Σύμβολο κοινωνικής ευαισθησίας

Σύμβολο κοινωνικής ευαισθησίας

Η γερμανίδα καπετάνισσα του SeaWatch 3, που έσπασε τον αποκλεισμό των ιταλικών λιμανιών για σωστικά πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και μπήκε το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τις πράξεις της.

Το γερμανικό σκάφος κατασχέθηκε και η Καρόλα Ρακέτε τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό.

Η 31χρονη πλοίαρχος αψήφησε τις ιταλικές αρχές και αναδείχθηκε σε σύμβολο κοινωνικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας με τον ξενοφοβικό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να χαρακτηρίζει την Ρακέτε «εγκληματία».

Ένα κύμα αλληλεγγύης στο πρόσωπο της καπετάνισσα του SeaWatch 3 έχει ξεσπάσει από τη μέρα που έγινε γνωστή η σύλληψή της με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας να προτρέπει τις ιταλικές αρχές να επανεξετάσουν την αντίδρασή τους: «Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται», έγραψε στο Twitter ο Μάας καλώντας τα ιταλικά δικαστήρια να «αποσαφηνίσουν γρήγορα τις κατηγορίες».

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης έδεσε στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα.

Οι μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πλοίο, στο οποίο παρέμειναν δύο και πλέον εβδομάδες μετά τη διάσωσή τους στη Μεσόγειο, αλλά ο προορισμός τους είναι ασαφής. Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρθηκαν να τους δεχτούν, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία είναι σε εξέλιξη.

Ο εκπρόσωπος της Sea-Watch Ρούμπεν Νοέγκεμπαουερ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο dpa ότι η απόφαση να δέσει το πλοίο στη Λαμπεντούζα ελήφθη γιατί η κατάσταση πάνω στο πλοίο είχε γίνει αφόρητη για το πλήρωμα έπειτα από δύο και πλέον εβδομάδες στη θάλασσα. «Ήταν η τελευταία απελπισμένη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων», είπε.

ANSA/Matteo Guidelli via AP

Η Ρακέτε αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις κρατικές αρχές, αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο, ενώ μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση στην παράνομη μετανάστευση και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν κάλεσε την Ιταλία να αφήσει ελεύθερη την Ρακέτε. Σε ανοιχτή επιστολή προς τον ομόλογό του της Ιταλίας ‘Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι στο Facebook, ο ‘Ασελμπορν είπε ότι η Ρακέτε προσπαθούσε μόνο να σώσει ζωές όταν αψήφησε τις ιταλικές αρχές και έδεσε στη Λαμπεντούζα.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

133

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση