Ιταλία: Οξύνει την πολιτική κρίση το Open Arms

Ιταλία: Οξύνει την πολιτική κρίση το Open Arms

Λίγα μέτρα από την ακτή, η αποβίβαση μοιάζει το ίδιο μακρινή όσο και τις προηγούμενες 15 ημέρες.

Οι περίπου 140 Αφρικανοί μετανάστες, πάνω στο πλοίο της ΜΚΟ Open Arms, ατενίζουν τις ακτές της Ιταλίας με την ελπίδα ότι οι πολιτικές πιέσεις, μία σχετική δικαστική απόφαση και η ανακοίνωση έξι ευρωπαϊκών χωρών ότι θα τους δεχθούν, θα βάλουν τέλος στην Οδύσσειά τους.

Πρώτα, όμως, η Ιταλία πρέπει να τους δώσει λιμάνι για να αποβιβαστούν. Κάτι που το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει κάνει ακόμα, ακολουθώντας τη γραμμή Σαλβίνι να μην υλοποιηθεί η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του Λάτσιο για τον ελλιμενισμό του πλοίου.

Ανατρέψαμε το διάταγμα Σαλβίνι που μας απαγορεύει την είσοδο σε ιταλικά χωρικά ύδατα υπό την απειλή κατάσχεσης του πλοίου μας. Μπορούμε να εισέλθουμε στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας χωρίς τον φόβο ότι θα μας επιβληθεί πρόστιμο ή θα μας κατασχέσουν το πλοίο. Η δικαστική απόφαση λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποβιβαστούν. Δεν ορίζει όμως σε ποιο λιμάνι. Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστικού συστήματος.

Όσκαρ Καμπς
επικεφαλής ΜΚΟ Open Arms

Παραμένουν εν πλω

Προς το παρόν, στη Λαμπεντούζα έχουν αποβιβαστεί πέντε από τους μετανάστες, με τους συντρόφους τους, για ψυχολογικούς λόγους.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε οξεία πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Ο Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει πρόωρες εκλογές, ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση ακόμα και με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος σε επιστολή του τον κατηγόρησε για «εμμονή με τα κλειστά σύνορα»

Ο αγαπητός πρωθυπουργός με κατηγορεί για εμμονή με την μετανάστευση και τα κλειστά σύνορα. Ναι, είμαι ένοχος εμμονής για την ασφάλεια των Ιταλών πολιτών και για την καταπολέμηση των δουλεμπόρων και των ΜΚΟ, που είναι συνεργοί των δουλεμπόρων. Εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί πληρώνουν το μισθό μου για αυτή την εμμονή, όχι για να είμαι μια «ευγενής ψυχή».

Ματέο Σαλβίνι
υπουργός Εσωτερικών Ιταλίας

Σύντομα, ωστόσο, ο Σαλβίνι ενδέχεται να μείνει χωρίς βήμα για δηλώσεις. Οι πρώην κυβερνητικοί του εταίροι το κίνημα των Πέντε Αστέρων εξετάζουν συμμαχία με το Δημοκρατικό Κόμμα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Πηγή: gr.euronews.com

59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση