Η Μάλτα προσφέρει τελικά λιμάνι στο Aquarius

Η Μάλτα προσφέρει τελικά λιμάνι στο Aquarius

Να ανοίξει ένα απ’ τα λιμάνια της στο πλοίο Aquarius με τους 141 μετανάστες, αποφάσισε τελικά σήμερα η κυβέρνηση της Μάλτας, παρά την αρχικά αρνητική της στάση.

«Η Μάλτα θα δώσει την άδεια να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα λιμάνια της, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το κάνει» τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση και προστίθεται: «Η Μάλτα θα λειτουργήσει ως βάση επιμελητείας και οι 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο θα διαμοιραστούν μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας».

Η Ισπανία θα δεχθεί 60 από τους 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο Aquarius στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.

«Η Ισπανία συντόνισε μια πρωτοποριακή συμφωνία με έξι χώρες για την κατανομή των προσώπων που επιβαίνουν στο Aquarius (…). Η Ισπανία θα δεχθεί 60» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής Ισπανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε ανακοινώσει πως διατίθεται να φιλοξενήσει ένα μέρος των μεταναστών αυτών, ενώ η Καταλονία και δύο γαλλικές πόλεις προσέφεραν επίσης ασφαλές λιμάνι στο πλοίο που διασώζει μετανάστες.

«Η Πορτογαλία είναι διαθέσιμη να υποδεχθεί 40 από τους 244 μετανάστες που επιβαίνουν στο Aquarius και σε άλλα σκάφη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μάλτα», ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Καταλονίας Κιμ Τόρα πρότεινε σήμερα να ελλιμενιστεί σ’ αυτή το Aquarius, παρά τη σχετική απροθυμία της Μαδρίτης. Ειδικότερα, πρότεινε τα λιμάνια των θερέτρων Παλαμός, Βιλανόβα ή Σεντ Κάρλες ντε λα Ράπιτα για να υποδεχθούν το πλοίο και πρόσθεσε πως έχει διατυπώσει σχετικό αίτημα στην περιφερειακή διοίκηση που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των δημόσιων λιμανιών της Καταλονίας.«Η Καταλονία θα είναι πάντα χώρα υποδοχής», τόνισε.

Αντίστοιχα, στη Γαλλία αυτοπροτάθηκαν τα λιμάνια της Σετ (νότια) και της Κορσικής.

Τον διαμοιρασμό των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο ανακοίνωσε και η Κομισιόν. Όμως, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από συμφωνίες ad hoc, χρειαζόμαστε διαρκείς λύσεις. Δεν είναι ευθύνη μιας ή μερικών χωρών μελών μόνο, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου».

Οι 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο είχαν διασωθεί από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα.

Η Ισπανία είχε υποδεχθεί στα μέσα Ιουνίου στη Βαλένθια το Aquarius με 630 μετανάστες, αφού η Μάλτα και η Ιταλία είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν στο πλοίο να τους αποβιβάσει.

Όμως η ισπανική κυβέρνηση φαίνεται τώρα απρόθυμη να προσφέρει και πάλι ένα λιμάνι στο Aquarius.

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Πέδρο Σάντσεθ και τη συμφωνία τους για το προσφυγικό ζήτημα.

Πηγή:http://www.efsyn.gr

50

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση