ΒΙΚΗ: στον αέρα οι 120 εργαζόμενοι

ΒΙΚΗ: στον αέρα οι 120 εργαζόμενοι

Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΒΙΚΗ συμφώνησαν να βάλουν πλάτη, περιμένοντας ένα «πλάνο εξυγίανσης», το οποίο δεν ήρθε ποτέ
31.12.2018, 19:48 | Ετικέτες: βιομηχανία, πτώχευση, εργαζόμενοι, χρεοκοπία, Ήπειρος
Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή
Ούτε εργαζόμενοι ούτε απολυμένοι. Απλήρωτοι από τον Απρίλιο του 2017, χωρίς να έχουν εισπράξει ούτε μισθό ούτε επίδομα ούτε καν το δώρο Χριστουγέννων, μολονότι η μη καταβολή του συνιστά αυτόφωρο αδίκημα.

Εγκλωβισμένοι σε μια επιχείρηση που έχει πάψει να λειτουργεί, αλλά δεν έχει τυπικά πτωχεύσει, οι περίπου 120 εναπομείναντες εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου – αλλαντικά ΒΙΚΗ, στην Αρτα, πέρασαν τα Χριστούγεννα σε πλήρη αβεβαιότητα.

Με μοναδικό τους έσοδο το επίδομα επίσχεσης του ΟΑΕΔ και μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ που τους καταβλήθηκε τον Οκτώβριο, κάθε μήνα που περνάει βλέπουν την οικονομική εξαθλίωση να πλησιάζει.

Με μια ανοιχτή καταγγελία – κραυγή αγωνίας που κοινοποίησαν λίγο πριν από την εκπνοή του 2018, τα μέλη του σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΚΗ Α.Ε. δηλώνουν ηχηρά ότι «είμαστε ακόμα εδώ», ζητώντας όχι βοηθήματα, αλλά μια ευκαιρία να δουλέψουν ξανά και να παραγάγουν, αξιοποιώντας την πολύχρονη εργασιακή τους εμπειρία σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαντοβιομηχανίες της Ελλάδας.

Παράλληλα, δίνουν τη δική τους εκδοχή για το πώς η άλλοτε ακμαία βιομηχανική μονάδα στην Ηπειρο οδηγήθηκε στο λουκέτο, υπό συνθήκες που γεννούν ερωτηματικά.

«Ακόμη ελπίζουμε σε κάποιον επενδυτή που θα αγοράσει την εταιρεία μετά την πτώχευση, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», καταλήγουν, απευθύνοντας έκκληση «σε όποιον αρμόδιο, ώστε να δρομολογήσει σύντομα τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Για τους απλήρωτους εργαζόμενους της ΒΙΚΗ, η ελπίδα ότι «θα βρεθεί επενδυτής» φαίνεται πως καλλιεργήθηκε σκόπιμα όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να συνεχίσουν να βάζουν πλάτη, ενώ η εταιρεία αποψιλωνόταν από περιουσιακά στοιχεία.

Οπως καταγγέλλουν, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο Μάιο, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι επί ένα τρίμηνο είχαν δεχθεί να εργάζονται εκ περιτροπής, προκειμένου, όπως τους είχαν πει, να ενταχθεί η εταιρεία σε πλάνο εξυγίανσης.

Οι τράπεζες, που είναι οι κυριότεροι πιστωτές της ΒΙΚΗ, δεν έδωσαν τη συναίνεσή τους.

Οπως έχει γίνει γνωστό, το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο στις τράπεζες έχει συσσωρευμένα χρέη περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ -στην πλειονότητά τους στην Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως από δάνεια της δεκαετίας του ’90 στην τότε Αγροτική Τράπεζα.

«Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι πιθανόν να μην υπήρξε καν πλάνο εξυγίανσης, οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν βάσει σχεδίου σε εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου οι εργοδότες να κερδίσουν χρόνο για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Οταν πια δεν είχαν άλλα περιθώρια για κέρδος, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πτώχευση», καταγγέλλει το σωματείο.

Αίτηση πτώχευσης

Τρεις μέρες πριν από την τελική δικάσιμο, τον Σεπτέμβρη, η εταιρεία απέσυρε αιφνιδιαστικά την αίτηση πτώχευσης, αφήνοντας τους εργαζομένους ξεκρέμαστους. Για να απεγκλωβιστούν από την αδιέξοδη κατάσταση, καταθέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αρτας, η οποία εκδικάσθηκε στις 9 Νοεμβρίου -με τη συναίνεση της εργοδοσίας- και περιμένουν την έκδοση της απόφασης.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΚΗ, Μαρίνα Μπανταλούκα, θα προβούν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να τους καταβληθεί τουλάχιστον το δώρο Χριστουγέννων, καθώς οι υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου συνεχίζονται κανονικά.

Ο όμιλος έχει στην ιδιοκτησία του το εργοστάσιο ζωοτροφών LAKY A.E. και μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που παράγει χαβιάρι και οξύρρυγχο. «Οι περισσότεροι έχουμε πολλές δεκαετίες προϋπηρεσίας. Ειδικά όσοι είμαστε από 50 ετών και πάνω, δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα δουλειά στην Αρτα, που έχει υψηλή ανεργία», μας λέει η Μαρίνα Μπανταλούκα, που εργάζεται 25 χρόνια στη ΒΙΚΗ.

«Μη μας ξεχνάτε. Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο, γιατί μπορεί να παράγει και έχει δυνατότητες, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε και προς το υπουργείο Εργασίας».

Από τους τζίρους των εκατομμυρίων στα χρέη

«Η πυρκαγιά στη LAKY ήταν η αρχή του τέλους. Το εργοστάσιο ξαναφτιάχτηκε από την αρχή. Ομως τα κεφάλαια τα πήραν από τη ΒΙΚΗ», λένε εργαζόμενοι «Η πυρκαγιά στη LAKY ήταν η αρχή του τέλους. Το εργοστάσιο ξαναφτιάχτηκε από την αρχή. Ομως τα κεφάλαια τα πήραν από τη ΒΙΚΗ», λένε εργαζόμενοι |
Το 1973, ο Δημήτρης Παπαγιάννης, γεωπόνος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, πρώην υπάλληλος στο υπουργείο Γεωργίας, ιδρύει, μαζί με άλλους γεωπόνους και κτηνοτρόφους, τη χοιροτροφική μονάδα ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ στην Αρτα.

Με την τεχνογνωσία επιστημόνων από την Κεντρική Ευρώπη, η βιομηχανία εξελίσσεται σε σύγχρονη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος. Η εταιρεία εξελίσσεται σε όμιλο επιχειρήσεων.

Μαζί με τη ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ ιδρύεται η ΒΙΚΗ Α.Ε., μονάδα αλλαντικών, με εργοστάσιο στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας, σε οικόπεδο 43.000 τ.μ., το εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών LAKY και μονάδα εκτροφής χελιών και οξύρρυγχου ΧΕΛΠΑ Α.Ε. (σήμερα λέγεται thesauri).

Ο Δ. Παπαγιάννης εκπροσωπεί επί σειρά ετών τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Κρέατος, έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος του ΣΕΒ και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αρτας. Από τη δεκαετία του 2000, η διοίκηση της εταιρείας περνάει στον Νικόλαο Παπαγιάννη, γιο του ιδρυτή.

Η εταιρεία από το 2010 και μετά παρουσιάζεται ζημιογόνα, καταγράφοντας όμως υψηλούς τζίρους ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2017, τα συσσωρευμένα χρέη είναι 44,65 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο τζίρος έχει υποχωρήσει στα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2018, η εταιρεία κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, για προστασία από τους πιστωτές. Ανακινούνται έντονα σενάρια πώλησης της εταιρείας σε επενδυτές, με τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο να είναι του ομίλου NIKAS-Chipita και της Λακωνικής Α.Ε.

Τον Απρίλιο του 2018, ξεσπάει πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΛΑΚΥ Α.Ε., δίπλα στη ΒΙΚΗ. Σύμφωνα με εργαζομένους, η LAKY ξαναφτιάχνεται με κεφάλαια που αντλούνται από τη ΒΙΚΗ.

Την ίδια περίοδο, οδηγούνται σε παραίτηση οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Αθήνας στο Κρυονέρι. Αρχικά επρόκειτο να απορροφηθούν από τη Λακωνική Α.Ε., όμως η συμφωνία δεν ευοδώθηκε ποτέ.

Πηγή: viki-ston-aera-oi-120-ergazomenoi

189

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση