Ισπανία: Δικαστήριο διέταξε έξωση 65χρονης τα ξημερώματα για να μην την προστατεύσουν οι γείτονες!

Ισπανία: Δικαστήριο διέταξε έξωση 65χρονης τα ξημερώματα για να μην την προστατεύσουν οι γείτονες!

Οι προηγούμενες τρεις απόπειρες των αρχών σταμάτησαν μπροστά στην αλληλεγγύη του κόσμου και στην κάλυψη από τα ΜΜΕ – Της έκαναν έξωση γιατί η εταιρεία real estate που αγόρασε την πολυκατοικία άυξησε το ενοίκιο από ατ 400 στα… 1.400 ευρώ!

Δικαστίνα της Μαδρίτης όρισε «μη εργάσιμη ώρα» για να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6.30 (7.30, ώρα Ελλάδας) η έξωση μίας 65χρονης από το διαμέρισμα, που επί 20 χρόνια νοικιάζει και όπου διαμένει με τις δύο κόρες της στο μαδριλένικο προάστιο του Λαβαπιές, καθώς οι προηγούμενες τρεις απόπειρες είχαν προσκρούσει στο «τείχος προστασίας» που είχαν ορθώσει οι γείτονες και την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και του Τύπου.

Η Χοσέφα Σαντιάγο αγωνίζεται από τον περασμένο Ιούλιο να κρατήσει το διαμέρισμά της, μαζί με άλλους γείτονές της που απειλούνται μετά την αγορά του κτιρίου τους από την εταιρεία real estate Proindivisos SL, που έχει στόχο να τερματίσει τα παλαιά συμβόλαια, να ανακαινίσει τα διαμερίσματα προκειμένου να τα μετενοικιάσει σε τιμές 300% μεγαλύτερες από τα σημερινά ενοίκια.

Όπως τόνισε η ίδια, αφότου η εταιρεία αγόρασε το κτίριο, στάλθηκαν ειδοποιητήρια στην ίδια και τους άλλους ενοικιαστές ότι πρόκειται να ανανεωθούν τα συμβόλαια, και φυσικά να αναπροσαρμοσθούν τα ενοίκια. Παρά τις διαπραγματεύσεις, η εταιρεία «δέχθηκε» να κρατήσει η Σαντιάγο το διαμέρισμά της μόνον εάν από 400 ευρώ που πληρώνει σήμερα το ενοίκιο, δεχθεί να καταβάλλει νέο μίσθωμα ύψους 1.400 ευρώ!

Η ίδια προσέφυγε στις υπηρεσίες της δημαρχίας και των αρμοδίων υπουργείων για την προστασία της Κοινωνικής Κατοικίας, χωρίς να κατορθώσει να επιτύχει μία αναίρεση της εκτέλεσης της έξωσης. Την τελευταία φορά που οι κλητήρες είχαν φθάσει έξω από την κατοικία της «Πέπι» Σαντιάγο για να εκτελέσουν την έξωση, στις 28 Σεπτεμβρίου, δεκάδες γείτονες, μέλη οργανώσεων και συλλογικοτήτων κατά των εξώσεων είχαν συγκεντρωθεί και παρεμπόδισαν τα συνεργεία. Μαζί τους είχαν βρεθεί και πολυάριθμα τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι, ένεκα του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί από την πάλη ενάντια στις εξώσεις των κατοίκων του Λαβαπιές, ενός προαστίου που έχει καταστεί σύμβολο της οικοδομικής εκμετάλλευσης και της «φούσκας των ακινήτων» στη Μαδρίτη.

Μολαταύτα, η δικαστής για να αποφευχθεί η κινητοποίηση των κατοίκων για τέταρτη φορά, διέταξε την εκτέλεση της έξωσης σε ώρα εκτός λειτουργίας των υπηρεσιών, θέλοντας να «πιάσει στον ύπνο» την ένοικο και τους υπερασπιστές της, καταγγέλλουν οι οργανώσεις Bloques en Lucha (Αγωνιζόμενες Γειτονιές) και Sindicato de Inquilin@s de Madrid (Συνδικάτο Ενοικιαστών-ριών Μαδρίτης), που ωστόσο κάλεσαν τα μέλη τους σε επιφυλακή από τις 05.00 το πρωί έξω από το κτίριο.

Στη νέα διαταγή έξωσης, η δικαστής ορίζει πως «προκειμένου να πραγματωθεί όσον το δυνατόν νωρίτερα η έξωση», οι κλητήρες οφείλουν να «προσφύγουν στις υπηρεσίες ενός κλειδαρά» και στη «βοήθεια των οργάνων της τάξης, περιλαμβανομένων και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, καθώς σε τρεις περιπτώσεις χρειάσθηκε να αναβληθεί η επιχείρηση για λόγους ανεξάρτητους από την δικαστική διαδικασία».

Η συνήγορος της Σαντιάγο υπενθύμισε πως έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο έγγραφα της Επιτροπής Οικονομικών Κοινωνικών και Πολιτισμικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τα οποία επιτάσσουν, ή τη διακοπή της έξωσης, ή να μεριμνήσουν οι δημόσιες αρχές να εξασφαλίσουν τόπο διαμονής στη Σαντιάγο ώστε να «αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην οικογένειά της ένεκα της παραβίασης του δικαιώματός της στην κατοικία».

Η δημαρχία της Μαδρίτης επιχείρησε να διαμεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών, αφενός για να σταματήσει η έξωση κι αφετέρου διαβιβάζοντας στο δικαστήριο τα έγγραφα του ΟΗΕ, ενώ χθες το δημοτικό συμβούλιο είχε έκτακτη συνεδρίαση για να εξετασθεί το κοινωνικό πρόβλημα με την απότομη άνοδο των ενοικίων, προτείνοντας διαμεσολάβηση για λελογισμένη «αύξηση, που να εμπεριέχεται στο συμβόλαιο, αλλά με ύψος προσιτό» στον ενοικιαστή.

Όπως τονίζουν πηγές της δημαρχίας της Μαδρίτης, δεν υπάρχουν προβλέψεις για τη δημόσια κατοικία, ούτε και επαρκείς παράμετροι για την προάσπιση των λαϊκών ενοικίων. Οι ίδιες όμως τονίζουν πως η δημοτική αρχή θα στέκεται δίπλα στους ενοικιαστές. Από την πλευρά του το Συνδικάτο Ενοικιαστων-τριών καταγγέλλει πως η Δημόσια Υπηρεσία Κοινωνικής Κατοικίας διαθέτει από πολλών ετών 500 άδειες κατοικίες χωρίς να τις διαθέτει στις περίπου 3.700 οικογένειες που απαριθμούνται στους καταλόγους φυσικών προσώπων με έκτακτες ανάγκες, που συγκροτεί αυτή η ίδια η Δημόσια Υπηρεσία.

Πηγή: El Publico via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

432

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση