#WinnieMandela Πέθανε η Νοτιοαφρικανή πολιτικός και σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα

#WinnieMandela Πέθανε η Νοτιοαφρικανή πολιτικός και σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα

1Από το ρεπορτάζ της Καθημερινής

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια και πολιτικός Ουίνι Μαντικιζέλα – Μαντέλα, σύζυγος επί 38 χρόνια του Νέλσον Μαντέλα και μία από τις πιο εμβληματικές μοφές του αγώνα κατά του Απάρτχαϊντ, ανακοίνωσε σήμερα ο προσωπικός βοηθός της, Ζόντουα Ζουάνε.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας, κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις και υπήρξε επικεφαλής της γυναικείας οργάνωσης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC). Οι οπαδοί της τη χαρακτηρίζουν «Μητέρα του Έθνους», της «νέας» Νότιας Αφρικής που προέκυψε μετά την πτώση του φυλετικού και καταπιεστικού καθεστώτος του Άπαρτχαϊντ.

Υπήρξε σύζυγος του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής επί 38 ολόκληρα χρόνια, μεταξύ των οποίων και τα 27 χρόνια που ο τελευταίος βρισκόταν στη φυλακή. Η εικόνα του ζεύγους με τις γροθιές σηκωμένες, λίγο μετά την αποφυλάκιση του Μαντέλα από τη φυλακή Βίκτορ, στο Κέιπ Τάουν, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του αγώνα κατά του Άπαρτχάιντ.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της οικογένειας της, η Ουίνι Μαντέλα «πέθανε μετά από μία χρόνια ασθένεια, λόγω της οποίας μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο από την αρχή της χρονιάς».

1
215

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση