Ξανά στρατό στους δρόμους θέλει ο Πινιέρα στη Χιλή

Ξανά στρατό στους δρόμους θέλει ο Πινιέρα στη Χιλή

Την εκ νέου παρουσία στρατού στους δρόμους της Χιλής επιδιώκει η κυβέρνηση, παρά τη διεθνή κατακραυγή. «Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαραίτητες, αν θέλουμε να επανέλθει η κανονικότητα στη Χιλή», δηλώνει πρώην υπουργός Αμύνης.

Την άδεια του κοινοβουλίου για την επιστροφή του στρατού στους δρόμους «ώστε να προστατευθεί η δημόσια περιουσία», ζήτησε χτες ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, μετά την, πολύ καθυστερημένη, αντίδραση διεθνών οργανώσεων και των καταγγελιών που έφτασαν στο διεθνή Τύπο. «Πρέπει να απελευθερώσουμε την αστυνομία [με τη χρήση του στρατού], ώστε να προστατευθούν οι πολίτες», δήλωσε, αναφέροντας ότι ο στρατός θα κληθεί να φυλάσσει «εργοστάσια ηλεκτρισμού, αεροδρόμια, νοσοκομεία…για να διασφαλίσει την παροχή βασικών υπηρεσιών [προς τους πολίτες]».

Ο απολογισμός της ως τώρα της «προστασίας των πολιτών» κατά Πινιέρα μετρά  26 νεκρούς, περίπου 300 τυφλωθέντες, 2.300 τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες στη φυλακή.

Πολύ χαμηλών τόνων καταγγελία για «εκατοντάδες ανησυχητικές αναφορές περί υπερβολικής χρήσης βίας και κακοποίησης κρατουμένων» έκανε χτες, ενώ διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα των διαδηλώσεων, ο πρόεδρος του νοτιαμερικάνικου Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χοσέ Μογκέλ Βιβάνκο. Στην έκθεση του Παρατηρητηρίου αναφέρεται ότι, σε επαφές με την αστυνομία, «οι αστυνομικοί διοικητές διαβεβαίωσαν ότι οι πλαστικές σφαίρες δεν μπορούν να διαπεράσουν ρούχα ακόμη και από πολύ κοντά και είναι αδύνατον να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο μάτι».

Η Διεθνής Αμνηστία είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη καταγγελία την περασμένη εβδομάδα, ένα μήνα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων και ενώ ήδη ο αριθμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 20.

Απαντώντας στις εκθέσεις και τις καταγγελίες, ο – πρώην υπουργός Αμύνης και σύμμαχος του Πινέρα- γερουσιαστής Αντρές Αγιαμάντ, δήλωσε χτες ότι «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαραίτητες, αν θέλουμε να επανέλθει η κανονικότητα στη Χιλή».

Οι επίσημες καταγγελίες για την χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία, έχουν φτάσει τις  2.670, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χτες οι εισαγγελικές αρχές. Χιλιάδες, όμως, είναι και οι πολίτες που φοβούνται να καταγγείλουν όσα έχουν υποστεί.


πηγή:thepressproject.gr

22

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση