Πέθανε ο σκηνοθέτης της «Φωλιάς του Κούκου», Μίλος Φόρμαν

Πέθανε ο σκηνοθέτης της «Φωλιάς του Κούκου», Μίλος Φόρμαν

1Ο σπουδαίος Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, δημιουργίες του οποίου είναι ταινίες όπως τα «Αμαντέους» και «Στη φωλιά του κούκου», που έχουν βραβευτεί και με Όσκαρ, πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Είχε προταθεί τρεις φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και το κέρδισε δύο φορές.

Γεννήθηκε ως Ζαν Τόμας Φόρμαν στις 18 Φεβρουαρίου 1932, και έκανε σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής.

Έζησε και εργάστηκε έως το 1968 στην πρώην Τσεχοσλοβακία, αλλά κατά την εισβολή των Σοβιετικών στην πατρίδα του βρισκόταν στο Παρίσι, όπου διαπραγματευόταν τηνπαραγωγή αμερικανικής ταινίας. Τον απέλυσε το τσέχικο στούντιο στο οποίο εργαζόταν και εκείνος έφυγε για τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη δίδαξε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ενώ σκηνοθέτησε πολλές και σπουδαίες ταινίες με πρώτη μεγάλη επιτυχία το 1975 τη «Φωλιά του Κούκου» (One Flew Over the Cuckoo’s Nest), που κέρδισε πέντε Βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της σκηνοθεσίας.

Άλλες σημαντικές ταινίες του ήταν οι ταινίες «Αμαντέους» (Amadeus), που κέρδισε οκτώ Όσκαρ, και η «Υπόθεση Λάρι Φλιντ» για την οποία ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα.

Το 1997 απέσπασε το βραβείο της Κρυστάλλινης Σφαίρας στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Κάρλοβι – Βάρι για την εξαίρετη καλλιτεχνική του συνεισφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Επίσης, συμπρωταγωνίστησε με τον Έντουαρντ Νόρτον στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού «Πιστά Ερωτευμένοι» (Keeping the Faith) (2000) στον ρόλο του σοφού φίλου του προβληματισμένου ιερέα του Νόρτον.

Το 2006, έλαβε το βραβείο Hanno R. Ellenbogen Citizenship Award από την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία.

Οι δίδυμοι γιοι του Φόρμαν Πετρ και Ματέι, γεννημένοι το 1964, είναι επίσης θεατρικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αστεροειδής 11333 Φόρμαν πήρε την ονομασία του από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

168

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση