Χέρι-χέρι στις ευρωεκλογές Σαλβίνι και Λεπέν

Χέρι-χέρι στις ευρωεκλογές Σαλβίνι και Λεπέν

Μαρίν Λεπέν και Ματέο Σαλβίνι σε παλιότερη συνάντησή τους στο Μιλάνο | AP Photo/Antonio Calanni

Τα σχέδια τους για συστράτευση στις ερχόμενες ευρωεκλογές, υπό τη συμμαχία «Μέτωπο Ελευθερίας», ανακοίνωσαν σήμερα απ’ τη Ρώμη ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, και η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν. Παράλληλα, εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτυπώνοντας για μια ακόμη φορά την κοινή αντιμεταναστευτική τους ατζέντα.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες για την Ευρώπη, τη γεωργία, την αγορά εργασίας, την μάχη κατά της μετανάστευσης και είμαστε κατά των εχθρών της Ευρώπης», δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου του συνδικάτου Ugl, με θέμα την «οικονομική ανάπτυξη και τις κοινωνικές προοπτικές στην Ευρώπη των Εθνών».

«Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που βρίσκονται περιχαρακωμένοι στο διευθυντήριο των Βρυξελλών. Είναι ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί που έχουν προκαλέσει φόβο και εργασιακή ανασφάλεια στην Ευρώπη», είπε ο ηγέτης της Λέγκας.

«Με τον Σαλβίνι δεν πολεμάμε κατά της Ευρώπης αλλά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σώσουμε την Ευρώπη» είπε μεταξύ άλλων η Λεπέν, με τον Σαλβίνι να σημειώνει για τη συμμαχία τους πως «θα έχει κοινούς υποψηφίους, αν είναι εφικτό».

Για τον ηγέτη της Λέγκας οι προσεχείς ευρωεκλογές σηματοδοτούν «το τέλος ενός δρόμου προς μια επανάσταση που αναπόφευκτα αφορά όλη την Ευρώπη». «Η Ε.Ε. έχει χάσει τις αξίες της αλληλεγγύης, βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή και τον Μάιο θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε μια Ένωση, που αρχίζει με νέες αξίες κατά της παγκοσμιοποίησης».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, σχετικά με τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι «60 εκατομμύρια Ιταλοί είναι έτοιμοι να υποστηρίζουν αυτή τη χώρα, αψηφώντας τις εκκλήσεις των Βρυξελλών. Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να δώσουν σημασία σε πρωτοσέλιδα και spread. Ως αντιπρόεδρος παρακολουθώ τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά το δικαίωμα στην εργασία και στις συντάξεις έρχεται πρώτο».

Σχολιάζοντας, δε, την εκτόξευση του spread άνω των 300 μονάδων, είπε ότι: «αντιμετωπίζουμε τη σύγκρουση ανάμεσα στην πραγματική και εικονική οικονομία».

«Δεν πιστεύω σε μια Ευρώπη χωρίς κανόνες», συνέχισε ο Σαλβίνι, «αλλά σε αυτήν που θα επενδύσει στις δουλειές, στην ευτυχία, στην εξάλειψη της δουλείας και στα κοινωνικά δικαιώματα. Εγώ και η Λεπέν συγκεντρώνουμε την κοινωνική κληρονομιά της Αριστεράς που πρόδωσε τις αξίες της και υπερασπιζόμαστε το αβέβαιο που έχει ξεχάσει η Αριστερά».

Και κατέληξε λέγοντας πως «η έξοδος απ’ την Ευρωζώνη δεν είναι στην ατζέντα».

Διαφορετικές αφετηρίες, κοινός στόχος

Όπως σημειώνει η ιταλική La Stampa, αν και οι λαϊκιστικές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις δεν ανήκουν απαραίτητα σε μια οικογένεια, μοιράζονται το ενδιαφέρον να ανατρέψουν τις ισορροπίες στις Βρυξέλλες, θέλουν να τροποποιήσουν τις συνθήκες και να επιβάλουν μια εθνικιστική νοοτροπία. Έτσι, για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο όνομα υποψηφίου που θα διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν, αλλά οι διεργασίες είναι έντονες και σε αυτό το παιχνίδι ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, είναι πολύ ενεργός.

«Είναι μια διερεύνηση -δηλώνουν μέλη της Λέγκας- που έχει ξεκινήσει σιωπηλά εδώ και καιρό, αρχικά σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων στο Στρασβούργο και τώρα σε επίσημες συνομιλίες που ο Σαλβίνι είχε και θα έχει προσεχώς, στο πλαίσιο των συναντήσεων του στην Ευρώπη ως υπουργός Εσωτερικών».

Στα τέλη Αυγούστου συναντήθηκε στο Μιλάνο με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Όπως σχολιάζει η ιταλική εφημερίδα, ο Σαλβίνι θα ήθελε ο Όρμπαν να εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να προσχωρήσει στο ακόμη πιο συντηρητικό μέτωπο των ακροδεξιών.

Αν και ο Όρμπαν δεν δείχνει πρόθυμος να αποχωρήσει απ’ το ΕΛΚ, δηλώνει ανοιχτός σε μια νέα συμμαχία δυνάμεων μετά τις ευρωεκλογές, ενώ ζητά απ’ το ΕΛΚ να στρίψει δεξιότερα το τιμόνι.

Ο Σαλβίνι αναμένεται να συνεχίσει αυτές τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες. Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται άλλωστε και με το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο εξάλλου που αρνήθηκε την επιστροφή προσφύγων απ’ τη Γερμανία, οι οποίοι αρχικά είχαν ταυτοποιηθεί στην Ιταλία.

Με πληροφορίες από La Repubblica, La Stampa

78

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση