#PortlandProtest Οι φασίστες δεν κατάφεραν να μείνουν για πολύ στο Πόρτλαντ

#PortlandProtest Οι φασίστες δεν κατάφεραν να μείνουν για πολύ στο Πόρτλαντ

Με ένταση και συλλήψεις ολοκληρώθηκαν οι παράλληλες κινητοποιήσεις στο Πόρτλαντ, μιας συγκέντρωσης ακροδεξιών και μιας μαζικής αντιδιαδήλωσης, τις οποίες παρακολουθούσε ο Αμερικανός πρόεδρος «από πολύ κοντά», όπως έγραψε στο Twitter.

H πόλη της πολιτείας του Όρεγκον, προπύργιο των προοδευτικών στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, έζησε χθες τη μεγαλύτερη ακροδεξιά «επίδειξη» επί θητείας Ντόναλντ Τραμπ, καθώς 500 άτομα από οργανώσεις, όπως οι Proud Boys, Three Percenters και American Guard, ταξίδευσαν από όλη τη χώρα αλλά τελικά δεν έμειναν πολύ στο Πόρτλαντ.

Οι συγκεντρωμένοι από τις δύο πλευρές βρίσκονταν σε αντιπαράθεση για ώρες, με την αστυνομία να «συνοδεύει» τους ακροδεξιούς, ενώ μέλη αντιφασιστικής οργάνωσης ζητούσαν να μην γίνει η πορεία τους και να φύγουν. «Ναζί πηγαίνετε σπίτι» φώναξαν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ και φώναξαν το σύνθημα «να βάλουμε τέλος στην εσωτερική τρομοκρατία», μια αναφορά στις οργανώσεις της άκρας αριστεράς, με τις οποίες συγκρούονται τους τελευταίους μήνες στο Πόρτλαντ.

Μετά τη διάλυση των κινητοποιήσεων σημειώθηκε ένταση καθώς διαδηλωτές αντάλλαξαν αποδοκιμασίες αλλά και προπηλακισμούς που συνοδεύθηκαν από χρήση σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Νωρίτερα λόγω «σποραδικής βίας» η αστυνομία έκανε λόγο για ταραχές και προσπάθησε να απομακρύνει μια ομάδα αριστερών διαδηλωτών που μπλόκαραν δρόμους κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι αρχές προχώρησαν σε 13 συλλήψεις.

AP Photo/Noah Berger

Σύμφωνα με την αστυνομία του Πόρτλαντ, «εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης» για να συμμετάσχουν σ’ αυτές οι διαδηλώσεις, για τις οποίες δεν είχε δοθεί άδεια από τις αρχές. Οι δυνάμεις της τάξης ανέπτυξαν σημαντικά μέσα για να παρεμβληθούν ανάμεσα στις δύο ομάδες και να τις εμποδίσουν να συγκρουσθούν».

Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης, ο Τεντ Ουίλερ, είχε υποσχεθεί μηδενική ανοχή σε πράξεις βανδαλισμού ή βίας. «Ελπίζουμε πως ο δήμαρχος θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Γίνονται σοβαρές σκέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο να χαρακτηρισθούν οι ANTIFA ‘τρομοκρατική οργάνωση’», πρόσθεσε μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σχετικά με τις αριστερές ομάδες που δηλώνουν αντιφασιστικές.

Μιλώντας στο CNN ο Ουίλερ απάντησε ότι τα tweet του Τραμπ «ειλικρινά, δεν είναι χρήσιμα. Αυτή είναι μια δυνητικά επικίνδυνη και ασταθής κατάσταση και ο θόρυβος δεν κάνει τίποτα για να στηρίξει ή να βοηθήσει τις προσπάθειες που γίνονται εδώ στο Πόρτλαντ».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

66

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση