«Τα λιμάνια μας έκλεισαν οριστικά για τους μετανάστες»

«Τα λιμάνια μας έκλεισαν οριστικά για τους μετανάστες»

Riccardo Antimiani / ANSA via AP

Η νέα ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να επικεντρώνει στο μεταναστευτικό ζήτημα, με τη βεβαιότητα ότι θα μονοπωλήσει τις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Υστερα από δύο ημέρες απόλυτης αβεβαιότητας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συναντήθηκε τελικά στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Και, σύμφωνα με ό,τι διέρρευσε, η Ρώμη ζήτησε, πρώτα απ’ όλα, να αναδιαμορφωθούν οι ισορροπίες στη Λιβύη και να σταματήσει η γαλλική προσπάθεια για απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Η Ιταλία θεωρεί ότι, μόνο αν δημιουργηθεί μια νέα, πραγματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, θα γίνει δυνατό να περιοριστεί η δραστηριότητα των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται τη λαθρομετανάστευση.

Παράλληλα, ο Κόντε στοχεύει στην έγκριση ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την Αφρική, με σαφώς μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Μια πρόταση η οποία στηρίζεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταϊάνι, και δεν βρίσκει αντίθετο τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την τελευταία εβδομάδα, η Ρώμη έκανε παραπάνω από σαφείς τις προθέσεις της: στα ιταλικά λιμάνια θα πρέπει να μπαίνουν διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που επιβαίνουν μόνον σε πλοία του πολεμικού ναυτικού της και όχι σ’ εκείνα των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που βοηθούν στις διασώσεις προσφύγων στην κεντρική Μεσόγειο.

Οι επιβάτες του πλοίου Aquarius ήταν τα πρώτα «θύματα» της νέας αυτής στρατηγικής. Συνεχίζουν να ταξιδεύουν με προορισμό τη Βαλένθια, όπου αναμένεται να φτάσουν αύριο.

Οταν ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ρωτήθηκε αν (λόγω των κακών καιρικών συνθηκών) θα ήταν πιο λογικό το Aquarius να μπορέσει να πιάσει λιμάνι στη Σαρδηνία, απάντησε ότι «στο πλοίο είναι εφοδιασμένοι για καταστάσεις τέτοιου είδους» και άρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μετά και την πρωτοφανή ένταση με τη Γαλλία (ο Μακρόν πρώτα διεμήνυσε ότι η ιταλική στάση χαρακτηρίζεται από κυνισμό και μετά το διέψευσε), η κυβέρνηση Κόντε κατάφερε να πετύχει τον κύριο στόχο της.

Η «μέθοδος Σαλβίνι» άλλαξε -σε έναν σχετικά μεγάλο βαθμό- θέσεις και ισορροπίες. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι στην Ιταλία δεν παρασχέθηκε, καθ’ όλο το περασμένο διάστημα, η αναγκαία στήριξη.

Η Γαλλία, τελικά, θέλει να δουλέψει με τη Ρώμη για ένα κοινό σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Και ακόμη και το Βατικανό, με τον πρωθυπουργό του, Πιέτρο Παρολίν, υπογράμμισε ότι η Ιταλία δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει όλο αυτό το βάρος.

Οι ξενοφοβικοί τόνοι της Λέγκας δηλαδή ενίσχυσαν τον ρόλο της στην κυβέρνηση και κατάφεραν να βάλουν σε αρκετά δύσκολη θέση την προοδευτική πτέρυγα του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Μένει να δούμε τι άλλο θα συμβεί μέχρι την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 28ης Ιουνίου. Η Ιταλία ζητά την αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου και τη στήριξη της Αφρικής.

Και για να το πετύχει (ιδίως το τελευταίο), δεν αποκλείεται, αν οι τόνοι ανέβουν και πάλι, να αμφισβητήσει και τη χρηματοδότηση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

 

100

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση