#12giorth Τα «Καλιαρντά» της Πάολας Ρεβενιώτη στη 12η Αντιρατσιστική γιορτή το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη

#12giorth Τα «Καλιαρντά» της Πάολας Ρεβενιώτη στη 12η Αντιρατσιστική γιορτή το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τους σεξουαλικούς αποσυνάγωγους της κοινωνίας, η δεύτερη, μετά το θρυλικό λεξικό του Πετρόπουλου, πιο σοβαρή καταγραφή του γλωσσικού αυτού ιδιώματος.

Η Ρεβενιώτη και η ομάδα της έκαναν εξαιρετική δουλειά! Έφτιαξαν ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που δεν κάνει καμία κοιλιά και βασικά δεν είναι καθόλου δήθεν! Ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε επίσης από τους κατάλληλους ανθρώπους και που διαφορετικά θα ήταν κάτι άλλο, ενδεχομένως fake και προς τηλεοπτική κατανάλωση.
Η ιστορία των καλιαρντών είναι εντυπωσιακή και η ταινία φροντίζει να μας τη μάθει: Πώς από γλώσσα των απόκληρων του περιθωρίου πέρασαν μέσα σε λίγες δεκαετίες στην καθημερινότητα μας. Κάτι παρεμφερές δηλαδή με το ρεμπέτικο που μεταφέρθηκε από τα πειραιώτικα καταγώγια στα σαλόνια. Αυτή τη σύνδεση καλιαρντών και ρεμπέτικου επιχειρεί μπροστά στο φακό ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης.

Τα «Καλιαρντά» κερδίζουν και σε επίπεδο έρευνας, αλλά και σκηνοθεσίας!
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων αλληλοσυμπληρώνονται (από τους ποιητές Ντίνο Χριστιανόπουλο, George Le Nonce, τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Ευαγγελίδη, τους συγγραφείς Θανάση Σκρουμπέλο, Θωμά Κοροβίνη μέχρι τη Νανά, εμβληματική τρανς της Θεσσαλονίκης που πέθανε πρόσφατα και τον ακτιβιστή δημοσιογράφο Γιώργο Τσιτιρίδη), συναρμολογώντας το παζλ μιας γλώσσας που τείνει να χαθεί, κομμάτι κι αυτή μιας επίπλαστης κοινωνικής, οικονομικής και τεχνολογικής ευμάρειας.

Το χιούμορ είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ντοκιμαντέρ! Χίλιες φορές δηλαδή να ακούμε τον γλωσσολόγο Κώστα Κανάκη να κάνει τη δική του ανάλυση για τα καλιαρντά εν είδει συζήτησης με την Πάολα ή τις ξεκαρδιστικές ιστορίες της Νανάς απ’ το νά’χουμε απέναντι, στη μεγάλη οθόνη, κάποιον που απλά θα έδινε »κύρος» στο όλο εγχείρημα δίχως όμως να είχε ουδεμία σχέση με την αντισυμβατικότητα του περιθωρίου.


Είναι απίστευτες πχ οι ιστορίες της ίδιας της Πάολας για τους δύο gay – παπάδες που έκαναν στον Πειραιά ολόκληρη λειτουργία στα καλιαρντά ή της Νανάς για μια παλιά τρανς, γνωστή στην πιάτσα ως… KGB, επειδή ψήφιζε ΚΚΕ!
Μην τη χάσετε!

Δείτε ένα απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ (ο Φώτης, ο οποίος κλείνει την ταινία με την κιθάρα του, ερμηνεύοντας σπαρακτικά μία ακουστική μπαλάντα στα καλιαρντά, κάτι μεταξύ Dylan, Phranc και Άσιμου)
https://www.youtube.com/watch?v=WcwP5L33eqs

417

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση