Rammstein: πριν καν δημοσιευτεί το video clip πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι είναι χλευαστικό για το Ολοκαύτωμα

Rammstein: πριν καν δημοσιευτεί το video clip πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι είναι χλευαστικό για το Ολοκαύτωμα

του Μάριου Αυγουστάτου

Rammstein: 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ, μας προσφέρουν ένα 9λεπτο βίντεο με στιγμές της ιστορίας της χώρας τους.
Πριν καν να δημοσιευθεί το βίντεο κλιπ, πολλοί βιάστηκαν να αποφανθούν ότι πρόκειται για ένα χλευαστικό βίντεο για το Ολοκαύτωμα που δεν πρέπει να προβληθεί.

Οι Rammstein που στο τραγούδι τους “Links 2 3 4” έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι «η καρδιά τους χτυπά στο σωστό μέρος: αριστερά» (μια απάντηση σε όσους τους είχαν κατηγορήσει ότι είναι ναζί). Να αναφέρουμε και το “Mann gegen Mann” στο οποίο δείχνουν εκτενώς τα συναισθήματα ενός ομοφυλόφιλου άνδρα που δεν έχει κάνει coming out, παίρνοντας επίσης ξεκάθαρη θέση υπέρ του.

Στο συγκεκριμένο εστιάζουν περισσότερο σε στιγμές που πολλοί Γερμανοί θα ήθελαν να ξεχάσουν: η μεσαιωνική Ιερά Εξέταση, η γερμανική επανάσταση, ο ναζιστικός όλεθρος, το κάψιμο των βιβλίων κι η φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ο Ψυχρός Πόλεμος, η Μπάαντερ – Μάινχοφ, διαδηλώσεις…

Πρωταγωνίστρια στο κλιπ είναι και γυναίκα και έγχρωμη και (ενίοτε) αμεα. Μια γυναίκα σύμβολο της Γερμανίας (και όχι μόνο θα λέγαμε εμείς) των από κάτω. Των από κάτω που μπορεί ενίοτε να συμμετέχουν στα όποια θετικά ή αρνητικά, όμως στο τέλος είναι οι μόνοι που απομένουν να κοιτούν -και να μαζεύουν- τα συντρίμμια.

Στις σκηνές του στρατόπεδου συγκέντρωσης, ένα μέλος των Rammstein εν τέλει απαγχονίζεται αλλά τα υπόλοιπα απελευθερώνονται και εκτελούν τους ναζί, πυροβολώντας τους στο κεφάλι.
Γιατί μόνο έτσι εν τέλει σκοτώνεις το φίδι, χτυπώντας το στο κεφάλι, πριν κάνει αβγά.

1.507

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση