Basav Sen: Κάτω από τις ακροδεξιές κυβερνήσεις υπάρχει πετρέλαιο

Basav Sen: Κάτω από τις ακροδεξιές κυβερνήσεις υπάρχει πετρέλαιο

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ForeignPolicy In Focus. Ο Basav Sev είναι επικεφαλής του Climate Policy Project του Institute for Policy Studies. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας.

Τα αναπτυσσόμενα ακροδεξιά κινήματα είναι ποικιλόμορφα και διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά όταν κυβερνούν έχουν μερικά βασικά όμοια γνωρίσματα: Επιτίθονται στις μειονότητες. Ποινικοποιούν την διαφωνία. Και είναι καταστροφικά για τον πλανήτη.

Η μετακίνηση προς τον εξορυκτικό αυταρχισμό στις ΗΠΑ είναι κομμάτι μιας παγκόσμιας τάσης, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τις ομοιότητες μεταξύ ΗΠΑ και Βραζιλίας, όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Jair Bolsonaro προΐσταται μιας επιταχυμένης καταστροφής του Αμαζόνιου, επιθέσεων εναντίον Αυτόχθονων Βραζιλιάνων, και κερδοσκοπεί δίχως αναστολές με το να ευθυγραμμίζεται με εταιρικά συμφέροντα.

Μια ακόμη χαρακτηριστική ομοιότητα φάνηκε πρόσφατα στο Χιούστον του Τέξας, όπου ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi μοιράστηκε τη σκηνή με τον Trump σε μια εκδήλωση που θύμιζε φασιστική συγκέντρωση.

Δεν χρησιμοποιώ την λέξη «φασίστας» με ελαφρότητα. Ακολουθεί μια σύντομη εξήγηση για τους αναγνώστες που δεν έχουν κάποια επαφή με την ινδική ιστορία.

Το Λαϊκό Ινδικό Κόμμα (Bharatiya Janata Party, BJP), έχει τις ρίζες του σε έναν πολύ παλιότερο οργανισμό που ονομάζεται Εθνική Εθελοντική (ή Πατριωτική) Οργάνωση (Rashtriya Swayamsevak Sangh, RSS), ένα δεσμό που το BJP δεν αρνείται – ο ίδιος ο Modi είναι μέλος του RSS από παλιά.

Οι πρώιμοι ιδεολόγοι του RSS εμπνεύστηκαν από τον ευρωπαϊκό φασισμό. Ο B.S. Moonje, μέντορας του K.B. Hegdewar, του ιδρυτή του RSS, επισκέφτηκε την Ιταλία, συναντήθηκε με τον Mussolini, περιόδευσε σε κατασκηνώσεις κατήχησης της φασιστικής νεολαίας, και εμπνεύστηκε να διαδώσει μια ινδική εκδοχή αυτών των κατασκηνώσεων μέσω του RSS.

Ο M.S. Golwalkar, ένας ακόμη πρώιμος ηγέτης του RSS, εξυμνούσε ανοιχτά τον ναζισμό στα κείμενα του. Ήθελε να δημιουργήσει μια ινδουιστική εθνικιστική Ινδία βασισμένη στο εθνοσοβισνιστικό, μιλιταριστικό όραμα του φασισμού. Ο Golwalkar δεν δικαιολόγησε ποτέ ή δεν αρνήθηκε ποτέ αυτές τις θέσεις στη διάρκεια της ζωής του, και το RSS περίμενε πρώτα 67 χρόνια για να τις αποκηρύξει δημόσια, κάνοντας έτσι την αποκήρυξη όχι ιδιαίτερα πιστευτή.

Αυτό όμως δεν είναι απλά ένας αρχαίος σκελετός στην ντουλάπα του BJP. Ο βίαιος εθνοσοβινισμός που θαύμαζε και ασπάζονταν η ηγεσία του RSS στη δεκαετία του 1930 είναι ακόμη ζωντανός στην ατζέντα του σημερινού BJP. Αυτή η ιδεολογία αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους ως απειλή για την εθνική ταυτότητα της Ινδίας, και οι μουσουλμάνοι είναι ο βασικός στόχος της πολιτικής καταστολής και βίας της κυβέρνησης του Modi.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι η κλιμάκωση από πλευράς BJP της μακρόχρονης σύγκρουσης στο κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό Κασμίρ.

Το άρθρο 370 του ινδικού συντάγματος πρόσφερε ένα βαθμό αυτονομίας για τις πολιτείες του Τζαμού και του Κασμίρ. Το άρθρο 35Α, μια παράγραφος του άρθρου 370, περιόρισε την απόκτηση γης στην πολιτεία από άτομα έξω από αυτή

Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση Modi κατάργησε μονομερώς το άρθρο 370 χρησιμοποιώντας αμφιλεγόμενα μέσα. Ήταν ένα πρελούδιο για την περεταίρω στρατιωτικοποίηση μιας ήδη ιδιαίτερα στρατιωτικοποιημένης  περιοχής, αποκλεισμό επικοινωνιών που σταμάτησε κάθε υπηρεσία διαδικτύου, κινητής τηλεφωνίας και επίγειας τηλεφωνίας, και χειροτέρεψε την βία εναντίον των κατοίκων του Κασμίρ, με αναφορές για θανάτους, βασανιστήρια, και φυλακίσεις (περιλαμβανόμενης της φυλάκισης παιδιών).

Η κατάργηση του άρθρου 35Α ανοίγει τις πόρτες για την αλλαγή της δημογραφίας του κατά πλειοψηφία μουσουλμανικού Κασμίρ μέσω εποικισμών, παρόμοια με την πρακτική του Ισραήλ στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης. Κάνοντας το αυτό θα είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον εθνοσοβινισμό του BJP.

Ένα λιγότερο γνωστό παράδειγμα της Ισλαμοφοβίας της κυβέρνησης Modi είναι η εκστρατεία της για την αφαίρεση της Ινδικής υπηκοότητας από μουσουλμάνους που έχουν καταγωγή από το Μπαγκλαντές στην πολιτεία του Ασσάμ εκτός και αν μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητας τους – σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι φτωχοί στην επαρχία, δεν έχουν πιστοποιητικά γέννησης.

Επίσης αποκλεισμένοι από την «λίστα πολιτών» που δημιούργησε η κυβέρνηση Modi είναι τα  διεμφυλικά άτομα.

Η ινδική κυβέρνηση δημιουργεί τώρα στρατόπεδα για να περιορίσει ανθρώπους που τους αφαιρείται η υπηκοότητα. Ο μαζικός εγκλεισμός ενός πληθυσμού πολιτών, συνήθως με βάση την εθνική, θρησκευτική, ή άλλη ταυτότητα, ταιριάζει με τον ορισμό των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Υπάρχουν ομοιότητες με τις ΗΠΑ σε αυτό το σημείο. Οι τρομακτικές πολιτικές στα σύνορα της κυβέρνησης Trump, περιλαμβάνουν τον εγκλεισμό παιδιών και οικογενειών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως συμφωνούν ειδικοί που μελέτησαν την ιστορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ανεξάρτητα από το τι λένε οι δεξιοί απολογητές. Και η κυβέρνηση Trump έχει εμπλακεί σε μια δική της νομική επίθεση εναντίον των βασικών δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και των LGBTQ ατόμων γενικότερα.

Μετά είναι το βαθύ μίσος των καθεστώτων Modi και Trump εναντίον των μουσουλμάνων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει φτάσει στο σημείο του αποκλεισμού από την είσοδο στις ΗΠΑ, ανθρώπων από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες. Ενώ τα δικαστήρια δικαίωσαν αυτή τη πολιτική με βάση πως ο δηλωμένος στόχος της είναι να κρατήσει μακριά υπηκόους χωρών με δεσμούς με «τρομοκρατία», οι δηλώσεις του ίδιου του Trump δείχνουν το στόχο του αποκλεισμού των μουσουλμάνων από τις ΗΠΑ.

Άλλες ομοιότητες μεταξύ ακροδεξιών πολιτικών εγχειρημάτων στην Ινδία και στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τους δεσμούς τους με εξορυκτικές βιομηχανίες και το κοινό τους στόχο για την ποινικοποίηση την αντίθεση τις εξορύξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τους Αυτόχθονες ανθρώπους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πρόσφατη ειδησεογραφική έρευνα αποκάλυψες πως εταιρίες φυσικού αερίου και πετρελαίου πιέζουν το Κογκρέσο μέσω λόμπι για να φέρει προβλέψεις που ποινικοποιούν τις διαμαρτυρίες εναντίον των υποδομών των ορυκτών καυσίμων σε ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια των αγωγών. Παρόμοιοι νόμοι είναι ήδη στους κώδικες πολιτειών όπως η Λουϊζιάνα και η Βόρεια Ντακότα. Πέρα από επίθεση στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αυτοί οι νόμοι είναι ξεκάθαρη επίθεση στους αυτόχθονες λαούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των αγώνων εναντίον των υποδομών των ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ.

Αυτοί οι νόμοι προωθούνται από την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων – μαζί με τις ρυθμιστικές αλλαγές που αναιρούν τα πρότυπα οικονομίας καυσίμων των αυτοκινήτων, κάνοντας ευκολότερη την μόλυνση από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με την καύση λιγνίτη, και άλλα περισσότερα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δρα όλο και περισσότερο σαν εργαλείο των εταιρειών καυσίμων και των ολιγαρχών.

Παρομοίως, ο Modi έχει άμεσες επαφές με τον Ινδό δισεκατομμυριούχο Gautam Adani, που έχει ευνοηθεί από τις κρατικές επιδοτήσεις και τις απορρυθμίσεις για τα συμφέροντά του στις εξορύξεις, τα ορυκτά καύσιμα, και τις άλλες επιχειρήσεις του. Ο Adani επίσης υποστηρίζει ανοιχτά τον Modi, ακόμη και όταν ο τελευταίος αντιμετώπισε έρευνα για τον ρόλο του στην συγκάλυψη αντιμουσουλμανικού πογκρόμ όταν ήταν ηγούνταν την πολιτεία του Γκουτζαράτ. Η εταιρεία του Adani έχει φριχτό ιστορικό καταστροφών οικοσυστημάτων και παραβίασης δικαιωμάτων των Αυτοχθόνων, από το Γκουτζαράτ ως την Αυστραλία.

Και όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Modi επίσης ποινικοποιεί την αντίσταση των Αυτοχθόνων στον εξορυκτισμό με το να την εξισώνει με «τρομοκρατία».

Η διερεύνηση αυτών τον ομοιοτήτων δεν είναι ακαδημαϊκή άσκηση. Έτσι ώστε τα υπερεθνικά κινήματα για δικαιοσύνη να αποδομήσουν επιτυχώς τον ακροδεξιό εθνοσοβινισμό που υποστηρίζεται από συμφέροντα βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων, στις ΗΠΑ, την Βραζιλία, Ινδία, και αλλού, πρέπει να αρχίσουμε με μια κοινή αντίληψη των κοινών υλικών και ιδεολογικών βάσεων της παγκόσμιας ακροδεξιάς. Καλύτερη κατανόηση μπορεί να κάνει την αντίσταση μας πιο αποτελεσματική.

Πηγή: https://geniusloci2017.wordpress.com

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση