Περισσότερες από 60 oμάδες ΛΟΑΤΚΙ+ καλούν για μποϊκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ

Περισσότερες από 60 oμάδες ΛΟΑΤΚΙ+ καλούν για μποϊκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ

Περισσότερες από 60 οργανώσεις queer και trans από σχεδόν 20 χώρες σε όλη την Ευρώπη και εκτός Ευρώπης, καλούν τις παγκόσμιες κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ+ να μποϊκοτάρουν τον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision του 2019 στο Ισραήλ.

Οι υπογράφοντες καταδικάζουν την «επαίσχυντη» προσπάθεια ξεπλύματος του Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της «Eurovision» – που έχει μεγάλη απήχηση στις κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ+, για να «αποσπάσει την προσοχή από τα εγκλήματα πολέμου εναντίον των Παλαιστινίων και «να προωθήσει την ατζέντα του με την κυνική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων προσπαθώντας να αποσπάσει την προσοχή από την κατοχή, την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ».

Η δήλωση, που ξεκίνησε από παλαιστινιακές queer ομάδες, υπενθυμίζει την Εξέγερση του Στόουνγουολ το 1969, και συμβολίζει την αντίσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ κατά της καθημερινής παρενόχλησης και της βίας, παράλληλα με τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Γάζα που διαδηλώνουν στα πλαίσια της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής, μετά από δεκαετίες βίαιης καταπίεσης και άρνησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους από το Ισραήλ.

Από τον περασμένο Μάρτιο, οι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν και σκότωσαν περισσότερους από 200 άοπλους Παλαιστίνιους που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες στη Γάζα, τραυμάτισαν 18.000 και άφησαν πολλούς με καθοριστικές για τη ζωή τους αναπηρίες. Η Διεθνής Αμνηστία τις χαρακτήρισε ως «σκόπιμες προσπάθειες για αφαίρεση ζωής ή ακρωτηριασμό».

Το Ισραήλ πραγματοποίησε εορταστική συναυλία με τη νικήτρια της Eurovision 2018, Νέτα Μπαρζιλάι, το βράδυ της πιο θανατηφόρας ημέρας των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Γάζα, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σφάγιασαν 62 αμάχους Παλαιστίνιους. Ο Νετανιάχου ονόμασε τη Μπαρζιλάι «καλύτερη πρέσβειρα του Ισραήλ».

Οι υπογράφοντες καλούν επίσης για μποϊκοτάζ του Pride στο Τελ Αβίβ που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Ισραήλ, και δηλώνουν ότι «με την προώθηση της Eurovision παράλληλα με το PRIDE του Τελ Αβίβ το Ισραήλ σκοπεύει να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη από ένα ολόκληρο μήνα ξεπλύματος των εγκλημάτων του».

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι Παλαιστινιακές συλλογικότητες: al-Qaws για τη Σεξουαλική και Φυλετική Ποικιλομορφία στην Παλαιστινιακή κοινωνία, το Pinkwatching Israel, το Φεμινιστικό Κέντρο για τη Σεξουαλική και Εμφυλη Ελευθερία Aswat, η Εθνική Επιτροπή ΛΟΑΤ για το UNISON, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ομάδες ACT UP στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Panteras Rosa στην Πορτογαλία, περισσότερες από 20 ομάδες queer και trans στο ισπανικό κράτος και την Ιταλία, το Gay Liberation Network, η Μεθοδιστική Ομοσπονδία για την Κοινωνική Δράση και η Ομάδα Queer της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ.

Η δήλωση των ομάδων ΛΟΑΤΚΙ+ ακολουθεί ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης στο παλαιστινιακό κάλεσμα για το #BoycottEurovision2019 στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, πρώην νικητών της Eurovision, διαγωνιζομένων και παρουσιαστών, πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεκάδες χιλιάδες έχουν υπογράψει μια επιστολή που προτρέπει για μποϊκοτάζ της Eurovision και η βρετανική μπάντα The Tuts έχει αρνηθεί την πρόσκληση για να παρακολουθήσει τον διαγωνισμό της Eurovision στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Haneen Maikey, διευθυντής του AlQaws για τη Σεξουαλική και Έμφυλη Ποικιλομορφία στην Παλαιστινιακή Κοινωνία, σχολίασε:

«Ως Παλαιστίνιοι, είμαστε ενθουσιασμένοι από τον αυξανόμενο αριθμό των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ+ που παίρνουν θέση εναντίον της ατζέντας ξεπλύματος του Ισραήλ, σε μια αληθινή έκφραση αποτελεσματικής αλληλεγγύης».

Οι κοινότητες των ΛΟΑΤΚΙ+ αρνούνται να επιτρέψουν το κίνημα απελευθέρωσης των queer και trans να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης του ισραηλινού κατοχικού καθεστώτος καταπίεσης, ως ένα προοδευτικό προπέτασμα καπνού που θα αποκρύψει τη βίαιη καταπίεση των Παλαιστινίων. Οι ίδιοι δηλώνουν: «Τα δικαιώματά μας είναι αδιαίρετα από τα δικαιώματα όλων των καταπιεσμένων κοινοτήτων».

Η συμμετοχή και η προώθηση της έκκλησης για μποϊκοτάζ της Eurovision 2019 στο Ισραήλ και του Pride του Τελ Αβίβ θα συμβάλλουν στην καταδίκη της προσπάθειας της ισραηλινής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα των queer ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων για την απόκρυψη των εγκλημάτων της κατά των Παλαιστινίων. Θα είναι ένα χτύπημα στην αποτρόπαιη στρατηγική του ξεπλύματος των εγκλημάτων της για τη διατήρηση του καθεστώτος του απαρτχάιντ και της δεκαετούς αποικιοκρατίας και κατοχής της Παλαιστίνης.

Για τον πλήρη κατάλογο των υπογραφόντων, ανατρέξτε στον ιστότοπο Pinkwatching Israel.

Για να προσθέσετε υπογραφές στις ομάδες LGBTQIA, συμπληρώστε αυτήν τη φόρμα.

Η παλαιστινιακή εκστρατεία για το ακαδημαϊκό και πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) ξεκίνησε το 2004 για να συμβάλει στον αγώνα για την παλαιστινιακή ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Το PACBI υποστηρίζει το μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, δεδομένης της βαθιάς και συνεχιζόμενης συνενοχής τους στην άρνηση των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων από το Ισραήλ, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο. Επισκεφθείτε το PACBI στη διεύθυνση https://bdsmovement.net/pacbi και ακολουθήστε μας στο Twitter @PACBI.

Πηγή: poli-k.net.

367

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση