Να σταματήσει η απανθρωπιά σε βάρος των προσφύγων

Να σταματήσει η απανθρωπιά σε βάρος των προσφύγων

1Να αποσυρθεί το ρατσιστικό τερατούργημα που κατέθεσαν στη Βουλή οι Τσίπρας – Βίτσας

Του Θανάση Κούρκουλα*

 

Στα μέσα Απρίλη, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την από τούδε και εξής ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ελληνικής επικράτειας των προσφύγων που φθάνουν σε 6 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μη φανταστείτε πως τα κίνητρα του ΣτΕ είναι ανθρωπιστικά. Η βασική αιτιολόγηση της απόφασης αφορά την «άνιση συγκέντρωσή τους σε ορισμένες μόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμισή τους σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας», καθώς υπάρχουν «επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των επίμαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς». Παρ’ όλα αυτά, επρόκειτο για μια θετική εξέλιξη που αντιβαίνει τη ρατσιστική συμφωνία Ε.Ε. – Ελλάδας – Τουρκίας.

 

Αμέσως αξιωματούχοι της ΕΕ επισήμαναν τους κινδύνους κατάρρευσης της «αποτρεπτικής ισχύος» της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς θα ενθαρρύνονταν νέες είσοδοι προσφύγων, που θα έπαιρναν το μήνυμα ότι δεν ισχύει πλέον ο εγκλωβισμός.

 

Η «κυβερνώσα Αριστερά»

ενάντια στο στοιχειώδη ανθρωπισμό

 

Δύο μόνο μέρες αργότερα, ο Δ. Βίτσας κατέθεσε νέο νομοσχέδιο στη Βουλή, που τιτλοφορείται «Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις», επιχειρώντας να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ και να επιταχύνει τις απορρίψεις ασύλου και τις μαζικές απελάσεις προσφύγων.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «οι αιτούντες άσυλο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται», με απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Με αυτό τον τρόπο, προοιωνίζει μια νέα απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου για γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά. Επίσης ανατροπή κάθε έννοιας δικαίου αποτελεί η «τελεσιδικία στον δεύτερο βαθμό», που ορίζει ότι μπορεί να απελαθεί κάποιος τη στιγμή που θα απορριφθεί η αίτηση ασύλου του σε δεύτερο βαθμό, ακόμα και αν προσφύγει στο διοικητικό εφετείο κατά της απόρριψης, όπως έχει δικαίωμα! Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι τίθενται εκτός της διαδικασίας ασύλου αν δεν μπορέσουν να παραστούν στην προγραμματισμένη συνέντευξη ασύλου, έχασαν κάποια προθεσμία ή καθυστέρησαν να παραλάβουν την απόφαση σχετικά με το αίτημα ασύλου. Τέλος, καταργούνται οι δυνατότητες κατάθεσης νέου αιτήματος μετά την απόρριψη. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό τερατούργημα που αποσκοπεί στην «αποσυμφόρηση των νησιών» διά του πολλαπλασιασμού των μαζικών απελάσεων και της δραστικής μείωσης του χρόνου αναμονής τής -σχεδόν βέβαιης- απόρριψης των αιτημάτων ασύλου για την πλειονότητα των προσφύγων των hot-spot του Αιγαίου.

 

Η πραγματικότητα για τις αφίξεις

 

Πέρα από την «απάντηση» στην απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Βίτσας «απαντά» επίσης και στην αύξηση των προσφυγικών αφίξεων. Παρά τις τερατολογίες των ΜΜΕ περί νέου «τσουνάμι» που θα μας πνίξει, οι είσοδοι προσφύγων τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε Έβρο και νησιά ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι (20-25%), ενώ το Μάρτιο σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων στον Έβρο, που πάντως δεν έχει καμία σχέση με τις αθρόες αφίξεις χιλιάδων προσφύγων καθημερινά το 2015.

Πρόκειται για φυσιολογικό αποτέλεσμα του ξεριζωμού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Τραμπ, αλλά κυρίως μετά την κατάληψη της επαρχίας του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό. Αν κανείς έχει να κατηγορήσει σε κάτι τον Ερντογάν για την αύξηση των προσφυγικών ροών, είναι ότι τις δημιουργεί με τους βομβαρδισμούς του στη Συρία και όχι ότι τάχα τους «ξεφορτώνει» στην Ελλάδα.

Η σημαντικότερη αύξηση προσφύγων αφορά ακριβώς Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Άλλωστε -παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις του πως θα στείλει τους πρόσφυγες στην Ε.Ε- οι αριθμοί των προσφυγικών αφίξεων στην Ελλάδα είναι απειροελάχιστοι (περί τις 60.000) αν συγκριθούν με τα 4,2 εκατομμύρια προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τουρκία. Η αναλογία είναι 1/70 (!!!) και, αν πάρουμε υπόψη την αναλογία με βάση τον πληθυσμό των δύο χωρών, 1/12! Και, παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει μακράν τα πρωτεία στις ρατσιστικές αντιδράσεις και απειλές κατά των προσφύγων σε σχέση με την Τουρκία…

 

Τι πραγματικά επιδιώκει ο Ερντογάν

 

Ο βασικός στόχος των λεονταρισμών του Ερντογάν, είναι να πάρει η Τουρκία τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης που υποσχέθηκε η Ε.Ε. μετά τη συμφωνία του Μάρτη 2016 και καθυστερούν, όσο και να αρχίσουν να εκταμιεύονται τα επόμενα 3 δισ. της δεύτερης δόσης. Η πραγματική αξία των πολλών αυτών δισ. ευρώ ανεβαίνει διαρκώς, κατ’ αντιστοιχία με τη διαρκή και θεαματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας και την κλιμάκωση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Άλλωστε, γνωρίζει και ο ίδιος πως θα χαθούν οριστικά αν πραγματοποιήσει τις απειλές του – μαζί με τα εναπομένοντα ερείσματα και διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει στις σχέσεις του με το δυτικό ιμπεριαλισμό …

Τα χρήματα αυτά αφορούν Σύριους πρόσφυγες αποκλειστικά, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων στην Τουρκία (3,5 από τα 4,2 εκατομμύρια). Άλλωστε, ακόμη και αν ήθελε ο Ερντογάν να τους «στείλει» στην Ελλάδα, οι ίδιοι επιθυμούν το αντίθετο. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σε ποσοστό μεγαλύτερο του 74%, οι Σύροι δηλώνουν ότι θέλουν να μείνουν στην Τουρκία και να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αφήσουμε τους πρόσφυγες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία να γίνουν «μπαλάκι» των ανταγωνισμών ούτε βορά της ρατσιστικής Ευρώπης-«φρούριο», που πρώτα τους εξοντώνει στη χώρα τους και ύστερα τους πνίγει στη Μεσόγειο. Ο αγώνας για ελεύθερη μετακίνηση και ίσα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών είναι η μόνη απάντηση στα απάνθρωπα παιχνίδια των Μέρκελ – Τσίπρα – Ερντογάν. Με πρώτο βήμα τον αγώνα για απόσυρση του ρατσιστικού νομοθετήματος Τσίπρα – Βίτσα που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

* δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κόκκινο Νήμα»

207

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση