Η Ιατρική Σχολή του Τόκιο βρήκε τον τρόπο για να μην έχει φοιτήτριες

Η Ιατρική Σχολή του Τόκιο βρήκε τον τρόπο για να μην έχει φοιτήτριες

Η Ιατρική Σχολή του Τόκιο για πολλά χρόνια, μεθοδικά παραποιούσε τις βαθμολογίες των εισαγωγικών εξετάσεων που έδιναν γυναίκες υποψήφιες, προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των φοιτητριών και να ενισχύει τον αριθμό των ανδρών γιατρών.

Η εφημερίδα Yomiuri Shimbun αναφέρει την αποκάλυψη αυτή, που έγινε κατά τη διάρκεια έρευνας για μια άλλη υπόθεση που αφορά το πανεπιστήμιο αυτό. Κατηγορείται ότι μερολήπτησε υπέρ του γιου ενός ισχυρού στελέχους του υπουργείου Παιδείας για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα, η Ιατρική Σχολή του Τόκιο άρχισε να μειώνει τους βαθμούς στις εισαγωγικές εξετάσεις των γυναικών υποψηφίων από το 2011, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των φοιτητριών. Το 2010 περίπου το 38% των φοιτητών στη σχολή ήταν γυναίκες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2009.

«Οι γυναίκες συχνά σταματούν να ασκούν την ιατρική μόλις παντρευτούν ή αποκτήσουν παιδιά», αποκάλυψε η πηγή αυτή στην Yomiuri Shimbun προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της σχολής.

«Υπήρχε ομοφωνία στο πανεπιστήμιο ότι οι άνδρες γιατροί στηρίζουν περισσότερο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Μετά τη δημοσίευση του άρθρου αυτού ζητήσαμε από μια ομάδα δικηγόρων να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα και να εξετάσει τις κατηγορίες», δήλωσε ο Φούμιο Αζούμα εκπρόσωπος της σχολής. Τα αποτελέσματα αυτής θα γίνουν γνωστά μέσα στον μήνα.

Η Yoshiko Maeda, επικεφαλής της Ένωσης Γυναικών Ιατρών της Ιαπωνίας δηλώνει έκπληκτη από το γεγονός που στερεί το δικαίωμα των γυναικών, την είσοδό τους στο ιατρικό επάγγελμα.

«Αντί να ανησυχείτε για τις γυναίκες που εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να εργάζονται» συμπληρώνει η Maeda.

Στην Ιαπωνία, πολλές γυναίκες όταν αποφοιτήσουν αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Τόσο στο ύψος της αμοιβής του όσο και στο να βρουν εργασία. Οι πολλές ώρες εργασίας και η έλλειψη υποστήριξης στην ανατροφή των παιδιών από τους συζύγους τους, συχνα τις αναγκάζουν να σταματήσουν τη σταδιοδρομία τους.

Στην Ιαπωνία, οι γυναίκες αντιπροσωπέυουν το 40% του συνολικού ιατρικού εργατικού δυναμικού.

Ο υπουργός Παιδείας, Yoshimasa Hayashi χαρακτήρισε το περιστατικό ως απαράδεκτο και ότι το υπουργείο θα απαντήσει  αφού λάβει τα αποτέλεσματα της έρευνας που διεξάγεται.

Τα αρχεία εισαγωγών που δημοσιεύονται στο Associated Press δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών που πέρασαν από τις εξετάσεις αυξήθηκε από 24% το 2009 σε 38% το 2010. Ο αριθμός αυτός έκτοτε παρέμεινε κάτω από αυτό το επίπεδο, φθώντας σε 18% φέτος. Το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων που έγιναν δεκτές φέτος ήταν 2,9%, έναντι 8,8% των ανδρών.

Πηγή: https://tvxs.gr

881

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση