπω τον κυβερνήτη που είναι ένας ψηλός άντρας, να στέκεται στη μέση αυτού του τεράστιου πλήθους δασκάλων, και να ανακοινώνει αύξηση 5 τοις εκατό για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
EB Jacobin
Πως νιώθουν γενικά οι απεργοί γι’ αυτήν την συμφωνία;
EC
Κατενθουσιασμένοι. Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Έχω ξεσπάσει τόσες πολλές φορές στα κλάματα σήμερα που έχω χάσει το λογαριασμό. Πρέπει να υπάρχει βίντεο με εμένα να σπαράζω στο κλάμα ενώ είμαι τριγυρισμένος από συναδέλφους που τραγουδούν το “Country Roads.” Υπάρχει μια αίσθηση σχεδόν δυσπιστίας, επειδή για περίπου μια ολόκληρη εβδομάδα, πλέαμε πραγματικά σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν ξέραμε τι θα γινόταν.
JO
Αφού παρακολούθησα την συνεδριακή επιτροπή εχτές το βράδυ, δεν ξύπνησα νιώθοντας θετικά για τίποτε. Ανησυχούσα ότι το νομοσχέδιο θα έπεφτε πίσω κάτω στο 2 τοις εκατό. Οπότε τώρα, είμαι ενθουσιασμένος, είμαι τρελαμένος, νιώθω λες και η ζωή μου δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Η επιστροφή στην τάξη δεν θα είναι πια η ίδια. same now.
Κι αυτό που έχουν ήδη ξεχάσει πολλοί άνθρωποι είναι πόσα πολλά έχουμε ήδη κερδίσει. Ακόμη και πριν αρχίσουν οι απεργίες, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει μια γενικευμένη απεργία, ο κυβερνήτης σταμάτησε να πιέζει για τις καταστροφικές αλλαγές στην ΡΕΙΑ, όπως η απαίτηση για το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και το πρόγραμμα Go365 wellness program. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διατηρήσει τα ασφάλιστρα PEIA και τα εκπιπτόμενα στο τρέχον επίπεδό τους. Επίσης, λόγω της απεργίας, μπορέσαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν πέρασαν πολλά κακά νομοσχέδια για την παιδεία δεν πέρασαν. Δεν προχώρησε το καταστατικό νομοσχέδιο για τα σχολεία ενώ αποσύρθηκαν πρόσθετα αντισυνδικαλιστικά νομοσχέδια όπως «προστασία μισθών».
EB Jacobin
Τι πιστεύετε ότι σας έφερε αυτήν τη νίκη;
EC
Το πρώτο πράγμα που θα έλεγα είναι ότι ο λαός της Δυτικής Βιρτζίνια ενώθηκαν μαζικά και στήριξαν ο ένας τον άλλο. Οι συνάδελφοί μου κι εγώ στηρίζαμε σημαντικά ο ένας τον άλλον – συναισθηματικά, για γρήγορη ενημέρωση, για τα πάντα. Οι κοινότητές μας βασίστηκαν η μία στην άλλη για να ταΐσουμε τα παιδιά μας, να παράσχουμε φροντίδα και φύλαξη για τα παιδιά. Οι γονείς ήταν υπομονετικοί κι έδειξαν κατανόηση, κι αυτό ήταν κάτι αξιοσημείωτο. Το πιο εκπληκτικό πράγμα αυτού του αγώνα είναι η πραγματική αίσθηση κοινότητας σε όλη την Δυτική Βιρτζίνια.
JO
Επί χρόνια, οι άνθρωποι είχαν προσπαθήσει να έρθουν σε επαφή με τους νομοθέτες τους. Είχαν προσπαθήσει να παραστούν σε ακροάσεις της ΡΕΙΑ για να πουν ότι αυτό είναι λάθος. Αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Τελικά, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Περισσότεροι από 30.000 κατοίκους της Δυτικής Βιρτζίνιας είπαν «Ως εδώ».
EB Jacobin
Γνωρίζουμε από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση για την αύξηση αυτή;
EC
Όχι ακόμη. Υπάρχουν φήμες. Και πολλοί δάσκαλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω περικοπών στο Medicaid και σε άλλες βασικές υπηρεσίες. Αν όντως αυτό είναι το πλάνο που θέλουν να προωθήσουν, αυτό αντίκειται στην στάση που έχουμε υιοθετήσει εμείς εξ αρχής. Το μήνυμά μας ήταν πάντα ότι θέλουμε να αντιστρέψουμε τις μειώσεις φόρων που γίνονται για τις εταιρείες. Θέλουμε να αυξήσουμε τον φόρο φυσικού αερίου (gas severance tax) έτσι ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στις ανάγκες του λαού της Δυτικής Βιρτζίνια που παλεύει. Έχουμε δείξει μέσα από τις δράσεις μας ότι η προτεραιότητά μας είναι να φροντίσουμε τα παιδιά μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Οι νομοθέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρει να βοηθήσουν τους φτωχούς ανθρώπους. Το μόνο που τους ενδιαφερει είναι να δουλεύουν για τους πλούσιους χορηγούς και δωρητές τους. Έτσι, νομίζω ότι το επόμενο βήμα μας σε αυτό το κίνημα θα πρέπει να είναι να ενωθούμε όχι μόνον με άλλους δασκάλους και δημόσιους υπαλλήλους αλλά και με τις οικογένειες των μαθητών μας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
Το να κατορθώσουμε όμως να συμφωνήσουν ο Mitch Carmichael και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία στο 5 τοις εκατό όχι μόνον για εμάς αλλά για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους είναι μια τεράστια νίκη. Πρέπει να διεκδικήσουμε την πατρότητα αυτής της νίκης. Αν πούμε ότι «δεν γίνεται συμφωνία», χάνουμε όλα αυτά για τα οποία έχουμε δουλέψει τόσο σκληρά.
Αν προσπαθήσουν να το χρηματοδοτήσουν όλο αυτό μέσω περικοπών, ξέρουμε ποιο πρέπει να είναι το μήνυμα που θα πάρουν. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, έχουμε πει ότι θέλουμε να αντιστραφούν τα οφέλη για τις εταιρείες και μια αύξηση φόρων για το φυσικό αέριο – αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να αγνοήσουν αυτό το αίτημα. Εμείς είμαστε εδώ σε ολόκληρη την πολιτεία διασφαλίζοντας ότι οι μαθητές μας σιτίζονται, ενώ εκείνοι προσπαθούν να κόψουν τα επιδόματα SNAP (κουπόνια για τρόφιμα).
Ο κόσμος τα γνωρίζει όλα αυτά, εμείς πρέπει να εξακολουθούμε να του τα θυμίζουμε για να ενωθεί μαζί μας σε αυτήν τη μάχη. Αυτό όμως θα συμβεί αφού επιστρέψουμε στα σχολεία.
EB Jacobin
Ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα που δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί είναι να διευθετηθεί το ασφαλιστικό με τον ΡΕΙΑ (Φορέας Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων). Ποια τα επόμενα βήματα για να το κερδίσετε αυτό;
JO
Υπάρχει μια ομάδα δράσης που σχηματίστηκε από τον κυβερνήτη και πρέπει να συγκληθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ακόμη πολύ επιφυλακτικός, αλλά στην κυριολεξία, χιλιάδες μάτια θα πέσουν επάνω τους για να δουν τι θα κάνουν. Και θα υπάρχει πολλή πίεση από όλους μας να βρεθεί μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης για το Ταμείο Ασφάλισης (ΡΕΙΑ). Αυτή η πηγή θα πρέπει να είναι η αύξηση του φόρου των εταιρειών για το φυσικό αέριο.
EB Jacobin
Ποια είναι τα κύρια διδάγματα που μπορούν να εξαχθούν σε όλη την χώρα και στον κόσμο που παρακολουθεί τον αγώνα σας;
JO
Πρώτα απ’ όλα, αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς, όλοι μπορούν να το κάνουν. Δεν είναι ότι είμαστε μια ειδική ομάδα δασκάλων ακτιβιστών που έχουν μελετήσει είκοσι χρόνια πώς να κινητοποιήσουν την εργατική τάξη. Δεν είμαστε έτσι.
Άλλο ένα από τα μεγάλα μαθήματα που πήρα είναι ότι πρέπει να οργανώσεις τους ανθρώπους εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Για εμάς, αυτό ήταν το ασφαλιστικό. Αυτό βέβαια είναι ένα ζήτημα το οποίο καλύπτει πολλά άλλα και που επηρεάζει έναν στους επτά κατοίκους της Δυτικής Βιρτζίνια. Αυτό σήμαινε ότι είχαμε ευρεία βάση στήριξης.
EC
Για ένα επιτυχημένο μαζικό κίνημα, ο κόσμος δεν χρειάζεται να συμφωνεί στα κομματικά πολιτικά, στα θέματα της θρησκείας ή σε ο,τιδήποτε άλλο. Χρειάζεται όμως να ενώσει τις δυνάμεις του και να παλέψει με αλληλεγγύη γύρω από ένα κοινό ζήτημα. Εμείς μάθαμε ότι στο όνομα της αλληλεγγύης ο κόσμος κάνει πέρα τις διαφορές του.
Αν έχεις αρκετούς εργαζόμενους που έχουν πιεστεί πέρα από τις αντοχές τους, και που είναι θυμωμένοι για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα, τότε το καθήκον των ακτιβιστών είναι να τους πουν ότι αξίζουν καλύτερα κι ότι οι ζωές τους μπορούν να βελτιωθούν αν αναλάβουν δράση γι’ αυτό το ζήτημα. Αν ηγηθείς, ο κόσμος θα ανταποκριθεί.

Mετάφραση: Τατιάνα Αναγνωστοπούλου

Πηγή: https://www.jacobinmag.com

113

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση