Τουρκία: Παύθηκαν 3 δήμαρχοι εκλεγμένοι με το HDP

Τουρκία: Παύθηκαν 3 δήμαρχοι εκλεγμένοι με το HDP

Oι αρχές της Τουρκίας έπαψαν τους δημάρχους τριών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας – Ντιγιάρμπακιρ, Βαν, Μαρντίν – που είχαν εκλεγεί με το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Οι τρείς δήμαρχοι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της «ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση» και της «διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Το 2016, οι τουρκικές αρχές είχαν καθαιρέσει δεκάδες δημάρχους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι Κούρδοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς τους κατηγορούσαν για σχέσεις με το αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχει προειδοποιήσει ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP ενδέχεται να καθαιρεθούν εάν κριθεί ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές.

Ο Ερντογάν διατείνεται συχνά ότι το HDP έχει δεσμούς με το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές της Τουρκίας, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το HDP διαψεύδει την κατηγορία.

Πηγή: https://tvxs.gr

18

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση