Συγγενής του Γκιουλέν Ζητά Άσυλο στην Ελλάδα

Συγγενής του Γκιουλέν Ζητά Άσυλο στην Ελλάδα

Φωτό: Wiki Commons

«Διέφυγα στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά φοβήθηκα απαγωγή από ανθρώπους του Ερντογάν», λέει.

Άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του ιμάμη Γκιουλέν βρίσκεται στην Ελλάδα και ζητά πολιτικό άσυλο. Πρόκειται για έναν 29χρονο Τούρκο, που είχε διαφύγει με τη σύζυγό του, 26 ετών, αρχικά στη Βόρεια Μακεδονία, όμως εγκατέλειψε τη γειτονική χώρα υπό τον φόβο να απαχθεί από ανθρώπους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Είναι η πρώτη φορά που ζητά προστασία στη χώρα μας τόσο κοντινός άνθρωπος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτη και άνθρωπο που οργάνωσε το πραξικόπημα εναντίον του, το καλοκαίρι του 2016. Ο 29χρονος και η σύζυγός του πρόκειται να παρουσιαστούν τις επόμενες μέρες για συνέντευξη στην αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου στη Θεσσαλονίκη – τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση του VICE, όμως ζήτησαν να μη δημοσιευθούν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο Τούρκος αντικαθεστωτικός παρουσίασε στοιχεία από τα οποία φέρεται να προκύπτει ότι είναι άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του Γκιουλέν – πιο ειδικά, ο αδερφός του πατέρα του έχει παντρευτεί την ανιψιά του εξόριστου ιμάμη, ενώ ο ίδιος είναι επίσης συγγενής του Adil Oksuz. O Oksuz, που εικάζεται ότι βρίσκεται στη Γερμανία, είναι από τους πλέον καταζητούμενος στην Τουρκία ως υποκινητής του πραξικοπήματος. Για ακόμη έναν από τους αδερφούς του πατέρα του 29χρονου η Τουρκία έχει ζητήσει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Το ζευγάρι των φυγάδων βρίσκεται στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ζήτησε διεθνή προστασία. Ο 29χρονος με δήλωσή του προς το VICE αναφέρει: «Γεννήθηκα στην πόλη Turgutlu (σσ: έξω από τη Σμύρνη), πολύ σημαντική για το κίνημα Γκιουλέν. Ο παππούς μου εντάχθηκε στο κίνημα στις αρχές του ’70, το ίδιο και οι τέσσερις γιοι του τα επόμενα χρόνια». Ο ίδιος σημειώνει: «Μετά τη λεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος, δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Τουρκία. Γιοι, θυγατέρες και γυναίκες σύζυγοι συλλαμβάνονται για να εκβιαστούν οι πατεράδες και άντρες τους. Το να μείνω στην Τουρκία δεν ήταν καθόλου ασφαλές για μένα και την οικογένειά μου. Ως υποστηρικτές του Γκιουλέν, είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και την Υπηρεσία Ασύλου για την ευγένεια και τη φιλοξενία τους».

Πηγή:https://www.vice.com

56

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση