Το ιερό άβατο του Next Top Model

Το ιερό άβατο του Next Top Model

Γράφει η Κρυσταλλένια Μανάβη 

Δεύτερο επεισόδιο του reality μοντέλων, τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Εξαιρετικό άρθρο από τη φίλη της σελίδας μας, Κρυσταλλένια Μανάβη. (Ι.Κ.)

Disclaimer

Το κείμενο αυτό γράφεται από άτομο που γενικά,με ντροπή, παραδέχεται πως είναι λάτρης της trash tv και πολλες φορες παραμερίζει τις πολιτικοκοινωνικές της ευαισθησίες στο βωμό του guilty pleasure.

Όμως κάποια πράγματα ξεπερνάνε τα όρια. Από το πρώτο επεισόδιο του φετινού Next Top Model κατάλαβα πως θα εξελιχθεί το πράγμα, όταν η πρώτη -πανέμορφη- διαγωνιζόμενη, όπως και πολλές που ακολούθησαν, ανακρίθηκε λεπτομερώς για τις πλαστικές της και εξευτελίστηκε για το πώς κατέστρεψε το σώμα και το πρόσωπο της, ενώ της είπαν πως είναι πολύ κακό πρότυπο για τα αλλά κοριτσια.

Ο ένας από τους κριτές, ο φωτογραφος, ήταν ο πιο απαξιωτικό, δηλωνοντας πως στην κόρη του δε θα το επέτρεπε ποτε και πως της μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό της όπως είναι. Πολλοί εδώ είπαν μπράβο,καλά κάνουν κλπ. Πάμε όμως παρακάτω,για να δούμε αν κάνει πράξη τα λόγια του.

Στο video αυτό,μια κοπέλα που τόλμησε να πατήσει το πόδι της στο ιερό άβατο του Next Top Model, ο κ. Σκουλός «είπε αυτό που βλέπει». Της είπε ότι δεν είναι καθόλου ωραία,ότι όταν έβαλε τα μαλλιά της πίσω από τα αυτιά τα είδε τα ξωτικά από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, την κοιτούσε με αηδία όταν πλησίαζε την καρέκλα του λεγοντας πως δεν ήθελε καν να την δει με μαγιό, ότι δεν ηταν καν συμπαθητική, και πως απορεί τι πήγε να κάνει εκεί με τέτοια μύτη και τέτοια αυτιά. *Extra Bonus ο εταίρος κριτής που της είπε να γυρίσει προφιλ για να δούμε «την ωραία σου μύτη».

Κανεις δε θα τον υποχρέωνε να την πάρει στο σόου. Κανεις δεν τον υποχρεώνει να την θεωρήσει όμορφη. Θα μπορούσε απλά να δώσει την αρνητική του ψήφο. Όμως επέλεξε να την εξευτελίσει και να την απαξιώσει δημόσια με ένα τρόπο που πραγματικά με άφησε άφωνη.

Αυτό που με ενόχλησε αφάνταστα είναι η υποκρισία του συγκεκριμένου. Όταν μια κοπέλα παρουσιάστηκε με τα φυσικά της χαρακτηριστικά, -καθώς δε γεννιούνται όλοι με μικρά χαριτωμένα αυτιά και γαλλική μυτούλα,την κορόιδεψαν,την ειρωνεύτηκαν και της είπαν κατάμουτρα ότι είναι άσχημη.

Όμως,στην προηγούμενη διαγωνιζόμενη, έλεγε πως έπρεπε να δουλέψει με τα όποια φυσικά της προσόντα διέθετε,αγαπώντας τον εαυτό της, χωρίς να επηρεάζεται από τις νέες μόδες. Της είπε ότι κατέστρεψε την εμφάνιση της και πλέον πρόσωπο και σώμα είναι «απαγορευτικά» λόγω των αισθητικών επεμβάσεων.

Είμαι η μόνη που βλέπει την αντίφαση και την ειρωνία;

Πολλοί λένε πως για να γίνεις μοντέλο χρειάζονται συγκεκριμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Άραγε όμως, ακόμα κι όταν αυτά τα χαρακτηριστικά δε τα έχεις,σου αξίζει η χλεύη και η δημόσια σκύλευση; Ο κ. Σκουλος το έκανε επειδή προφανώς δεν έχει την παιδεία να μιλήσει με σεβασμό σε έναν άνθρωπο,που ήταν,μάλιστα,ευγενέστατος; Το έκανε επειδή του ζητήθηκε από την παραγωγή να δημιουργήσει «ίντριγκα» για τα νούμερα; Λίγη σημασία έχει,αδικαιολόγητος σε κάθε περίπτωση και αυτός και οι υπόλοιποι συνεργάτες του.

Ειναι επίσης πολλοί αυτοί που λένε πως τα κοριτσια τα θέλανε και τα πάθανε,συνεπώς τους «αξίζει» το ρεζίλεμα,γιατί μόνες τους πήγαν εκεί. Πράγματι,μόνες τους πήγαν. Όμως,προφανώς και θα πάνε, προφανώς και θα θεωρήσουν ότι αυτή η συμπεριφορά τους αξίζει,πως αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό, όταν ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας επιτρέπει σε τέσσερις σελεμπριτάδες να ειρωνεύονται και να εξευτελίζουν νεαρά κοριτσια σε ώρα αιχμής μάλιστα.

Να διευκρινίσω σε αυτό το σημείο ότι έχω παρακολουθήσει όλους σχεδόν τους κύκλους του αμερικανικού Next Top Model. Το ελληνικό κακέκτυπο ουδεμία σχέση έχει. Ούτε ειρωνίες, ούτε κακιες, ούτε πρόστυχα υπονοούμενα και ούτε συμπεριφέρονται στα μοντέλα που αποκαλούν «diversity» π.χ. plus size,petite ως freak show (αμα είναι να περνάς την πιο γεμάτη κοπέλα και να τονίζεις ότι δε θα γίνει ποτε ιέρεια της μόδας, ότι είναι μόνο για plus size, και της πετάς την ατάκα «αν ξεχειλώσεις κι άλλο δε θα αρέσεις ούτε σε μας ούτε σε κανεναν άλλο», ε μη την περάσεις καθόλου καλύτερα)

Προσωπικά δε «τα βάζω» ούτε με το modeling, ούτε με τη μόδα αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Τα βάζω με το συγκεκριμένο φτηνό ριάλιτι.

Διότι τολμά να υποκρίνεται το σοβαρό και επαγγελματικο,παριστάνει πως θέλει να περάσει μάλιστα και μηνύματα. «Αγάπησε τον εαυτό σου ακριβώς όπως είναι,μην κανεις πλαστικές,όλοι είμαστε όμορφοι με το δικό μας τρόπο και αυτό θα αναδειχθεί φέτος στο παιχνίδι».

Βέβαια η κοπέλα που θα έρθει πραγματικά φυσική θα ακούσει δημόσια ότι είναι σα τα ξωτικά από τον άρχοντα τον δαχτυλιδιών και το plus size μοντέλο ότι πρέπει να μην ξεχειλώσει άλλο γιατί δε θα βλέπεται. Η κοπέλα με το γυμνασμένο και υγιές σώμα πρέπει να σταματήσει το στίβο γιατί «έχει γεμίσει ήδη στα μπούτια», ενώ μια κοπέλα με αντικειμενικά πολύ λεπτό σώμα «πρέπει να στεγνώσει εντελώς».

Η συμπεριφορά που δέχθηκε η κοπέλα στο βίντεο από τον κύριο Σκουλό είναι ανεπίτρεπτη, και απαραδεκτο να προβάλεται απλώς ως μια αυστηρή κριτική από έναν «ειδικό». Κανένας ειδικός δεν έχει το δικαίωμα ούτε να χλευάζει,ούτε να ειρωνεύεται ούτε να μειώνει κάποιον άλλο. Είναι εξοργιστικό πως ένα τόσο μεγάλο κανάλι επέτρεψε να βγει αυτό αυτό το υλικό στον αέρα. Κάποια πράγματα ξεπερνούν και την καθιερωμένη και πολυπόθητη ίντριγκα και υπερβολή για να ανεβεί η τηλεθέαση. Το θέμα δεν είναι ποιά θα περάσει στην επόμενη φάση. Δεν κρίνω το ποιές κοπέλες επιλέγονται,δεν κρίνω καν το γενικότερο κονσεπτ που αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιως τα φιλόδοξα μοντέλα ως κομμάτια κρεατος. Όμως έχουν χαθεί βασικές έννοιες στην πορεία. Υπάρχει κάτι που λεγεται αυτοδιάθεση του σώματος, κ. Σκουλέ, αν το γνωρίζετε. Εάν κάποια κοπέλα επιθυμεί να επέμβει αισθητικά έχει δικαίωμα να το κάνει. Αν δεν το επιθυμεί,έχει κάθε δικαίωμα να μην εξευτελίζεται για τα μη τέλεια αυτιά της. Δικαίωμα σας να την απορρίψετε,δεν είναι δικαίωμα σας όμως να την κάνετε σκουπίδι.

Θα ήθελα να κλείσω με μια απάντηση στον ίδιο,καθώς όταν η Βίκη Καγιά του είπε ότι δεν μίλησε τόσο αυστηρά σε «άλλες κι άλλες», αναρωτήθηκε προφανώς ρητορικά «Ε μίλησα τώρα. Και;» Τώρα που μιλήσατε έτσι,πολλά κοριτσια πιθανώς ανήλικα, τα οποία μάλιστα υποκρίθηκατε στο 1ο επεισόδιο πως θέλετε να προστατέψετε, θα κοιταχτούν στον καθρέφτη και θα αναρωτηθούν αν είναι και εκείνες σα την κοπέλα του βίντεο,και θα επιδιώξουν να διορθώσουν την «τέτοια μύτη και αυτιά». Όμως μετά, θα γίνουν σαν την άλλη διαγωνιζόμενη, εκείνη που «καταστράφηκε» λόγω των πλαστικών και πλέον είναι και εκείνη «απαγορευτική». Τουλάχιστον αποφασίστε ποιό τοξικό πρότυπο θέλετε να πλασάρετε αυτή τη φορά να είμαστε ενήμερες. Ξέρετε,αυτή η συνεχής αλλαγή γνώμης έχει αρχίσει και μας μπερδεύει…

Πηγή:https://tomov.gr

6.459

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση