Αποφάσεις συνέλευσης του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό”

Αποφάσεις συνέλευσης του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό”

Την Κυριακή 20 Μάη, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, η προγραμματισμένη κοινή συνέλευση Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό” Αθήνας,. Την συνέλευση παρακολούθησαν και παρέμβηκαν διαδικτυακά μέλη της ΚΑΡ από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Λαύριο.

Στη συνέλευση συζητήσαμε για την σκλήρυνση των διαδικασιών ασύλου που εισάγονται με το αντι-προσφυγικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και την επιχειρούμενη παράκαμψη της απόφασης του ΣτΕ περί άρσης του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά από την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος είναι να μη διαταραχθεί η “αποτρεπτική ισχύς” της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Εκτιμήσαμε πως το αποτέλεσμα του νέου νόμου θα είναι η ταχύτερη τελεσίδικη απόρριψη πολλαπλάσιων αιτημάτων ασύλου προσφύγων στα νησιά από ότι μέχρι πρόσφατα και η δραστική αύξηση των μαζικών απελάσεων. Αυτή η κλιμάκωση θα γεννήσει με βεβαιότητα νέες αντιδράσεις από την πλευρά των προσφύγων, όπως αυτές που είδαμε πρόσφατα στη Μυτιλήνη. Σε συνδυασμό με ενέργειες όπως η εκκένωση από τα ΜΑΤ των αυτοσχέδιων χώρων που στεγάζονταν εκατοντάδες πρόσφυγες στην Πάτρα, αλλά και η σύλληψη στη Μυτιλήνη προσφύγων και αλληλέγγυων αντί για τους φασίστες και τους ακροδεξιούς που τους επιτίθονταν, εκτιμήσαμε πως μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα χρειαστεί να αναβαθμιστούν τόσο οι δεσμοί αλληλεγγύης των τοπικών κοινωνιών με τους πρόσφυγες, όσο και τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά των κινηματικών οργανώσεων, των τοπικών συλλογικοτήτων, των συνδικάτων κ.λ.π.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και οι πρόσφατες επιθέσεις φασιστών/ακροδεξιών στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Μπουτάρη στο όνομα της “Ποντιακής μνήμης”, την ημέρα της ταυτόχρονης πραγματοποίησης με σημαντική επιτυχία της πορείας του Radical Pride της πόλης (όπου είχαμε συμμετοχή και παρέμβαση με περίπτερο, ομιλήτρια, κ.λ.π.). Η αναζωπύρωση του ενικισμού, είτε στη βάση του Ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, είτε στη βάση των συνομιλιών για το όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, βγάζει ξανά στον αφρό, όχι μόνο τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, αλλά όλο τον ακροδεξιό εσμό που επιχειρεί πολιτική “ανασύνθεση” του χώρου. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι ακροδεξιοί εθνικιστές “σταρ” διαγκωνίστηκαν ποιος θα πρωτοπρολάβει να καλύψει τους “Πόντιους πατριώτες” για την επίθεση στο Μπουτάρη, , από τον Καρατζαφέρη, τον Ψωμιάδη, το Βελόπουλο και τον Κρανιδιώτη, μέχρι και το εθνικιστικό και ρατσιστικό ΕΠΑΜ. Απέναντι σε αυτή την απειλή, εκτιμήσαμε πως θα χρειαστεί η συνεργασία και η κοινή δράση, του μεγαλύτερου δυνατού εύρους κινηματικών δυνάμεων και χώρων της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς, με πλατιά απεύθυνση στον κόσμο της εργασίας και επικέντρωση στον κοινό αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τα μνημόνια και τον ρατσισμό/φασισμό. Οι αντιπολεμικές – διεθνιστικές δράσεις που αρνούνται τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πατριδοκάπηλα και ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου, θα εξακολουθήσουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Για το επόμενο διάστημα αποφασίστηκαν/επιβεβαιώθηκαν:

  1. Η συμμετοχή της ΚΑΡ στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με προπαγάνδιση και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε γειτονιές. Η συνδιοργάνωση αντιπολεμικής εκδήλωσης με άλλες συλλογικότητες στο Α/ρ φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

  2. Η διεξαγωγή της 12ης Αντιρατσιστικής γιορτής ΚΣΜ-ΚΑΡ στις 22 & 23 Σεπτέμβρη στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Δημιουργήθηκαν 2 ομάδες: α) καλλιτεχνικού και β) προπαγάνδας. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί κοινή συνέλευση ΚΑΡ-ΚΣΜ για την έναρξη της καμπάνιας.

  3. Η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης για τη μεταστέγαση του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Η καμπάνια θα εμπλουτιστεί με ραδιοφωνικό σποτ και διαδικτυακό βίντεο. Η πραγματοποίηση Πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης στο χώρο του Κυριακάτικου το Σάββατο 2 Ιούνη.

  4. Η έκδοση νέου περιοδικού της ΚΑΡ με αναβαθμισμένο πολιτικό στίγμα έως τα μέσα Ιούνη. Συγκροτήθηκε ανοιχτή συντακτική ομάδα.

  5. Ανοιχτές συνελέυσεις τοπικών ομάδων ΚΑΡ μέχρι τα τέλη Ιούνη για τον προγραμματισμό της δράσης τους.

258

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση