Παράνομη και ρατσιστική άρνηση εισόδου, αυτή τη φορά σε Σύριο, στη δημοτική πλαζ Τσαμάκια, στη Λέσβο

Παράνομη και ρατσιστική άρνηση εισόδου, αυτή τη φορά σε Σύριο, στη δημοτική πλαζ Τσαμάκια, στη Λέσβο

Και τέταρτη καταγγελία παράνομης ρατσιστικής διάκρισης (από την ΕφΣυν, στις 3 Αυγούστου 2018) στην δημοτική πλαζ Τσαμάκια, στη Λέσβο, αυτή τη φορά εις βάρος Σύριου στον οποίο αρνήθηκαν την είσοδο. Ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός έκανε σχετική ρατσιστική δήλωση στην οποία δεν αρνείται ότι υπάρχει ουσιαστικά απαγόρευση εισόδου, προσπαθώντας απλά να θολώσει το τοπίο ως προς τα κριτήρια εισόδου, τα οποία είναι, ωστόσο, επαρκώς γνωστά από όλες τις καταγγελίες και αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες. Στην ίδια παραλία, για την οποία την ευθύνη έχει η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Λέσβου, υπήρξε πριν λίγες μέρες παρόμοιο περιστατικό εις βάρος Αφγανού παρά την εμφάνιση και της ΕΛ.ΑΣ., νωρίτερα το καλοκαίρι είχε αναρτηθεί ευθέως ρατσιστική ανακοίνωση και αντίστοιχες καταγγελίες είχαν γίνει και πέρυσι:

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πλαζ «απαρτχάιντ» στη Μυτιλήνη

Δημοτική πλαζ στο δήμο Μυτιλήνης

Σκηνές αμερικανικού Νότου του 19ου αιώνα αναβιώνουν στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη δημοτική πλαζ «Τσαμάκια» στο κέντρο της πόλης, όπου οι υπεύθυνοι εκεί εφαρμόζουν νόμους «απαρτχάιντ» περιορίζοντας ή και απαγορεύοντας εντελώς την είσοδο σε πρόσφυγες.

Μετά την αλήστου μνήμης ταμπέλα, η οποία πληροφορούσε τους προσερχόμενους ότι η είσοδος στην πλαζ επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγγραφα που στερούνται οι πρόσφυγες), αλλά και την αποκάλυψη από την efsyn.gr περιστατικού απαγόρευσης εισόδου σε Αφγανό μεταφραστή που εργάζεται νόμιμα στη χώρα, έρχεται ακόμα ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με την Ολγα Μ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), οι αρμόδιοι επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά και σε Σύρο που θέλησε να επισκεφθεί την παραλία.

«Ενας πατέρας με ένα αγοράκι περίπου έξι χρόνων ήθελε να μπουν στα Τσαμάκια. Η κοπέλα στο ταμείο δεν μιλούσε αγγλικά, οπότε έκανα τον διερμηνέα», μας αφηγείται η Ολγα Μ. «Του ζήτησε ταυτότητα, εκείνος την έδειξε όπως και το δίπλωμα οδήγησης. Η κυρία δεν τους άφησε να περάσουν γιατί ήθελαν τα χαρτιά από την αστυνομία ή το διαβατήριο. Εκείνος είπε ότι είναι μακριά το ξενοδοχείο όπου έμενε… ήρθε ο υπεύθυνος (που δεν μιλούσε ούτε κι εκείνος αγγλικά) και επανέλαβε το ίδιο πράγμα… Πολύ ευγενικά ο πατέρας είπε ότι το μωρό του ήθελε να παίξει σε αυτή την παραλία… Οταν έφυγαν φανερά απογοητευμένοι, ρώτησα τον “υπεύθυνο” γιατί δεν ζήτησαν διαβατήριο από τον άνδρα μου που είναι Γάλλος… “Κανονικά θα έπρεπε, μόνο οι Ελληνες περνάνε ελεύθερα!” είπε και εξαφανίστηκε στο γραφείο του…».

Μόλις πριν από δύο μέρες Αφγανός διερμηνέας, παντρεμένος με Ελληνίδα, που ζει και εργάζεται νόμιμα εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα καταθέτοντας μήνυση όταν οι υπεύθυνοι εκεί του αρνήθηκαν την είσοδο.

Επιλεκτική απαγόρευση

«Δεν την ξέρω την περίπτωση και δεν αποκλείω να έγινε κάποιο λάθος ή κάποια υπερβολή», είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος όμως δεν αρνείται ότι εφαρμόζεται απαγόρευση εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη δημοτική πλαζ.

Μόνο που, όπως λέει, εφαρμόζεται επιλεκτικά. «Ασφαλώς και απαγορεύουμε την είσοδο σε ομάδες ανδρών που έχουν όμως προκλητική συμπεριφορά. Δεν μπορούν να έρχονται γκρουπ ολόκληρα κουβαλώντας μπίρες και ό,τι άλλο και να κολυμπούν με τα εσώρουχα – σε αυτούς ασφαλώς και απαγορεύουμε την είσοδο, αφού πρωτίστως θέλουμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική ισορροπία και να αποτρέψουμε ακραίες, ρατσιστικές συμπεριφορές που δυστυχώς έχουν υιοθετήσει κάποιοι εκ των συμπολιτών μας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

Οπως έσπευσε να εξηγήσει ο δήμαρχος, στη δημοτική πλαζ η είσοδος επιτρέπεται σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή χρώματος, «αλλά έχουμε μικρά κορίτσια και δεν είναι καθόλου ευχάριστο να έρχονται ομάδες “πεινασμένων” νεαρών που δεν έχουν δει ποτέ γυναίκες με μαγιό και να κοιτούν σαν λιγούρια τις κοπέλες με τα μπικίνι. Αυτές οφείλουμε να τις προστατέψουμε, αφού αν συμβεί κάτι, φανταστείτε τι θα γίνει μετά στη Μυτιλήνη. Θα στηθούν κρεμάλες και λαϊκά δικαστήρια και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Μέλημά μας είναι να διαφυλαχθεί η αρχική εικόνα της Λέσβου της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε όλα, διατηρώντας τις ισορροπίες ακόμα και στη δημοτική πλαζ», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: https://racistcrimeswatch.wordpress.com/

1.102

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση