Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Οχι» και από την Ελλάδα στο Aquarius

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Οχι» και από την Ελλάδα στο Aquarius

Ιταλία, Μάλτα αλλά και η Ελλάδα αρνήθηκαν πρόσβαση στο Aquarius με 58 διασωθέντες μετανάστες, καταγγέλλει ο συντονιστής των Γιατρών του Κόσμου που βρίσκεται στο πλοίο.

Κι αυτό ενώ η κυβέρνηση του Παναμά ανακάλεσε τη νηολόγηση του Aquarius. Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνει λόγο για άσκηση οικονομικών και πολιτικών πιέσεων στην κυβέρνηση του Παναμά από την ιταλική κυβέρνηση.

Το euronews επικοινώνησε με τον Αλόις Βίμαρντ, Συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Aquarius o οποίος αναφέρει ότι οι αρχές της Ιταλίας, της Μάλτας αλλά και της Ελλάδας αρνήθηκαν πρόσβαση στο Aquarius 2 το οποίο αναμένει πλέον την απάντηση των γαλλικών και των ισπανικών αρχών.

euronews: Ας μιλήσουμε για τους επιβάτες και τις επιπτώσεις που έχει η ανάκληση της σημαίας του Παναμά. Που κατευθύνεστε, είχατε επαφή με κάποια χώρα για να δεχθούν αυτούς τους μετανάστες;

Α. Βίμαρντ: «Ναι σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο πρέπει να αναζητήσουμε ένα ασφαλές μέρος στις πιο κοντινές χώρες. Απευθύναμε λοιπόν αίτημα στην Μάλτα και την Ιταλία που αρνήθηκαν ευθύς αμέσως. Πρώτα η Μάλτα που ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να συντονίσει να παράσχει ένα ασφαλές μέρος και κατόπιν η Ιταλία. Κατόπιν απευθύναμε αίτημα και στην Ελλάδα η οποία επίσης αρνήθηκε και πλέον περιμένουμε απάντηση από την Ισπανία και τη Γαλλία».

Σε ό,τι αφορά την ανάκληση της νηολόγησης από τον Παναμά λέει: «Επικεντρωνόμαστε στις θαλάσσιες επιχειρήσεις, δεν λάβαμε αυτό το email αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει πολιτική και οικονομική πίεση από την ιταλική κυβέρνηση. Για εμάς είναι τρομερό καθώς θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία…εάν επιβεβαιωθεί θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξει η σημαία του Aquarius και ο χρόνος σημαίνει χαμένες ζωές στην θάλασσα.»Το να αποκτήσει το Aquarius σημαία Παναμά δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον του Παναμά, απ ότι κατάλαβα ίσως οι ιταλικές αρχές κλείσουν τα λιμάνια τους στα πλοία του Παναμά, αυτό είναι κάτι που άκουσα, δεν το διάβασα».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa το πλοίο κατευθύνεται προς την Μασσαλία. 37 από τους διασωθέντες προέρχονται από την Λιβύη, οι 18 είναι ανήλικοι και ένα παιδί είναι ασυνόδευτο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η «Μεσόγειος SOS» ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιτρέψουν στο Aquarius να συνεχίσει την αποστολή του, είτε διαβεβαιώνοντας τις αρχές του Παναμά ότι οι απειλές της ιταλικής κυβέρνησης είναι αβάσιμες, είτε χορηγώντας αμέσως μια νέα σημαία με την οποία θα μπορέσει το σκάφος να συνεχίσει την αποστολή του.

Πηγή: https://gr.euronews.com

 

227

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση