Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση φωτογραφικού Άλμπουμ του Ρόμπερτ Φρανκ «Οι Αμερικάνοι»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση φωτογραφικού Άλμπουμ του Ρόμπερτ Φρανκ «Οι Αμερικάνοι»

Το Σάββατο 26 Οκτώβρη στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση φωτογραφικού Άλμπουμ του Ρόμπερτ Φρανκ «Οι Αμερικάνοι».
Ο Νίκος Αθανασίου, ερασιτέχνης φωτογράφος, μας ανέλυσε το περιεχόμενο του έργου, που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφικές δουλειές του 20ού αιώνα. Ένα έργο που κυκλοφόρησε στη «χρυσή» εποχή του καπιταλισμού, που μετά το Β’ΠΠ καλλιεργούσε αυταπάτες εν μέσω «ανάπτυξης» για καλύτερη ζωή, το γνωστό «Αμερικάνικο όνειρο».

Κάποιοι στις ΗΠΑ τότε έκαναν κριτική ότι το έργο είναι αντιαμερικανικό, ίσα ίσα. Απλά αποδομεί πλήρως το λεγόμενο Αμερικάνικο όνειρο με το έργο του, όντας κι ίδιος πρόσφυγας. Η οικογένειά του ήταν εβραίοι της Γερμανίας και έφτασαν στις ΗΠΑ μέσω Ελβετίας, στην οποία είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τους ναζί. Αναδεικνύει ξεκάθαρα την πραγματική ζωή στις ΗΠΑ, με μια ματιά απ’τα κάτω, με το βλέμμα των φτωχών, των καταπιεσμένων, των γυναικών, των gay, των μαύρων, σε μια δύσκολη εποχή Μακαρθισμού και εν γένει συντηρητισμού. Οι εικόνες του μας συγκλονίζουν, σε αντιπαραβολή με τους από πάνω, τους πλούσιους, τους μαφιόζους, τους σταρ, τους προνομιούχους. Γίνεται ξεκάθαρο σε όλους πόσο υπαρκτός είναι ο φυλετικός διαχωρισμός αλλά και ο ταξικός. Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο το προλογίζει ο Jack Kerouac.

Και βεβαίως, παρόλο που έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας, οι διαχωρισμοί αυτοί υφίστανται, ο νεοφιλελευθερισμός δείχνει τα δόντια του, αλλά οι αντιστάσεις είναι σθεναρές και στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.
Για όσους θα ήθελαν να μελετήσουν το φωτογραφικό άλμπουμ «Οι Αμερικάνοι» υπάρχει με άδεια Public Domain Mark 1.0 στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://archive.org/details/robertfranktheamericans1958

 

 

92

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση