Χωροφύλακες χωρίς καθαρεύουσα – Μνημόσυνο για τους πεσόντες από τους… “αναρχοκουμουνιστές” στη Δημητσάνα Τρίπολης

Χωροφύλακες χωρίς καθαρεύουσα – Μνημόσυνο για τους πεσόντες από τους… “αναρχοκουμουνιστές” στη Δημητσάνα Τρίπολης

Αλιεύσαμε τη φωτογραφία από το τουίτερ και η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε λίγη ώρα και αρκετός κόπος για να πιστέψουμε πως είναι αληθινή και προπαντός σύγχρονη. Το αποδεικνύει, ωστόσο, η χρήση της δημοτικής στο ουσιαστικό “αναρχοκουμουνιστές” που κανονικά θα ήθελε κατάληξη σε -ας (αναρχοκομμουνιστάς) ως αιτιατική. Ευτυχώς όμως παραμένει αναλλοίωτο στο χουντικό ιδίωμα ο αναχρονιστικός τύπος (αναρχο)κουμουνιστές, με το οποίο μπορείς να καταλάβεις έναν φασίστα από την πρώτη λέξη του.

Μπορεί τα μοναρχοφασιστικά σταγονίδια να ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, παρόλα αυτά επιβιώνουν και σε κάποιες περιοχές νιώθουν ελεύθεροι να εκδηλωθούν ανοιχτά. Κι εμάς μας έρχεται συνειρμικά ο στίχος που έγραψε ο Θανάσης και τραγούδησε ο Βασίλης:

βγήκε λοιπόν σεργιάνι το χαφιεδότσουρμο,
αυτοί που αποτελούν τον εθνικό κορμό

Θα ήταν πολύ βέβαια να ζητήσουμε από την Ομοσπονδία των απόστρατων να θυμηθούν πως κάποτε η χωροφυλακή και τα άλλα σώματα είχαν εκατοντάδες μέλη του ΕΑΜ, που πολέμησαν δίπλα στους κομμουνιστές ή μέσα από τις τάξεις τους, προτού έρθουν οι εκκαθαρίσεις για να ανταμείψουν τους δωσίλογους και να θωρακίσουν το αστικό κράτος.

Πηγή: http://www.katiousa.gr

112

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση