Κάποιοι Θέλουν να Aπαγορευτούν οι Εκτρώσεις…

Κάποιοι Θέλουν να Aπαγορευτούν οι Εκτρώσεις…

Μια ντροπιαστική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αθήνα, από θρησκευτικά σωματεία. Παρών και ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος

Κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αφίσες με μια γυναίκα έγκυο και τη σημείωση «Αφήστε με να ζήσω!» καλούν σε μια ντροπιαστική και αναχρονιστική ημερίδα υπέρ της κατάργησης των εκτρώσεων, οργανωμένη από θρησκευτικά σωματεία στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Ανατρέχοντας στο πρόγραμμα, εκτός από τους παππάδες ομιλητές, διακρίνονται και τα ονόματα ενός δικηγόρου που είχε εναντιωθεί και στο νέο βιβλίο των θρησκευτικών, αλλά και κάποιων γιατρών, κάνοντάς μας να θυμηθούμε την περίπτωση των αναισθησιολόγων στη Σάμο που αρνούνταν να κάνουν εκτρώσεις.

Tο πάνελ των ομιλητών. Screenshot από το live streaming της ημερίδας.

Παρακολουθώ την ημερίδα μέσω της live streaming μετάδοσης και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εν έτει 2018 εκφράζονται δημόσια τέτοιες απόψεις που συνοδεύονται επιπλέον με ομοφοβικά επιχειρήματα κατά των έμφυλων ταυτοτήτων. Ακούω ότι η έκτρωση είναι δολοφονία, ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση επίσης, ευχές ότι ο νόμος πρέπει να καταργηθεί φέτος κιόλας, στις 29 Μαΐου, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ότι το Υπουργείο Παιδείας αντί να σταματήσει τις πενθήμερες εκδρομές του Λυκείου, από τις οποίες επιστρέφουν έγκυες πολλές κοπέλες, πραγματοποιεί εκδρομές και στο Γυμνάσιο.

Σημείο από ομιλία στην εκδήλωση. Screenshot από το live streaming.

Όσο ακούω όλα αυτά, βλέπω και τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρο να βρίσκεται στην πρώτη σειρά και να χειροκροτεί, σε απόψεις που ούτως ή άλλως συνάδουν με την ιδεολογία της νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία αναφέρει σε blog του Μετώπου Γυναικών: «Εμείς οι Ελληνίδες, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου, έχοντας βαθύτατη συναίσθηση της καταστροφής που επιφέρει το φεμινιστικό πνεύμα της εποχής μας, είμαστε ενάντια σε κάθε λογής διακηρύξεις για την ισότητα των δύο φύλων» και πως «Η υποτιθέμενη απελευθέρωση της γυναίκας την αποπροσανατόλισε και από την πραγματική ουσία του ύψιστου ρόλου της, τη Μητρότητα. Δηλαδή, την υποχρέωση και την ύπατη τιμή να φέρει στον κόσμο και ν’ αναθρέψει τα νέα βλαστάρια στον κορμό της Φυλής, ώστε να γεφυρώσει μέσω του παρόντος, το παρελθόν και το μέλλον». Στο τέλος της ημερίδας, μάλιστα, τους βλέπω να σηκώνονται και να ψάλλουν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη».

Στην πρώτη θέση ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος. Screenshot από το live streaming.

Δεν είναι πολύ μακριά η δεκαετία του ’80, όταν η διαδικασία της άμβλωσης ήταν παράνομη στην Ελλάδα, μέχρις ότου η μεγάλη διεκδίκηση του φεμινιστικού κινήματος να γίνει νόμος του κράτους το 1986, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Με τον νόμο 1609 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε την έκτρωση -ως τη 12η εβδομάδα κύησης-, έπειτα από δεκαετίες απαγορεύσεων που οδηγούσαν τις γυναίκες σε επικίνδυνες πρακτικές, προκειμένου να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είχε προηγηθεί μακροχρόνιος αγώνας για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, στον οποίο είχε πρωτοστατήσει η Αυτόνομη Κίνηση Γυναικών. Το 1983, συνολικά 500 γυναίκες στην Ελλάδα υπέγραψαν πως εν γνώσει του νόμου και των συνεπειών του, είχαν κάνει µία ή περισσότερες εκτρώσεις. Επτά από αυτές κλήθηκαν σε ανάκριση, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, με συνθήματα «Για το σώμα μας αποφασίζουμε εμείς», «Έξω οι νόμοι από το κορμί µας», «Όλες είμαστε παράνομες» και «Μόνο στο Άγιο Όρος δεν γίνονται εκτρώσεις».

Πανό που κρατούσαν οι ακτιβίστριες φεμινίστριες έξω από το Πολεμικό Μουσείο.

Όμως οι διεκδικήσεις των φεμινιστριών του ’80 παραμένουν επίκαιρες. Πλέον, οι γυναίκες μπορεί να θεωρούμε αδιαμφισβήτητα κατοχυρωμένο το δικαίωμά μας την αυτοδιάθεση του σώματός μας με την επιλογή των ασφαλών αμβλώσεων, παράλληλα όμως, το σύγχρονο φεμινιστικό κίνημα δεν σταματά να διεκδικεί συνολικά το δικαίωμα στη δωρεάν και ίση πρόσβαση στις αμβλώσεις για όλες τις γυναίκες. Πόσο μάλλον, όταν φαίνεται ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το δικαίωμα στην έκτρωση απειλείται. Το περασμένο φθινόπωρο, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Καμπάνιας για το Δικαίωμα στην Έκτρωση, η Γενική Γραμματεία Ισότητας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Παρ’ όλο που η έκτρωση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας εδώ και 30 χρόνια, στην πραγματικότητα η πρόσβαση στη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή έκτρωση για όλες –ανεξαιρέτως– τις γυναίκες (εργαζόμενες ή μη, ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες, Ελληνίδες ή πρόσφυγες, οικονομικά ασθενείς, Ρομά, τοξικοεξαρτημένες ή/και άλλες γυναικείες πληθυσμιακές ομάδες) συχνά αποτελεί δύσκολη υπόθεση».

Στην Ισπανία, οι φεμινίστριες με τις κινητοποιήσεις τους χάλασαν τα σχέδια του Λαϊκού Κόμματος για το νομοσχέδιο που προέβλεπε την απαγόρευση των αμβλώσεων, εκτός εάν η εγκυμοσύνη είναι αποδεδειγμένα αποτέλεσμα βιασμού, ακόμη και εάν υπάρχουν δυσπλασίες στο έμβρυο ή σοβαρή διαγνωσμένη απειλή για τη ζωή της εγκύου. Στην Κύπρο, μόλις φέτος νομιμοποιήθηκαν οι εκτρώσεις μέχρι τη 12η εβδομάδα κύησης, στην Ιρλανδία παραμένουν παράνομες, αν και σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα, ενώ στη Μάλτα παραμένουν παράνομες.

Πανό που κρατούσαν οι ακτιβίστριες φεμινίστριες έξω από το Πολεμικό Μουσείο.

Στην Αμερική, προτού ο Donald Trump γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, κάποιοι φοβούνταν ότι οι μέρες που οι γυναίκες αναγκάζονταν να διευθετήσουν μόνες τους το ζήτημα των ανεπιθύμητων κυήσεων θα επέστρεφαν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Trump έκανε εμπρηστικά σχόλια για τις εκτρώσεις, στα οποία περιλαμβάνεται ο χαρακτηρισμός της άμβλωσης ως μιας βίαιης και βάναυσης διαδικασίας, ενώ είχε επίσης πει ότι αν οι εκτρώσεις τεθούν εκτός νόμου στις ΗΠΑ, οποιοσδήποτε καταφεύγει σε αυτήν την πρακτική θα έρχεται αντιμέτωπος με «κάποια μορφής τιμωρία». Τελικά, ο Trump αργότερα ανακάλεσε τα εν λόγω σχόλια, τα οποία θεωρήθηκαν υπερβολικά ακραία ακόμη και από τους συντηρητικούς που τάσσονται κατά των αμβλώσεων.


#Γυναίκα: Το Σώμα της Ανήκει

Πηγή: https://www.vice.com

958

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση