Τέλος σε ακόμη μία «Οδύσσεια» του Aquarius

Τέλος σε ακόμη μία «Οδύσσεια» του Aquarius

Στο λιμάνι της Βαλέτας έφθασε το πλοίο Aquarius που μεταφέρει περίπου 141 διασωθέντες μετανάστες και με την εξέλιξη αυτή μπαίνει ένα τέλος στην πενθήμερη διελκυστίνδα ανάμεσα σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.. Πέντε χώρες δέχθηκαν να πάρουν πρόσφυγες από το πλοίο.

Το πλοίο, το οποίο ναυλώνουν η γαλλο-γερμανική φιλανθρωπική ΜΚΟ SOS Mediterranee και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), έπλεε αρκετές ημέρες στη Μεσόγειο με τις χώρες της Ε.Ε. να αρνούνται να δώσουν άδεια ελλιμενισμού σε μία ακόμη ζοφερή στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Το πλοίο, το οποίο ναυλώνουν , έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί στη Μάλτα αφού η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ισπανία συμφώνησαν την Τρίτη (χθες) να δεχθούν τους μετανάστες.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος χαιρέτισε τη λήξη μίας ακόμη «Οδύσσειας», όμως ζήτησε μακροπρόθεσμες λύσεις για το μεταναστευτικό.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από συμφωνίες ad hoc, χρειαζόμαστε διαρκείς λύσεις. Δεν είναι ευθύνη μιας ή μερικών χωρών μελών μόνο, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου», ανέφερε σε δήλωσή του.

Από την πλευρά της η SOS Mediterranee τόνισε ότι η λύση που βρέθηκε είναι ένα πρώτο βήμα προς έναν πιο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καταστάσεων.

Πηγή:www.efsyn.gr

40

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση